Kuckók a lakásban: beltéri fülkék

Építőanyag.hu

doboz fülkék és kuckók a lakásban

Ha nem tudunk nagyobb házba, lakásba költözni, tervezzük át a rendelkezésre álló teret, és úgy alakítsunk ki külön helyiséget!

Életünk során felmerülhet a kérdés, hogy a rendelkezésünkre álló adott méretű lakást hogyan lehet úgy újra (és újra és újra) felosztani (átrendezni, átépíteni), hogy az a változó életvitelünket jobban szolgálja. Nem mindenki számára adott a lehetőség, hogy ha bővül a család, valamelyik felnőtt home office-ba kerül, nőnek a gyerekek, vagy új igényeink merülnek fel egy hobbi vagy másodállás révén, nagyobb lakásba költözzön. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint hogy rendelkezésre álló négyzetmétereken alakítjuk ki az új helyiséget vagy sarkot.

Ha elég nagy hozzá a belmagasság, sokan a galériaépítést vagy galériaágy vásárlását választják. Ez jó megoldás lehet, bár előbbi kivitelezése költséges, utóbbinál pedig mindössze egy franciaágynyi tér szabadul fel, ahol legfeljebb egy íróasztal vagy játszósarok elhelyezésére van lehetőség.

Ennél praktikusabb megoldás a lakáson belüli fülke vagy fülkék kialakítása, ugyanis nem csak egy teljesen önálló, elszeparált teret hasít ki a lakásból, hanem számos más előnye is lehet.

 

Milyen célokra alakíthatunk ki kuckót a lakáson belül?

Az egyik legnépszerűbb megoldás a helyhiányra a hálófülke építése. Nem kell megijedni, a hálófülke nem nyújt olyan érzést, mintha a szekrényben aludnánk, viszont előtte alaposan át kell gondolni az arányait, a világítást és a berendezést is.

Leválasztott kis kuckóban, csukható ajtóval helyet kaphat az otthoni iroda. Egy ilyen teljesen elkülönített térben még arra is vetemedhetünk, hogy a home office munka után nem pakolunk el minden iratot, mert nem áll fenn a veszélye annak, hogy apró kezek papírrepülőt hajtogatnak belőle.

Hobbiszobát is leválaszthatunk, ha például elég nagy ehhez az előszoba, a nappali vagy más helyiség, de akár a loggiát vagy a teraszt is beépíthetjük. Attól függően, hogy milyen tevékenységben keresünk kikapcsolódást, a hobbiszobában megtalálhatja a helyét egy kényelmes fotel, amiben ülve horgolunk, elfér akár egy óriási munkaasztal, amelyen szabhatunk, vagy akár egy szövőszék is kerülhet ide.

Felcseperedő gyermekek számára nincs is jobb, mint egy saját kuckó. Ügyesen és átgondoltan akár több lurkó számára is keríthetünk helyet, hiszen eljön a kor gyermekeink életében is, amikor szükségessé válik egy privát tér számukra.

Gardróbszoba is lehet a lakáson belül leválasztott „dobozban”, ahol elférnek a ruháink, cipőink, és amit praktikus tárolókkal rendezhetünk be.

 

fülke, kuckó, home office irodadoboz kialakítása lakásban

 

 

Milyen alapanyagokból épülhet a kuckó?

Mivel ez beltéri, ugyanakkor fix és maradandó átalakítás, mindenképpen érdemes építész véleményét kikérni, vagy vele megterveztetni a kuckót, dobozgardróbot, hálófülkét.

A leválasztás akkor a legegyszerűbb, ha valamelyik szoba alakja, alapterülete alkalmas arra, hogy kétszárnyú (vagy több elemes két szárnyú), esetleg harmonika vagy tolóajtóval, vagyis egy térhatároló elemmel leválasztható legyen az elszeparált rész. Például ha hosszú, keskeny szobáink vannak, esetleg L alakú a kiszemelt helyiség, vagy más ok miatt elkeskenyedő térrészek kerültek kialakításra. Az ajtó, amely a leválasztást szolgálja, készülhet fából, és ennek több változatát is el lehet képzelni. A kétszárnyú ajtó a klasszikus, de az a változata, amelyen a nyitható ajtószárnyak további, külön rögzíthető ajtószárny-részekhez kapcsolódnak, szintén előfordult a régi polgári lakásokban is.

Nagy divat napjainkban az ún. pajtaajtó (régi vagy koptatott felületű, de új, fa lécajtó) beépítése, amelynek mozgatása történhet síneken vagy függesztett konzolokon. Ez a tolóajtónak felel meg, a térből elfoglalt helyét és működését illetően.

Kicsit drágább, ám stílusos megoldás a kazettás üvegajtó, amelynek átláthatatlansága a függönyök mellett maratott vagy porszórt üveg mellett üvegmozaik betétekkel oldható meg.

Abban az esetben, ha a leválasztáshoz nem elég egy térelválasztó elem, már komolyabb beépítésről beszélünk, de ettől sem kell megijedni, hiszen akad olyan egyszerű módja, amely akár házilag is kivitelezhető. Ez a közismert gipszkarton, amely könnyű, egyszerűen méretre és formára szabható, sokoldalú és nem drága. A gipszkarton segítségével kialakíthatjuk a válaszfalakat, ehhez csak a tartókonzolok felfogatására és a lapok rácsavarozására van szükség. A gipszkarton felületeken elhelyezhetünk belső ablakokat, festhetjük, tapétázhatjuk őket, sőt burkolásra (csempével, kő vagy kő hatású burkolattal) is van lehetőség. Egy profi módon megvilágított dekorburkolat varázslatos hangulatot kölcsönözhet akár a kuckó belsejének, akár a határoló fal külső felületének.

A gipszkarton falazatrendszerek alkalmazásának nagy előnye, hogy a hang és hőszigetelés megoldásait is magukban rejtik, így a kialakított helyiségek valóban önálló szobaként tudnak funkcionálni.

 

gardrób dobozfülke kialakítása a lakásban

 

 

Praktikák és ötletek a kuckók kialakításához

A beltéri fülkék tervezésekor két szempontot a legfontosabb figyelembe venni: a fülke belseje ne legyen nyomasztóan sötét, és a fülke kialakítása ne alakítson ki sötétítő, térkisebbítő fényviszonyokat a teljes lakásra nézve. Az előbbi természetesen a világítás szakszerű megtervezésével orvosolható, ám érdemes ablakok kialakításával is oldani a “szekrény-hatást”. Ezeknek nem kell feltétlenül klasszikus ablaknak lenniük, sok esetben az is elegendő, ha az egyik fal üvegből készül, vagy üvegtégla sorokkal engedjük be a fényt, vagy tejüveg ablakokat illesztünk be, esetleg más, hasonló megoldást alkalmazunk.

A második szempontot a fülke külső falának megfelelő színezésével, illetve a nagy összefüggő felület valamilyen eltérő felszínnel való megtörésével érhető el. A külső falra tehetünk tükröt, fényes felületű képeket, selyemdrapériát vagy nagy, bőrös levelekkel rendelkező növényeket. Beboríthatjuk polcokkal is, például a könyvek, dísztárgyak számára, de akár a laposképernyős tévé is ide kerülhet.

A gipszkarton nagyszerűen alkalmas arra, hogy a fülke falainak külső felületén polcokat, ki- és beugrókat, vakablakot vagy falfülkét alakítsunk ki, mind-mind azzal a céllal (a praktikus, tárolási felhasználáson túl), hogy a lakás belső tere felé néző falfelületeket izgalmassá, barátságossá, otthonossá tegyük. Itt írtunk arról részletesen, hogy mi mindenre jó a gipszkarton.

Természetesen a fülke belső felülete felé is nyújt számos praktikus lehetőséget a gipszkarton felhasználása, hiszen abba rejthetjük el az ide bevezetett áram huzalait, kialakíthatunk süllyesztett vagy rejtett világítást és természetesen ebben az irányban is hasznosak lehetnek a polcok, rejtett tárolók is.

Kapcsolódó anyagok:

Dekoratív falburkolatok: ha unod az egysíkú falakat

Mire jó a gipszkarton?

Beltéri gipszkarton megoldások

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel