Mire ügyeljünk, ha medencét építenénk a kertbe?

Építőanyag.hu

Mire ügyeljünk kerti medence építésénél?

A kerti medence építése ma már nem lehetetlen feladat. Számos medencetípus kapható, és alapos megfontolás után érdemes azt választani, ami a pénztárcánknak, élethelyzetünknek, igényeinknek a legjobban megfelel, hiszen a medenceépítés költséges és nem egy-két évre szól. Milyen típusnál mire érdemes figyelni? Mire ügyeljünk a medenceépítésnél? Segítünk a döntésben!

A nyári forróságban mindenkinek jól esik egy frissítő csobbanás a kertben. Ha a víz hűsítő hatását szeretnénk élvezni, és a kerti zuhanyon túlmutatnak az álmaink, akkor olyan medencét kell beszereznünk, amelyben felnőtt(ek) is kényelmesen meg tud(nak) mártózni. Nézzük, mi minden kell a kerti wellness megteremtéséhez!

Föld feletti medencék

A jelenleg kapható legolcsóbb, felnőtteknek is kényelmesen használható medence-típusok a felszín felett elhelyezendő, ponyvás-merevített vagy éppen merev falú medencék. Ezek nagy előnye, hogy a felállításuk egyszerű, hiszen csak a merevítőrendszert kell összeilleszteni, majd rögzíteni rajtuk a ponyvát vagy össze kell illeszteni a merev fém palást elemeit. Aki olyan medencét szeretne, amelyet a szezon végén szétszerelve elrakhat, mert másnak kell a hely, jól teszi, ha ezek közül vásárol. Ugyanakkor, mivel az ilyen típusú medencéknek a mélysége mindenhol egyforma, a faluk függőleges és keskeny (nincs kikapaszkodási, kiülési lehetőség), ráadásul létrán kell belemászni, kisgyermekes családokban nem biztos, hogy praktikusak.

Ezek a medencetípusok rendszerint alacsony önsúllyal rendelkeznek, ám mivel a vízkapacitásuk több száz vagy akár több ezer liter, a feltöltött medence nagyon nehéz. Emiatt, bár nem muszáj betonalapot készíteni, olyan helyre érdemes tenni, ahol a talaj megfelelően és egyenletesen tömör, vízszintes, nem csúszik. A medencefenék igen érzékeny a földrögökre, kavicsokra, ágakra, hiszen azok a medence használata közben – ugrálás, taposás – kiszakíthatják az anyagot.

Eggyel drágább kategóriát képviselnek a felszín fölött elhelyezendő, épített, fix medencék. Ez átmenet a földbe épített és mobil szerkezetű medencék között, hiszen a szezon végén ugyan nem lehet elemeire szétkapva elrakni, viszont költözés esetén, vagy ha más helyet szemeltünk ki a kertben, szétszedhető és viszonylag egyszerűen áttelepíthető. Bár rendelkezik időjárástűrő külső rétegekkel, téli időszakban gondoskodni kell a védelméről. Az alapanyaga lehet fémlemez (esetleg fa vagy különféle hatású műanyag borítással), műanyag, de egyre szélesebb kínálat áll rendelkezésre teljesen fa, gerendavázas típusokból is. Az ilyen típusú medencékhez általában már ajánlani szokták a megfelelő teherhordó képességgel bíró (minimum 10 cm vastag), vasalt beton alapot.

Fix föld feletti kerti medence

Ásott és félig ásott medencék

A földbe süllyesztett medencéknek is több típusa létezik. A legelterjedtebb a betonalapú, zsalukő oldalfalú, de egyre népszerűbbek az acéllemez héjjal épült modellek is. Utóbbi nagy előnye, hogy előregyártott elemekből készül (akár „konfekcióról”, akár egyedi formáról van szó), amelyeket a helyszínre szállítva, rendkívül rövid idő alatt épülhet meg a medence. Az acélfalú medencék esetében, mivel a falak önhordók és viszonylag kis önsúllyal rendelkeznek, nincs szükség betonalapra sem, csak az ásott alap vízszintességét és tömörítését kell megfelelően elvégezni a lemezek rendeltetésszerű behelyezése előtt.

Építészeti szempontból a beton medencék kialakításakor kell a legtöbb dologra odafigyelni, hogy az eredmény tartós, stabil és esztétikus legyen. Hiszen – bár a falak nem önhordóak, csak a felszín felett – a medenceépítés egyenértékű bármilyen más építési munkával, amelynek része a vízvezeték, a lefolyó és áram és különféle berendezések (világítási rendszer, vízforgató, vízmelegítő, szűrőberendezések stb.) bevezetése, roppant fontos mozzanata a vízszigetelés, és természetesen a biztonsági szempontok is ugyanolyan lényegesek.

Az épített ásott medence vasalt beton alapra épül, zsalukövek felhasználásával, majd a megfelelő kiszolgálórendszerek bekötése és beszerelése után ezekre jön a vakolás. Erre kerül a kiválasztott vízszigetelő réteg, ami lehet például üvegmozaik vagy fólia is. A medence kialakítása előtt el kell dönteni, hogy feszített víztükrű típust szeretnénk-e, vagy szűrőforgató fölözőt alkalmazunk. Ez a döntés a vízkiszorítás mértékéről szól, vagyis azt kell végiggondolnunk, hogy egyszerre mennyien fogjuk használni a medencét, és ez hogyan aránylik a méretéhez. A feszített víztükrű megoldás akkor javasolt, ha egyszerre nagy mennyiségű vízkiszorulásra kell számítanunk, amit a fölöző nem bír kezelni.

Mit érdemes végiggondolni medence telepítésénél?

A felsorolásból kiderült, hogy a medencék közül az épített és gépesített típus költségei kimagaslanak a többi közül, ugyanakkor stabilitása, tartóssága és használatával járó kényelem rentábilissá teheti a befektetést. A választást minden esetben annak alapján érdemes meghozni, hogy hányan, milyen korösszetételben, milyen gyakran és milyen céllal fogják használni, fontos-e, hogy a medence áttelepíthető legyen, illetve a kiszemelt hely előkészítése mennyi és milyen földmunkát igényel (ferde vagy éppen meredek talaj, sziklás vagy éppen nem elég tömör föld és a többi.)

Ne feledd: a kerti medence megépítéséhez nálunk megtalálod az építőanyagokat, és webáruházunkban kényemesen megrendeheted!

Kapcsolódó cikkek:

Kerti támfalak építése

Hogyan építs kerti sütőt?

Mire jó a zsalukő?

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    Raktáron
    2 300 Ft / zsák
     
    Megnézem
    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel
    Raktáron
    1 510 Ft / db
     
    Megnézem