Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Házépítés lépésről lépésre – anyagok falazáshoz

Falazás

Bár a falazás összességében csak egy kis részét képezi a házépítésnek, mégis ez az egyik leglátványosabb eleme, ezért ezzel kapcsolatban merül fel az emberekben a legtöbb kérdés is. Ki csinálja, miből készüljön, milyen vastag legyen, télen vagy nyáron csináljuk? Ebben a cikkben az anyagválasztásban igyekszünk segíteni.

Falat építhetünk kőből, téglából, fából, szilikátból, betonból vagy akár vályogból is. A kő ősrégi építőanyag. Angliában még előszeretettel építkeznek belőle, hazánkban azonban ma már kevésbé jellemző, mivel drága és egyes elméletek szerint eljárt felette az idő.

 

Tégla

Magyarországon leginkább a tégla használata jellemző. Olcsó, hőszigetel, könnyen rakható. A vizet kevésbé szereti, ezért építkezéskor ügyeljünk arra, hogy a téglafal minél kevesebbet ázzon. Érdemes kiegészíteni plusz hőszigeteléssel.

 

Fa

Fa esetében az illatával, tapintásával semmi sem vetekedhet. Ráadásképp jól is szigetel, szakszerű felhasználás mellett lélegzik, könnyű vele dolgozni. Ugyanakkor a fa nem a legolcsóbb építőanyagok közé tartozik, a tűzzel és a bogarakkal sem feltétlenül ápol jó barátságot.

 

Ytong

Szilikát esetében van talán a legkönnyebb dolgunk. Hőszigetelt blokkokból, közismertebb nevén Ytongból készül a fal. Kevés kosszal jár, mértani pontossággal helyezhető el, nem kell vakolni, egyből glettelhető. Hátránya, hogy puha, ezért gyakran megerősítésre szorul, s nem is tartozik a legolcsóbb építőanyagok közé. A régebbi szilikát falaknál ráadásképp nem lehetünk biztosak abban sem, hogy miből készültek: mivel kohósalakot is tartalmazhattak, sugárzásra, mérgező anyagokra gyanakodtak.

 

Beton

Egyes országokban a betonfal is nagy népszerűségnek örvend. Hollandiában például előszeretettel építik ezzel az eljárással a házakat. Nagy előnye, hogy stabil, nem reped, nyugodtan ázhat, fagyhat. Ugyanakkor a hőszigetelése elenyésző, ezért ebben az esetben mindenképp egy komolyabb utólagos rendszerben kell gondolkoznunk.

 

Vályog

Az egykor alapvetőnek számító vályogról is érdemes megemlékezni. Ma már ugyan igen keveseknek jut eszébe ebből építkezni, pedig olcsó, könnyű előállítani, a hőszigetelésével pedig semmi sem vetekedhet. Ha viszont víz éri, szétmállik, ezért minimum hatvan centis vastagságban kell gondolkozni, s a vele való munka után a síkot és a derékszögeket is nagyítóval kell keresni.

 

Könnyűszerkezetes építkezés

Ezeken túl persze lehet könnyűszerkezetes házunk is. Abban az esetben fa vagy fém tartóvázra sok-sok hőszigetelést raknak, majd kívül belül befedik OSB-vel, gipszkartonnal. Előnye, hogy olcsó, gyorsan épül, kevés kosszal jár. Hátránya, hogy kevésbé zajszigetelő, nehezebb ráfúrni például egy konyhaszekrényt, s a fához hasonlóan nem épp tűz- és bogárbarát.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Az építkezés menete: házépítés lépésről lépésre

Mit gondoljunk át, mielőtt házat építünk magunknak?

Mivel és hogyan hőszigeteljük az otthonunkat?

Házépítés lépésről lépésre - Az alapozás

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Teherhordó falak építésére
  20 cm vastag
  Mészhomok falazóelem
  14,9 db/m2
  45 db/raklap

  Raktáron, több mint 1000 db
  1 035 Ft / db
  Megnézem

  Belső teherhordó falak építésére
  Síkra csiszolt kerámia falazóelem
  25 cm vastag
  10,7 db/m2
  Raklaponként (60 db) 1 db Dryfix extra ragasztót adunk

  Raktáron, több mint 500 db
  1 309 Ft / db
  Megnézem

  Belső teherhordó falak építésére
  25 cm vastag
  Kerámia falazóelem
  10,7 db/m2
  60 db/raklap

  Raktáron, több mint 10000 db
  1 160 Ft / db
  Megnézem