Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Régi ház felújítása vagy új építése?

Tervezés

Számos tényezőtől függ, hogy egy régi ház felújítása vagy egy új építése éri meg inkább. Cikkünkben ahhoz nyújtunk segítséget, mi mindent érdemes mérlegelni, mielőtt döntünk.

 

Költségek

A legmeghatározóbb minden esetben az, hogy az építés vagy felújítás mennyibe fog kerülni. Régi, elavult építmény újjáépítése nyilván csak akkor éri meg, ha nem több, és nem azonos egy új ház építésének árával.

Vegyük számba, milyen források állnak a rendelkezésünkre: mennyi önerővel rendelkezünk, milyen támogatásokhoz, kölcsönökhöz juthatunk. Utóbbinál arra is gondoljunk, hogy egy váratlan élethelyzetben is tudjuk-e majd fizetni a tartozásunkat.

Régi épület átalakításánál, felépítésénél számoljunk bontási költségekkel, alapanyagokkal, munkadíjjal, tervezéssel, engedélyeztetéssel. Minél régebbi egy ingatlan, valószínűleg annál többe fog kerülni a felújítása. Arra is gondoljunk, hogy egy használt épületnél bizony munka közben váratlan meglepetések is előfordulhatnak, amelyek megnövelhetik a költségeket és a kivitelezési időt.

Új lakóháznál tájékozódjunk először generál kivitelezőnél, milyen árra számíthatunk. A telekvásárlás is olyan nagyobb kiadás is lehet, ami akár egy lakás árával is megegyezik.

 

Elhelyezkedés

Amennyiben nem nagyobb városban vagy Budapesten szeretnénk lakni, hanem kisebb településen, a várható költségek miatt gyakran érdemesebb felújításra szoruló használt ingatlant vásárolni új ház felépítése helyett. Így nem kell időt és pénzt fordítanunk üres építési telek vásárlására, egy teljesen új épület terveztetésére, és engedélyeztetésére.

Ha új ingatlanban gondolkodunk, akkor nem mindegy, hol építjük, illetve építtetjük fel. Először is szakemberrel vizsgáltassuk meg, hogy a kiszemelt telken megvalósítható-e az elképzelt otthonunk. Azokon a területeken, ahol emelkedők vannak és nagyobbak a szintkülönbségek, még földtani vizsgálatra is szükség lehet. Ha a telek közvetlen környezetében műemlék van, fontos tudnunk, mik a lehetőségek, milyen engedélyeket kell beszerezni. Az is lényeges, a helyi építésügyi hatóság milyen ingatlan építésére ad engedélyt.

 

Az épület állapota

Régi ház felújításánál lényeges szempont, hogy műemléki védelemben részesül-e, vagy védett ingatlan-e, ugyanis a megfelelő szakhatósággal kell engedélyeztetni a felújítást és átalakítást, illetve el kell végeztetni az épület felmérését és történelmi kutatását.

Régi házak felújításnál, akár védett akár nem védett az ingatlan, egyeztessünk szakértőkkel, hogy amit szeretnénk, az megvalósítható-e, illetve milyen javaslatai vannak. A falak áthelyezéséhez például statikai vizsgálat kell.

Vegyük figyelembe, hogy a fő falakon, a falazóelemen és a födémen nem lehet változtatni. Ezen kívül szinte minden máson viszont igen: tetőn, vízhálózaton, elektromos hálózaton, burkolatokon, nyílászárókon, fűtési rendszeren. Ha azonban mindenből a legújabbat és legkorszerűbbet szeretnénk, akkor lehet, hogy csak új ház építésével tudjuk megvalósítani az összes elképzelésünket.

Fontos kérdés, hogy a vízrendszert fel kell-e újítani, a villamos vezetékek milyen régiek, szükséges-e nyílászárócsere. Régebbi épületeknél könnyen előfordulhat vizesedés: kérdés, hogy ez kiküszöbölhető-e, és milyen áron.

Nem mindegy az sem, hogy milyen fűtési rendszert szeretnénk, illetve fenntartható vagy passzív házra vágyunk-e. Az utóbbi esetben lehet, hogy inkább egy új épület lesz a megoldás.

A régi házaknál a már meglévő burkolatok, szerelvények, nyílászárók stb. állapota és minősége, továbbá a tervezett felújítás mértéke azért is számít, mert nem mindegy, hogy a házba már a megvásárlás után be tudunk-e költözni, vagy a felújítási munkák idejére más lakhatási lehetőség után kell néznünk. Ha a ház lakható, akkor akár fokozatosan, részleteiben is meg lehet oldani a felújítást. Ilyenkor érdemes először a beltérre koncentrálni, a térkövezésre, új kerítésre stb. pedig akár a következő években is sor kerülhet.

 

Hívjunk szakembereket!

A szakemberek közreműködését a legtöbb esetben már a döntésnél sem spórolhatjuk meg, és számos olyan munkafolyamat van, amikor pedig törvény szerint kifejezetten kötelező a megfelelő szakemberrel dolgoztatni.

Építtetőként többek között nekünk kell kiválasztani a tervezőt, megszerezni a szükséges engedélyeket, megkötni a szerződéseket, biztosítani a tervezői művezetést, ellenőrizni az építési naplót és a pénzügyi elszámolásokat. A tervezés és kivitelezés többi feladata és felelőssége pedig az adott szakemberekre hárul.

Ez a munkamennyiség egy új ingatlan építése esetén általában jóval többnek tűnik, mint egy felújítás esetén, de ez egyrészt nem minden esetben igaz, másrészt új épületnél a többi idő és pénz általában több értéket is termel. Ezeket a szempontokat érdemes mérlegre tenni, mielőtt meghozzuk a döntést.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Mire figyeljünk régi lakás vásárlásánál?

Lakásfelújítás eladás előtt? Megéri!

Jelek, hogy eljöttt a tetőcsere ideje

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Homlokzati EPS hőszigetelő lemez
  Új építéshez, felújításhoz egyaránt használható
  Egyszerűen beépíthető
  Fehér színű
  Hővezetési tényező: 0,039 W/mK
  Táblaméret: 50x100 cm
  2,5 m2/bála
  A terméket bálában értékesítjük!

  Raktáron, több mint 100 m2
  2 860 Ft / m2
  Megnézem

  Belső teherhordó falak építésére
  Síkra csiszolt kerámia falazóelem
  25 cm vastag
  10,7 db/m2
  Raklaponként (60 db) 1 db Dryfix extra ragasztót adunk

  Raktáron, több mint 500 db
  1 309 Ft / db
  Megnézem

  Beton tetőcserép  
  Hosszabb színállandóság, magas színvédelem
  Vonzó, természetes hatású selyemfény
  Antracit színű
  A terméket kötegben értékesítjük
  42 db/köteg
  9,80-10,42 db/m2

  Raktáron, több mint 10000 db
  430 Ft / db
  Megnézem