Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Kuckók a lakásban: beltéri fülkék

doboz fülkék és kuckók a lakásban

Ha nem tudunk nagyobb házba, lakásba költözni, tervezzük át a rendelkezésre álló teret, és úgy alakítsunk ki külön helyiséget!

Életünk során felmerülhet a kérdés, hogy a rendelkezésünkre álló adott méretű lakást hogyan lehet úgy újra (és újra és újra) felosztani (átrendezni, átépíteni), hogy az a változó életvitelünket jobban szolgálja. Nem mindenki számára adott a lehetőség, hogy ha bővül a család, valamelyik felnőtt home office-ba kerül, nőnek a gyerekek, vagy új igényeink merülnek fel egy hobbi vagy másodállás révén, nagyobb lakásba költözzön. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint hogy rendelkezésre álló négyzetmétereken alakítjuk ki az új helyiséget vagy sarkot.

Ha elég nagy hozzá a belmagasság, sokan a galériaépítést vagy galériaágy vásárlását választják. Ez jó megoldás lehet, bár előbbi kivitelezése költséges, utóbbinál pedig mindössze egy franciaágynyi tér szabadul fel, ahol legfeljebb egy íróasztal vagy játszósarok elhelyezésére van lehetőség.

Ennél praktikusabb megoldás a lakáson belüli fülke vagy fülkék kialakítása, ugyanis nem csak egy teljesen önálló, elszeparált teret hasít ki a lakásból, hanem számos más előnye is lehet.

 

Milyen célokra alakíthatunk ki kuckót a lakáson belül?

Az egyik legnépszerűbb megoldás a helyhiányra a hálófülke építése. Nem kell megijedni, a hálófülke nem nyújt olyan érzést, mintha a szekrényben aludnánk, viszont előtte alaposan át kell gondolni az arányait, a világítást és a berendezést is.

Leválasztott kis kuckóban, csukható ajtóval helyet kaphat az otthoni iroda. Egy ilyen teljesen elkülönített térben még arra is vetemedhetünk, hogy a home office munka után nem pakolunk el minden iratot, mert nem áll fenn a veszélye annak, hogy apró kezek papírrepülőt hajtogatnak belőle.

Hobbiszobát is leválaszthatunk, ha például elég nagy ehhez az előszoba, a nappali vagy más helyiség, de akár a loggiát vagy a teraszt is beépíthetjük. Attól függően, hogy milyen tevékenységben keresünk kikapcsolódást, a hobbiszobában megtalálhatja a helyét egy kényelmes fotel, amiben ülve horgolunk, elfér akár egy óriási munkaasztal, amelyen szabhatunk, vagy akár egy szövőszék is kerülhet ide.

Felcseperedő gyermekek számára nincs is jobb, mint egy saját kuckó. Ügyesen és átgondoltan akár több lurkó számára is keríthetünk helyet, hiszen eljön a kor gyermekeink életében is, amikor szükségessé válik egy privát tér számukra.

Gardróbszoba is lehet a lakáson belül leválasztott „dobozban”, ahol elférnek a ruháink, cipőink, és amit praktikus tárolókkal rendezhetünk be.

 

fülke, kuckó, home office irodadoboz kialakítása lakásban

 

 

Milyen alapanyagokból épülhet a kuckó?

Mivel ez beltéri, ugyanakkor fix és maradandó átalakítás, mindenképpen érdemes építész véleményét kikérni, vagy vele megterveztetni a kuckót, dobozgardróbot, hálófülkét.

A leválasztás akkor a legegyszerűbb, ha valamelyik szoba alakja, alapterülete alkalmas arra, hogy kétszárnyú (vagy több elemes két szárnyú), esetleg harmonika vagy tolóajtóval, vagyis egy térhatároló elemmel leválasztható legyen az elszeparált rész. Például ha hosszú, keskeny szobáink vannak, esetleg L alakú a kiszemelt helyiség, vagy más ok miatt elkeskenyedő térrészek kerültek kialakításra. Az ajtó, amely a leválasztást szolgálja, készülhet fából, és ennek több változatát is el lehet képzelni. A kétszárnyú ajtó a klasszikus, de az a változata, amelyen a nyitható ajtószárnyak további, külön rögzíthető ajtószárny-részekhez kapcsolódnak, szintén előfordult a régi polgári lakásokban is.

Nagy divat napjainkban az ún. pajtaajtó (régi vagy koptatott felületű, de új, fa lécajtó) beépítése, amelynek mozgatása történhet síneken vagy függesztett konzolokon. Ez a tolóajtónak felel meg, a térből elfoglalt helyét és működését illetően.

Kicsit drágább, ám stílusos megoldás a kazettás üvegajtó, amelynek átláthatatlansága a függönyök mellett maratott vagy porszórt üveg mellett üvegmozaik betétekkel oldható meg.

Abban az esetben, ha a leválasztáshoz nem elég egy térelválasztó elem, már komolyabb beépítésről beszélünk, de ettől sem kell megijedni, hiszen akad olyan egyszerű módja, amely akár házilag is kivitelezhető. Ez a közismert gipszkarton, amely könnyű, egyszerűen méretre és formára szabható, sokoldalú és nem drága. A gipszkarton segítségével kialakíthatjuk a válaszfalakat, ehhez csak a tartókonzolok felfogatására és a lapok rácsavarozására van szükség. A gipszkarton felületeken elhelyezhetünk belső ablakokat, festhetjük, tapétázhatjuk őket, sőt burkolásra (csempével, kő vagy kő hatású burkolattal) is van lehetőség. Egy profi módon megvilágított dekorburkolat varázslatos hangulatot kölcsönözhet akár a kuckó belsejének, akár a határoló fal külső felületének.

A gipszkarton falazatrendszerek alkalmazásának nagy előnye, hogy a hang és hőszigetelés megoldásait is magukban rejtik, így a kialakított helyiségek valóban önálló szobaként tudnak funkcionálni.

 

gardrób dobozfülke kialakítása a lakásban

 

 

Praktikák és ötletek a kuckók kialakításához

A beltéri fülkék tervezésekor két szempontot a legfontosabb figyelembe venni: a fülke belseje ne legyen nyomasztóan sötét, és a fülke kialakítása ne alakítson ki sötétítő, térkisebbítő fényviszonyokat a teljes lakásra nézve. Az előbbi természetesen a világítás szakszerű megtervezésével orvosolható, ám érdemes ablakok kialakításával is oldani a “szekrény-hatást”. Ezeknek nem kell feltétlenül klasszikus ablaknak lenniük, sok esetben az is elegendő, ha az egyik fal üvegből készül, vagy üvegtégla sorokkal engedjük be a fényt, vagy tejüveg ablakokat illesztünk be, esetleg más, hasonló megoldást alkalmazunk.

A második szempontot a fülke külső falának megfelelő színezésével, illetve a nagy összefüggő felület valamilyen eltérő felszínnel való megtörésével érhető el. A külső falra tehetünk tükröt, fényes felületű képeket, selyemdrapériát vagy nagy, bőrös levelekkel rendelkező növényeket. Beboríthatjuk polcokkal is, például a könyvek, dísztárgyak számára, de akár a laposképernyős tévé is ide kerülhet.

A gipszkarton nagyszerűen alkalmas arra, hogy a fülke falainak külső felületén polcokat, ki- és beugrókat, vakablakot vagy falfülkét alakítsunk ki, mind-mind azzal a céllal (a praktikus, tárolási felhasználáson túl), hogy a lakás belső tere felé néző falfelületeket izgalmassá, barátságossá, otthonossá tegyük. Itt írtunk arról részletesen, hogy mi mindenre jó a gipszkarton.

Természetesen a fülke belső felülete felé is nyújt számos praktikus lehetőséget a gipszkarton felhasználása, hiszen abba rejthetjük el az ide bevezetett áram huzalait, kialakíthatunk süllyesztett vagy rejtett világítást és természetesen ebben az irányban is hasznosak lehetnek a polcok, rejtett tárolók is.

Kapcsolódó anyagok:

Dekoratív falburkolatok: ha unod az egysíkú falakat

Mire jó a gipszkarton?

Beltéri gipszkarton megoldások

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Hanggátló, tűzgátló falak építéséhez
  Belső térben használható 
  12,5 mm vastag
  Meglévő gipszkarton falak hangszigetelésére is alkalmas
  Kék színű
  2,4 m2/tábla
  92 db/raklap
   

  Raktáron, több mint 100 tábla
  4 570 Ft / tábla
  Megnézem

  Vizes helyiségekben készülő tűzvédelmi falak építésére 
  Páraterhelés: maximum  80%
  Belső térben használható 
  12,5 mm vastag
  Zöld színű
  2,4 m2/tábla  
  112 db/raklap

  Raktáron, több mint 50 tábla
  4 880 Ft / tábla
  Megnézem

  Átlagos igénybevételű belső térbe 
  Normál gipszkarton lap
  Páraterhelés: maximum 70%
  12,5 mm vastag
  Fehér színű
  2,4 m2/tábla
  112 db/raklap

  Raktáron, több mint 1000 tábla
  2 650 Ft / tábla
  Megnézem