Házépítés lépésről lépésre – anyagok falazáshoz

Építőanyag.hu

Falazás

Bár a falazás összességében csak egy kis részét képezi a házépítésnek, mégis ez az egyik leglátványosabb eleme, ezért ezzel kapcsolatban merül fel az emberekben a legtöbb kérdés is. Ki csinálja, miből készüljön, milyen vastag legyen, télen vagy nyáron csináljuk? Ebben a cikkben az anyagválasztásban igyekszünk segíteni.

Falat építhetünk kőből, téglából, fából, szilikátból, pórusbetonból vagy akár vályogból is. A kő ősrégi építőanyag. Angliában még előszeretettel építkeznek belőle, hazánkban azonban ma már kevésbé jellemző, mivel drága és egyes elméletek szerint eljárt felette az idő.

Tégla

Magyarországon leginkább a kerámiatégla használata jellemző. Olcsó, hőszigetel, könnyen rakható. A vizet kevésbé szereti, ezért építkezéskor ügyeljünk arra, hogy a téglafal minél kevesebbet ázzon. Érdemes kiegészíteni plusz hőszigeteléssel.

Fa

Fa esetében az illatával, tapintásával semmi sem vetekedhet. Ráadásképp jól is szigetel, szakszerű felhasználás mellett lélegzik, könnyű vele dolgozni. Ugyanakkor a fa nem a legolcsóbb építőanyagok közé tartozik, a tűzzel és a bogarakkal sem feltétlenül ápol jó barátságot.

Ytong

Szilikát esetében van talán a legkönnyebb dolgunk. Hőszigetelt blokkokból, közismertebb nevén Ytongból készül a fal. Kevés kosszal jár, mértani pontossággal helyezhető el, nem kell vakolni, egyből glettelhető. Hátránya, hogy puha, ezért gyakran megerősítésre szorul, s nem is tartozik a legolcsóbb építőanyagok közé. A régebbi szilikát falaknál ráadásképp nem lehetünk biztosak abban sem, hogy miből készültek: mivel kohósalakot is tartalmazhattak, sugárzásra, mérgező anyagokra gyanakodtak.

Beton

Egyes országokban a betonfal is nagy népszerűségnek örvend. Hollandiában például előszeretettel építik ezzel az eljárással a házakat. Nagy előnye, hogy stabil, nem reped, nyugodtan ázhat, fagyhat. Ugyanakkor a hőszigetelése elenyésző, ezért ebben az esetben mindenképp egy komolyabb utólagos rendszerben kell gondolkoznunk.

Vályog

Az egykor alapvetőnek számító vályogról is érdemes megemlékezni. Ma már ugyan igen keveseknek jut eszébe ebből építkezni, pedig olcsó, könnyű előállítani, a hőszigetelésével pedig semmi sem vetekedhet. Ha viszont víz éri, szétmállik, ezért minimum hatvan centis vastagságban kell gondolkozni, s a vele való munka után a síkot és a derékszögeket is nagyítóval kell keresni.

Könnyűszerkezetes építkezés

Ezeken túl persze lehet könnyűszerkezetes házunk is. Abban az esetben fa vagy fém tartóvázra sok-sok hőszigetelést raknak, majd kívül belül befedik OSB-vel, gipszkartonnal. Előnye, hogy olcsó, gyorsan épül, kevés kosszal jár. Hátránya, hogy kevésbé zajszigetelő, nehezebb ráfúrni például egy konyhaszekrényt, s a fához hasonlóan nem épp tűz- és bogárbarát.

Ne feledd: házépítéshez az építőanyagokattéglától a szigetelésen át az ereszcsatornáig egy helyen megvásárolhatod nálunk, az Építőanyag.hu webáruházban.

Kapcsolódó cikkeink:

Az építkezés menete: házépítés lépésről lépésre

Mit gondoljunk át, mielőtt házat építünk magunknak?

Mivel és hogyan hőszigeteljük az otthonunkat?

Házépítés lépésről lépésre - Az alapozás

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel