5 hiba, amit építőipari szakember kiválasztásakor elkövethetsz

Építőanyag.hu

öt hiba amit építőipari szakemberek kiválasztásakor elkövethetsz lakásfelújítás vagy építkezés esetén

Ha már elhatároztad, hogy építkezni vagy felújítani fogsz, a tervek is elkészültek, az anyagokat is kiválasztottad, azt hiszed, hogy túl vagy az előkészületek nehezén. Pedig még csak most jön a kivitelező kiválasztása, aminek számos buktatója lehet.

Az építőipari szakember kiválasztásakor a legrosszabb, amit tehetsz, ha az első jelentkezőt, vagy az ismerősök által ajánlott első mestert elfogadod. Lehet, hogy éppen ők a legjobbak, de a döntés előtt próbáld meg kizárni a választással kapcsolatos hibalehetőségeket.

Már az első találkozás alkalmával tegyél fel releváns kérdéseket:

  • milyen szaktudással és referenciákkal rendelkezik,
  • milyen garanciát vállal a munkájára,
  • hogyan tartja a kapcsolatot az ügyfelekkel,
  • mennyi időre van szüksége a munkához,
  • hogyan történik a számlázás és a fizetés,
  • beszerzi-e az építőanyagokat vagy azok egy részét,
  • vállalja-e az építési hulladék elszállíttatását.

A bemutatkozó beszélgetés kérdéseit igazítsd a munkához és az igényeidhez, akár jegyzeteket is készíthetsz, hogy még véletlenül se maradjon ki semmi.

Emellett tedd világossá, hogy árajánlattal és szerződéskötéssel végezteted el a munkát, add meg a befejezés tervezett határidejét vagy azokat az időpontokat, amelyek a továbblépéshez szükségesek. Már az elején tisztázd, mit szeretnél, így kiderülhet, hogy nem ő a te embered. Ha úgy látszik, minden rendben van, még akkor is érhetnek meglepetések.

Mi öt olyan hibára hívjuk fel a figyelmedet, amit érdemes elkerülni, ha nem akarsz bosszúságot és kényelmetlenséget vagy esetleg anyagi kárt elszenvedni az építkezés során.

Referenciák hiánya

Ne bízz meg kivitelezőt megfelelő referenciák nélkül! Nézz utána, hogy a kiválasztott építőipari vállalkozónak a korábbi munkáival maradéktalanul meg voltak-e elégedve a megrendelői.

Az interneten hirdető vagy közösségi oldalakon aktív vállalkozók szívesen reklámozzák magukat korábbi jól sikerült teljesítéseikkel. Ez valóban sokat elárulhat, mert a képek vagy videók alapján láthatod, hogy az adott munkát, például a fürdőszoba felújítását vagy az átépítést, utólagos falmozgatást milyen színvonalon végezték.

A saját weboldalon közzétett referencia több másra is felhívhatja a figyelmedet. Az igénytelen fotók és szövegek szerzőitől nem biztos, hogy igényes munkát várhatsz.

A netes keresők és közösségi oldalak használata ugyan hasznos a szakemberek keresésében, de a fórumok, csoportok bejegyzéseit és értékeléseit kellő kritikával kezeld, mert ellenőrizhetetlenek az ott közzétett információk.

A legtöbb vállalkozó becsületes és a saját jól sikerült munkáival promotálja magát, de sajnos akadnak, akik más munkájának a fotóit teszik fel, vagy elhallgatják a sikertelen eseteket.

Próbálj olyan kivitelezőt keresni, aki valamelyik ismerősödnél már dolgozott, ő biztosan megmutatja a kész munkát és szívesen beszél róla.

Az árajánlat is egyfajta referencia, ezért kérj legalább két cégtől vagy szakembertől árajánlatot, és tételenként hasonlítsd össze. Ezen kívül érdemes összevetni a számunkra legfontosabb munkafolyamatok kivitelezésének módját, az alapanyagokat és az árat.

Végül nézz utána, hogy a szakember rendelkezik-e a szükséges engedélyekkel és biztosításokkal. Ennek hiánya később jogi és pénzügyi problémákat okozhat.

Ha egyéni vállalkozót bízol meg, megnézheted, hogy a neve szerepel-e az egyéni vállalkozók nyilvántartásában. Ennek hiányában ugyanis nem tud számlát adni az elvégzett munkáról.

Cégekkel kapcsolatban elsőként a cégjegyzékben nézheted meg, bejegyzett cégről van-e szó, mert csak akkor törvényes a munkájuk.

A határidők be nem tartása intő jel

Az építkezések és felújítások során a határidők betartásának nagyon nagy a jelentősége, hiszen a mesterek gyakran egymás munkájától függenek. A festő például nem tudja elkezdeni a munkát, ha a villanyszerelő még nem fejezte be. Már amikor információt kérsz a kivitelező munkájáról, érdemes a pontosságra, a határidők betartására is rákérdezni. Ne nyugtasson meg az a válasz, hogy ugyan „gyakran csúszik a munkával, de nagyon szépen dolgozik.” Ez valójában azt jelenti, hogy nem érkezik meg a megbeszélt időben, kimaradnak napok, mert közben más munkát is elvállalt, vagy anyaghiányra hivatkozva csúszik a határidő. Keress olyan személyt vagy csapatot, aki nem csak szépen dolgoznak, de betartják a határidőket is!

Már az első találkozón intő jel lehet, ha a szakember vagy a kivitelező cég képviselője csak jókora késéssel jelenik meg.

A megbízatás felmérése után az árajánlat elkészítése következik. Kérdezd meg, hogy mikorra készül el, a „majd a napokban összedobom” nem komoly válasz. Ha a megbeszélt időpontra mégsem készül el az ajánlat, akkor az a későbbi pontatlanságot vetíti előre.

Az építőipari szakemberek általában túlterheltek, sokszor hónapokkal előbb kell megegyezni egy időpontban. Ha telefonszám, e-mail cím birtokában vagy, legalább egy emlékeztető beszélgetés nem árt a határidő előtt, hogy biztosan számíthatsz-e rá.

Ha egy vállalkozó azonnal ígéri a munkát, intő jel lehet, mert ha csak nem éppen akkor szabadult fel egy kis ideje, azt jelzi, hogy nem jó szakember, és ennek már híre ment, ezért nincsen tele a naptára.

Az írásos szerződés hiánya

Az árajánlat nem pótolja a szerződést. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem készítenek írásbeli szerződést. Az körültekintően megírt, részletes szerződés nem bizalmatlanság, hiszen mind a két felet védi. Később egyik fél sem hivatkozhat egy esetleg el sem hangzott szóbeli megállapodásra.

A szerződésnek tartalmaznia kell a megrendelő és a kivitelező adatait, az árajánlatot, a költségvetést, a felhasznált anyagokat, megjelölve, ki a beszerzője, a feladat részletezését és a határidőket. Ennek hiánya később félreértésekhez és vitákhoz vezethet.

A munka részletezése a tervezést és kivitelezést egyaránt tartalmazza. Minél nagyobb egy projekt, annál részletesebb terv szükséges, ez is a biztosítéka annak, hogy később ne legyen nézeteltérés.

A költségvetés elsősorban téged véd, egyrészt tudsz előre tervezni, nem érhetnek váratlan kiadások, a vállalkozó pedig nem tud menet közben árat emelni. Már a tervezésnél és a szerződésnél is ügyelj arra, hogy anyagi lehetőségeidhez szabd az építést, felújítást.

Ne hagyjátok ki a szerződésből a kötbért, a többletmunkát és a pótmunkát sem, ezek is fontosak.

A kötbér az az előre meghatározott, általában naponta fizetendő összeg, amivel a kivitelező tartozik, amennyiben a szerződésben rögzített határidőre nem készül el.

A többletmunkára, vagyis az előre nem látott feladatokra külön, a vállalási díjban nem szereplő díjazásra vonatkozó megegyezést is érdemes rögzíteni. Ha a szerződésben ez a megállapodás szerepel, a vállalkozó köteles elvégezni. Amennyiben ez a lehetőség nincs belefoglalva, az új munkára új szerződés vonatkozik.

A megfelelő kommunikáció hiánya

A munkák során az előkészítéstől a befejezésig fontos, hogy a két fél kommunikáljon egymással. Vagyis a szakember ne döntsön a tulajdonos helyett, mert nem az ő házáról van szó, a tulajdonos pedig akár apróságnak tűnő részletet is beszéljen meg a kivitelezővel, mert ő a megrendelő, és a szakemberek nem szívességből dolgoznak nála.

A kommunikáció hiánya félreértésekhez vezet.

Fontos a megfelelő hangnem mindkét fél részéről. Ha megrendelő vagy, már az első találkozás alkalmával kiszűrheted, ki az, aki kioktató hangon, arrogáns stílusban beszél veled. Új jelenség, hogy a teendők felmérésekor a szakember megjegyzéseket tesz a ház-lakás eddigi munkálataira, amelyeket nemhogy nem ő végzett, de nem is a szakterülete, esetleg lekicsinylő megjegyzéseket tesz: „látom, olcsó anyagok kerültek beépítésre.” Őket általában egyszer szoktuk elhívni, többször nem.

Egy építkezés vagy akár lakásfelújítás hosszú folyamat, napokig együtt vagyunk a szakemberekkel, fontos, hogy megfelelő légkör alakuljon ki a kivitelezés során, ami mindkét fél részéről feltételezi az udvariasság mellett a határozott álláspontot is, mindezt megfelelő formában.

Gyanúsan alacsony vagy irreálisan magas ár

A reális ár azonos munkánál több tényezőtől függ. A településtől, ahol a munkavégzés történik, az évszaktól, a szerződésbe kerül plusz szolgáltatástól, és hogy kezdő, vagy befutott mesterről van-e szó.

Kisebb településen például szerényebb árakkal dolgoznak, mint a fővárosban, egy kezdő, még ha jó minőségű munkát is végez, a további megbízatások reményében még szerényebb áron dolgozik.

Bár fontos szempont a költségvetés, a legolcsóbb ajánlat kiválasztása nem mindig a legelőnyösebb döntés, és a legmagasabb sem biztosítja a legjobb színvonalat. Találkoztunk már profi kezdőkkel, és olyannal is, aki csak a nagymenők látszatát akarta kelteni a magas árral.

Komoly szakemberek saját weboldallal is rendelkeznek, ahol közzé teszik az éppen aktuális árlistát és elérhetőségüket, referenciáikkal együtt. Ezek az árak támpontul szolgálnak, de nem pótolják az árajánlatot, mert azt még egyéb körülmények is befolyásolhatják.

Ne feledd, ha már megtaláltad a szakembert, webáruházunkban beszerezheted a megfelelő építőanyagokat!

Kapcsolódó blogbejegyzések:

Tippek a stresszmentes építkezéshez

Mit gondoljunk át, mielőtt házat építünk magunknak?

A tetőtér-beépítés jogi háttere

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel