Termékek
Termékek

Mire jó a gipszkarton?

gipszkarton
gipszkarton

Építkezéseknél, lakásfelújításkor vagy házak átalakításakor elterjedt és népszerű alapanyag a gipszkarton. Sokan azonban nem tudják, milyen tulajdonságokkal bír ez az építőelem, melyek az előnyei és mi mindenre használható.

 

Mi a gipszkarton?

A gipszkarton anyaga tiszta gipsz és (gyakran újrahasznosított) karton. Különböző méretű táblákban, különféle vastagsággal kapható. Magyarországon jellemzően beltér kialakításához vagy átalakításához, esetleg dekorációs funkciót betöltő felületek készítéséhez használjuk.

 

Melyek a jó tulajdonságai?

Jó az ár-érték aránya: olcsó építőanyag, és a beszerelése is gazdaságos.

Könnyű

A hagyományos falaknál, falrendszereknél kisebb súlyú – éppen ezért nem terheli meg túlságosan az épület szerkezetét, így több szintes házak felső emeletein is használható. Ugyanezen okból a gipszkarton könnyen szállítható és tárolható.

Egyszerűen kezelhető

Egyik előnye, hogy más eljárásokkal vagy építőanyagokkal szemben gyorsan lehet vele dolgozni.

Viszonylag könnyen és egyszerűen alakíthatunk ki sima falakat a gipszkarton lapok segítségével. Használat közben – fúrásnál, vágásnál, illesztésnél stb. – kevesebb szemeteléssel és piszokkal jár a vele való munka. Emellett felhasználásakor úgynevezett száraz technológiával dolgozhatunk, nem kell vizet használnunk, ezzel pedig ismét csak időt spórolunk, mert nem az építésbe nem kell belekalkulálni a hosszú száradási időt.

Más anyagokkal is használható

Fa- és fémszerkezetekre is rá tudjuk szerelni. Ha a megfelelő alapozó réteget visszük fel a gipszkarton lapra, akkor festhetjük, tapétázhatjuk, sőt még csempével is burkolhatjuk.

Bírja a meleget

Előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy hő hatására sem reped meg, és a megfelelő gipszkartonlapok esetleges tűz esetén részt vesznek a tűzgátlásban.

Környezetbarát

A gipszkarton nem bocsát ki magából kellemetlen szagokat és károsanyagokat, így az egészségre sem jelent veszélyt.

 

Mi mindent készíthetünk gipszkarton segítségével?

Sokféle feladatra használható és sokféleképpen alakítható. Falakat, válaszfalakat, mennyezet-burkolatokat, padlóaljzatokat, tárolórendszereket is kialakítanunk a segítségével.

Sokan fordulnak a gipszkartonhoz, ha térelválasztóra van szükség egy-egy helyiségben, vagy ha egy nagyobb szobát, irodát kell kettéválasztani, minél egyszerűbben, gyorsabban, költséghatékonyabban.

Mivel statikai szempontból megfelelő termék, arra is jó, hogy a házunk tetőterét beépítsük. Segítségével az igényeinknek megfelelően, rugalmasan alakíthatjuk ki a helyiségeket.

Sőt: tulajdonságai miatt szigetelőanyagokkal kombinálva falburkolatként is felhasználható, jelentősen javíthatunk vele a lakás hő- és hangszigetelésén.

Dekorációs célokra is kiváló: alkalmas vezetékek, csövek, gépészeti elemek elrejtésére, vagy akár álmennyezetet, a falból kiugró felületeket is készíthetünk vele, amelyekben például rejtett világítás kap helyet.

 

Kapcsolódó cikkeink:

6 dolog, amire figyelni kell a tetőtér beépítésekor

Hogyan számoljuk ki a fugázóanyag mennyiségét?

Mindent az álmennyezetről

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu heti hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  • -17%

  Vízzel terhelt helyiségekben
  Páraterhelés: maximum 80%
  Belső térben használható 
  12,5 mm vastag
  Zöld színű
  2,4 m2/tábla
  112 db/raklap

  Raktáron, több mint 10 tábla
  2 997 Ft / tábla
  2 460 Ft / tábla
  Megnézem
  • -16%

  Tűzgátló szerkezetek építéséhez
  Páraterhelés: maximum 70%
  Belső térben használható 
  12,5 mm vastag
  Rózsaszín
  2,4 m2/tábla
  112 db/raklap

  Raktáron, több mint 100 tábla
  2 540 Ft / tábla
  2 125 Ft / tábla
  Megnézem
  • -9%

  Vizes helyiségekben készülő tűzvédelmi falak építésére 
  Páraterhelés: maximum  80%
  Belső térben használható 
  15 mm vastag
  Zöld színű
  2,4 m2/tábla
  92 db/raklap

  4 271 Ft / tábla
  3 870 Ft / tábla
  Megnézem