Kreatív ötletek a kerti térburkolat kialakításához

Építőanyag.hu

kreatív térburkolat térkövezés a kertben

Ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni a térburkolat lerakásakor és a tervezéskor.

Térburkolat kialakítására vagy cseréjére számos ok miatt lehet szükség. A pázsiton keresztül-kasul futó ösvények, a szerszámoskamrához vezető út, a kocsibeálló vagy a kerti grill és környéke mind-mind készülhet valamilyen térburkolási módszerrel. Ami mindegyiknél közös: a gondos tervezés és az aprólékos kivitelezés elmaradhatatlan, ellenkező esetben az esztétikusnak és praktikusnak tűnő megoldás lehet, hogy gondok és bosszúság forrása lesz.

A kerti sütőhely építésének szempontjairól és a járdák, teraszok lépcsők kialakításáról, amelyekhez részben szintén térbukolást alkalmazhatunk, korábban részletesen írtunk.

Amilyen egyszerűnek tűnik a térburkolatok lerakása és a térkövezés a kertben (avatatlan szem számára csak elszórt kavicsnak vagy egymás mellé lerakott köveknek tűnhet), annyira érvényes, hogy a kialakítás szakmai lépéseit nagyon pontosan be kell tartani. Ha például elhanyagoljuk a tömörítést, nem tartjuk be a rétegrendet, vagy éppen nem gondoskodunk a gazmentesítésről, illetve a vízelvezetésről, a felület könnyen, és gyorsan tönkremegy.

Milyen jelek utalnak arra, hogy a térburkolat nem megfelelő?

Sokan gondolják azt, hogy ha a térburkolati elemek elkezdenek összetöredezni, a vízszintes felület hepehupássá válik, vagy a szegély kidől-bedől, az a burkolat alacsony minőségének a jele. Ez természetesen nem így van. Nyugodtan szemügyre vehetjük a régi rómaiak által lerakott kövezett utakat vagy a Nagy Kínai fal kövezését: évezredek távlatából is bizonyosságot nyújt arra, hogy a megfelelően kiépített térburkolat időtálló.

A térkövek töredezését, megsüllyedését, a szegély düledezését a legtöbb esetben az okozza, hogy a leburkolt felület nem kapott megfelelő előkészítést. A térburkolás menete nagy vonalakban: a terep kijelölése, a tükör kiásása, a terület szintezése, a szegély betonágyban való elhelyezése, a rétegrend kialakítása (kavics, homok és ezen a térkő) és minden rétegének alapos betömörítése. Ezek a lépések mind-mind azt szolgálják, hogy a térburkolás alatt elhelyezkedő alapozás tartós legyen. Ha ugyanis megsüllyed, alámosódik, a fölötte elhelyezkedő burkolati réteg is egyenetlenné válik, kiesnek vagy éppen összetöredeznek a kövek.

A tükör szintezésének megfelelő beállítása (mindig a ház irányából vezesse el a vizet, enyhén lejtsen a szélek felé) és a rétegrend kialakítása a megfelelő vízelvezetést biztosítja. A szegélykő betonágyba való illesztése pedig azt szolgálja, hogy a felülről érkező terhelés hatására oldalirányba ne csússzon szét a térburkolat.

térkövezés a kertben

Tippek a térburkolat kialakításához

Akad néhány praktikus ötlet, amelyet még a megépítés idején tudunk alkalmazni, azzal a céllal, hogy a térburkolat később könnyebben kezelhető legyen. Ilyen lehetőség a geotextília lefektetése a homok és a kavics vagy murva közé. A geotextília megakadályozza a homok és kavics keveredését, ugyanakkor nem állja útját a térkő fugái között a föld felé igyekvő csapadékvíznek, miközben megakadályozza a gyomok növekedését. A gyomosodás megelőzése nagyon fontos a térkő tartóssága szempontjából, hiszen nem csak esztétikailag rontja az összképet, de a gyökerek meggyengíthetik az alapozást is.

Ha erősen lejtős területet térkövezünk, érdemes a legalacsonyabb ponton és valahol középen, vagyis semmiképpen se a széleknél kezdeni a térkő lerakását. A széleknél valószínűleg vágni kell majd, ezt hagyjuk a végére. A kövek között mindenképpen hagyjunk néhány mm rést, hogy ha a rájuk nehezedő terhelés következtében picit mozognak, ne morzsolják fel egymást.

A térkövek mintázatát úgy érdemes kiválasztani, hogy figyelembe vesszük: a bonyolultabb, aprólékosabb mintázatban a pontatlanságok és szennyeződések is kevésbé látszanak, ugyanakkor kis területhez kisebb kövek, nagy területhez nagyobbak lerakása javasolt (főleg a fugamennyiség miatt). A térkő kiválasztásának szempontjairól itt írtunk részletesen.

Ha egyszerű gyalogutat szeretnénk kialakítani, például gyeprács segítségével, elég a fent említett rétegrend, viszont ha autóutat, kocsibeállót, vagyis nagyobb terhelésnek kitett térburkolatot készítünk, érdemes elgondolkodni, hogy betonalapot készítünk az egész felület alá. Olyan térburkolat esetében, amelyen járművek fognak közlekedni, különösen akkor ha a felület erősen lejt, érdemes a köveket a haladási irányra merőleges hosszanti oldallal lerakni, mert így a gumik “meg tudnak kapaszkodni” a megnövelt mennyiségű kőperemben.

Ötletek kreatív térburkolathoz, térkövezéshez a kertben

térburkolat kialakítása a kertben

térburkolat kialakítása a kertben

térburkolat kialakítása a kertben

térburkolat kialakítása a kertben

térburkolat kialakítása a kertben

A térburkolat karbantartása

A térburkolat kialakítása hosszú távú megoldás, ugyanakkor az is tény, hogy több olyan hatás is érheti a felületét, ami, ha nem is rontja az állagát, esztétikailag megbontja a látványt.

Beszéltünk már a gyomosodásról ami a szerkezetet veszélyezteti, ráadásul az ápolatlanság érzetét is kelti. Ennek gyomlálással és természetes, környezetbarát gyomirtóval vehetjük elejét.

A térburkolat felületét számos szennyeződés érheti, főleg, ha kocsival, motorral járunk rajta. A lecseppenő olaj, egy fékezésből adódó guminyom, por, korom vagy rozsdafolt kizárólag kémiailag ható tisztítószerekkel távolítható el. Kapható úgynevezett kősampon, és a sírkőtisztító készítmények között is bátran válogathatunk. Arra viszont ügyeljünk, hogy az adott szert milyen kőre ajánlják, nehogy kimarja a felületünket. Az algásodás, moha és egyéb biológiai szennyeződések esetében a megfelelő tisztítószer alkalmazása után érdemes impregnáló szert is bevetni.

Ne feledd: a térburkolathoz a szegélykövet, térkövet, geotextíliát webáruházunkban néhány kattintással megrendelheted!

Kapcsolódó cikkek:

A térkő kiválasztásának szempontjai

Hogyan építs kerti sütőt?

Járdák, lépcsők, teraszok kialakítása, burkolása

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel