Termékek
Termékek

Hogyan építs kerti sütőt?

Kerti sütő
Kerti sütő

Akinek van egy talpalatnyi kertje, és szeret vendégeket fogadni, vagy egyszerűen időt tölteni a szabadban, egészen biztosan elsők közt jut eszébe, hogy hol legyen a kerti sütő helye. Onnantól laktuk be a kertünket, hogy legalább egyszer leszúrtunk egy bográcsállványt az erre a célra a legalkalmasabbnak tűnő pontra.

 

Bográcstól a grillezésig

A szalonnasütés és bográcsban főzés mellett mára a grillezés is felzárkózott. Ötletben nincs hiány: az internet ontja a jobbnál jobb grill- és barbecue-recepteket. A grill- és kerti partik hangulata utánozhatatlan: nincs olyan dolog, ami ettől jobban összehoz: mint a szabadban lenni, kellemesen beszélgetni és közösen sütögetni.

 

Vásárlás kontra építés

Az erre alkalmas hely kialakítása tér, igény és pénztárca kérdése. Léteznek mesterek által tervezett, komplex rendszerek kemencével, grillel és teljes nyári konyhával. De magunk is nekiállhatunk a megépítésének, mert ha elég jól előkészítjük és átgondoljuk, egy hétvége alatt elkészülhetünk vele. Nem szükséges rendkívül bonyolult lépésekre gondolnunk, elég a józan logika és egy kis barkácshajlam hozzá.

Tűzrakó hely

Tervezés

Legelső lépésként gondoljuk át, milyen terveink vannak, mekkora társaságra számítunk, milyen gyakran – és főleg milyen céllal – szeretnénk a kerti sütőt használni. Jó, ha ötleteket és inspirációt keresünk az interneten, a barkácsmagazinokban ehhez - nagyon sok kreatív megoldással találkozunk majd. Hamar össze fog állni a kép, hogy mire lesz szükségünk, és mekkora területet igényel mindez.

Rajzoljuk le, tervezzük meg, hogy milyen anyagok fognak kelleni. Készítsünk vázlatot a tervezett méretekkel, és végezzünk számításokat – beleértve az időnket, a szükséges anyagokat és erőnket (illetve mozgósítható barátainkét) is. Vegyük figyelembe, hogy az anyagoknak tűzállónak kell lenniük.

 

Helyszín

Válasszuk meg az alkalmas helyet! Célszerű könnyen megközelíthető, sík területet érdemes kijelölni. A kerti sütő környékén mindenképpen hagyjunk helyet egy olyan asztalnak, amit rakodófelületként használhatunk.

Fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő biztonságról is. A gyerekek különösen nagy kedvvel környékezik a számukra veszélyes helyeket. A nyílt lánggal, parázzsal is érdemes vigyázni.

Hasznos, ha a kerti sütő a konyhánktól vagy a kerti csaptól-terasztól nincs távol. Gondoljunk arra is, hogy a kerti sütögetés füsttel jár. Kerüljük a szomszédbosszantó megoldásokat, és a fix kerti ruhaszárító környékét is.

Azt is fontos végiggondolnunk, hogy a kialakítandó hely fedett vagy fedetlen legyen. Végül pedig találjuk ki, hogy alkonyat után milyen módon szeretnénk a világításáról gondoskodni. Számtalan módja van, hogy hangulatos fényekkel dobjuk fel a kertünket.

 

Kialakítás

Készítsük elő a helyet: ez lehet talajmunka vagy éppen betonozás. Utóbbi tartósabb megoldást kínál, a talaj ugyanis megsüllyedhet. Ha téglából vagy egyéb anyagból építjük a kerti sütőt, nézzünk szét a házunk tájékán, esetleg találhatunk bontott téglát, építkezésből kimaradt terméskövet. A legegyszerűbb egy olyan grillezőhely kialakítása, ahol bográcsban is tudunk főzni, ha ahhoz van kedvünk, esetleg vastárcsát is felfüggeszthetünk.

Akinek nincs kedve habarcsot keverni és téglát vágni, a hely előkészítése után akár ragasztás nélkül összeállítható, természetes látványt nyújtó, kész kerti sütőt is vásárolhat, melynek nagy előnye, hogy amilyen gyorsan összerakható, ugyanilyen sebességgel szét is lehet szedni és át lehet helyezni máshová. Pillanatok alatt felállítható, és már kezdhetjük is a grillezést!

Kapcsolódó cikkek
Kerti támfalak építése
A térkő kiválasztásának szempontjai
Nagy tavaszi teraszfelújítás

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Az építőanyag.hu heti hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

 • Tartós vas anyag
  Leszúrható lábak
  Állítható lánc
  Összecsukva 1,2 m magas
  Fekete színű

  Rendelhető
  3 570 Ft / db
  Megnézem
  • -3%

  Ragasztás nélkül összerakható
  80 centiméteres tűztér
  Pattintással kialakított felület
  Hő és fagyálló
  Beton
  Avar színű
   

  Készleten, 2 db
  51 491 Ft / db
  49 660 Ft / db
  Megnézem
  • -3%

  Ragasztás nélkül összerakható
  80 centiméteres tűztér
  Pattintással kialakított felület
  Hő és fagyálló
  Beton
  Homok színű

  Rendelhető
  51 491 Ft / db
  49 660 Ft / db
  Megnézem