Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Házépítés lépésről lépésre – Az alapozás

Alapozás

Neked is az egyik legnagyobb álmod, hogy saját családi házat építhess, amit aztán évtizedeken át otthonnak nevezhetsz? Mielőtt belevágnál, érdemes tisztában lenned az építkezés folyamatával, és az egymásból logikusan következő lépésekkel, hogy menet közben minél kevesebb buktatóba ütközz.

 

Az alapozás lépései

 1. Az alapozás tekintetében két opció közül választhatsz attól függően, hogy szeretnél pincét vagy sem. Amennyiben nem épül pince, minimum 80 centiméteres alapot kell készíteni. Mielőtt az egészhez hozzálátnátok, célszerű tájékozódni a telek 10-15 km-es körzetében található betonkeverő telepek árairól.
 2. A betonozás előtt a vízvezetékszerelőnek – ugye, rá is gondoltál, amikor a kivitelező gárdát összeállítottad? - a szennyvízcsatornát, és a bejövő vízvezeték részére a védőcsöveket az alapba kell helyeznie.
 3. Az alapbeton betonozásánál mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a betontetőnek a végleges járdaszint alatt kell végződnie, úgy 10 centiméterrel.
 4. Az alap betonozása közben a betont tűvibrátorral tömöríteni kell.
 5. Az alaptető eldolgozásánál elemi tényező, hogy a felületi egyenetlenségi eltérések 5 cm-en belül legyenek. Amikor a lábazati beton készítésére kerül a sor, ne a zsalukövet válaszd, mert abba nem lehet elhelyezni vasszerelést. Talán kicsit borsosabb az ára, de mindenképpen talpkoszorút betonoztass, legalább c16-os betonnal, hiszen ez a csapóesőnek és a vízfelverődéseknek is ki van téve.
 6. Abban az esetben, ha a házat nem kell hőszigetelni, mivel csak külső vakolást kap, 2-2 centiméterrel minden oldalról kisebb legyen a lábazat külső mérete a tervezett mérettől eltérve. A lábazati falak méreteinél 1-2 cm-es eltérésnél nagyobb nem lehet!
 7. A kéményalapokat semmi esetre ne felejtsd ki!
 8. Miután megszilárdult a lábazati beton, el kell bontani a zsaluzatot a belső síkon, a külső síkon pedig meg kell emelni 8-10 cm magasságban. Ezután, el kell rendezni a lábazaton belüli területet, ha még szükséges, akkor fel kell tölteni, amit aztán tömöríteni kell.
 9. Ha megvan a szükséges feltöltés, aminek a tömörsége is megfelelő, akkor jöhet a vasszerelés elvégzése a feltöltés és az alapok tetejére. Ehhez nyugodtan használhattok hegesztett térhálót is, de ügyelj arra, hogy a háló vasának az átmérője ne legyen 8-8 mm-nél kisebb, az osztása 150x150-nél nagyobb. A tábláknak minden oldalon legalább 32 cm-rel át kell fedniük egymást, fontos ehhez mérten lefektetni őket. A csatlakozásoknál vékony lágyhuzallal kell összekötni őket, hogy ne történjen elmozdulás.
 10. Miután a vasszerelés megtörtént, jöhet az egész felület lebetonozása, minimum 8 cm-es vastagságban. Kulcsfontosságú, hogy e lépésnél a beton tökéletes mértékben vízszintes legyen!

Most nézzük, miben más, ha a pince építése mellett döntöttél!

 

Az alapozás lépései, ha pincénk is lesz

 1. Mivel ebben az esetben bőven a fagyhatár alatt van, és valószínű, hogy elérte a teherbíró talajt is, nem szükséges olyan mély alapot készíteni, mint akkor, ha nem épül pince.
 2. A következő lépés az alap megvasalása, vagyis a koszorú vasalat elkészítése. A méreteket a tervrajznak tartalmaznia kell.
 3. Majd a szigetelésvédő falazatot olyan méretben kell elhelyezni, hogyha fennáll a falazategyenetlenség lehetősége, akkor teherhordófalnak és a szigetelésbeszorító habarcsnak is legyen elegendő hely. Utóbbinak az a célja, hogy ne szúrják ki a falazati egyenlőtlenségek a feltöltés és az esetleges talajvíz során a falazatra rápréselődött szigetelést.

Hamarosan érkezik sorozatunk következő része: a falazás.

Kapcsolódó cikkeink:

Házépítés lépésről lépésre - anyagok falazáshoz

Mikor milyen építési munkákat érdemes végezni?

Hogyan vásároljunk építőanyagot a neten

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Beépülő zsaluként használjuk
  25 cm magas zsalukőelem 
  10 mm-es betonacél szerelvényekkel vasalható
  Szürke színű
  Beton
  8 db/m2
  30 db/raklap

  Raktáron, több mint 1000 db
  880 Ft / db
  Megnézem

  4 m szálhossz
  10 cm széles
  2,5 cm vastag
  Fenyő fűrészáru
  Zsaluzáshoz kiválóan alkalmas
  Légszáraz (szabadban tárolt)

  Raktáron, több mint 100 szál
  1 230 Ft / szál
  Megnézem

  Kompozitos portlandcement
  Kisebb betonozástól a házépítésig használható
  Esztrich betonok, vakolatok, habarcsok készítésére
  Zsalukőbe, kerítés és járda betonozáshoz, vasbetonhoz, házépítéshez
  "Zöld" zsákos cement 
  56 zsák/raklap

  2 300 Ft / zsák
  Megnézem