Régi ház felújítása vagy új építése?

Építőanyag.hu

Tervezés

Számos tényezőtől függ, hogy egy régi ház felújítása vagy egy új építése éri meg inkább. Cikkünkben ahhoz nyújtunk segítséget, mi mindent érdemes mérlegelni, mielőtt döntünk.

Költségek

A legmeghatározóbb minden esetben az, hogy az építés vagy felújítás mennyibe fog kerülni. Régi, elavult építmény újjáépítése nyilván csak akkor éri meg, ha nem több, és nem azonos egy új ház építésének árával.

Vegyük számba, milyen források állnak a rendelkezésünkre: mennyi önerővel rendelkezünk, milyen támogatásokhoz, kölcsönökhöz juthatunk. Utóbbinál arra is gondoljunk, hogy egy váratlan élethelyzetben is tudjuk-e majd fizetni a tartozásunkat.

Régi épület átalakításánál, felépítésénél számoljunk bontási költségekkel, alapanyagokkal, munkadíjjal, tervezéssel, engedélyeztetéssel. Minél régebbi egy ingatlan, valószínűleg annál többe fog kerülni a felújítása. Arra is gondoljunk, hogy egy használt épületnél bizony munka közben váratlan meglepetések is előfordulhatnak, amelyek megnövelhetik a költségeket és a kivitelezési időt.

Új lakóháznál tájékozódjunk először generál kivitelezőnél, milyen árra számíthatunk. A telekvásárlás is olyan nagyobb kiadás is lehet, ami akár egy lakás árával is megegyezik.

Elhelyezkedés

Amennyiben nem nagyobb városban vagy Budapesten szeretnénk lakni, hanem kisebb településen, a várható költségek miatt gyakran érdemesebb felújításra szoruló használt ingatlant vásárolni új ház felépítése helyett. Így nem kell időt és pénzt fordítanunk üres építési telek vásárlására, egy teljesen új épület terveztetésére, és engedélyeztetésére.

Ha új ingatlanban gondolkodunk, akkor nem mindegy, hol építjük, illetve építtetjük fel. Először is szakemberrel vizsgáltassuk meg, hogy a kiszemelt telken megvalósítható-e az elképzelt otthonunk. Azokon a területeken, ahol emelkedők vannak és nagyobbak a szintkülönbségek, még földtani vizsgálatra is szükség lehet. Ha a telek közvetlen környezetében műemlék van, fontos tudnunk, mik a lehetőségek, milyen engedélyeket kell beszerezni. Az is lényeges, a helyi építésügyi hatóság milyen ingatlan építésére ad engedélyt.

Az épület állapota

Régi ház felújításánál lényeges szempont, hogy műemléki védelemben részesül-e, vagy védett ingatlan-e, ugyanis a megfelelő szakhatósággal kell engedélyeztetni a felújítást és átalakítást, illetve el kell végeztetni az épület felmérését és történelmi kutatását.

Régi házak felújításnál, akár védett akár nem védett az ingatlan, egyeztessünk szakértőkkel, hogy amit szeretnénk, az megvalósítható-e, illetve milyen javaslatai vannak. A falak áthelyezéséhez például statikai vizsgálat kell.

Vegyük figyelembe, hogy a fő falakon, a falazóelemen és a födémen nem lehet változtatni. Ezen kívül szinte minden máson viszont igen: tetőn, vízhálózaton, elektromos hálózaton, burkolatokon, nyílászárókon, fűtési rendszeren. Ha azonban mindenből a legújabbat és legkorszerűbbet szeretnénk, akkor lehet, hogy csak új ház építésével tudjuk megvalósítani az összes elképzelésünket.

Fontos kérdés, hogy a vízrendszert fel kell-e újítani, a villamos vezetékek milyen régiek, szükséges-e nyílászárócsere. Régebbi épületeknél könnyen előfordulhat vizesedés: kérdés, hogy ez kiküszöbölhető-e, és milyen áron.

Nem mindegy az sem, hogy milyen fűtési rendszert szeretnénk, illetve fenntartható vagy passzív házra vágyunk-e. Az utóbbi esetben lehet, hogy inkább egy új épület lesz a megoldás.

A régi házaknál a már meglévő burkolatok, szerelvények, nyílászárók stb. állapota és minősége, továbbá a tervezett felújítás mértéke azért is számít, mert nem mindegy, hogy a házba már a megvásárlás után be tudunk-e költözni, vagy a felújítási munkák idejére más lakhatási lehetőség után kell néznünk. Ha a ház lakható, akkor akár fokozatosan, részleteiben is meg lehet oldani a felújítást. Ilyenkor érdemes először a beltérre koncentrálni, a térkövezésre, új kerítésre stb. pedig akár a következő években is sor kerülhet.

Hívjunk szakembereket!

A szakemberek közreműködését a legtöbb esetben már a döntésnél sem spórolhatjuk meg, és számos olyan munkafolyamat van, amikor pedig törvény szerint kifejezetten kötelező a megfelelő szakemberrel dolgoztatni.

Építtetőként többek között nekünk kell kiválasztani a tervezőt, megszerezni a szükséges engedélyeket, megkötni a szerződéseket, biztosítani a tervezői művezetést, ellenőrizni az építési naplót és a pénzügyi elszámolásokat. A tervezés és kivitelezés többi feladata és felelőssége pedig az adott szakemberekre hárul.

Ez a munkamennyiség egy új ingatlan építése esetén általában jóval többnek tűnik, mint egy felújítás esetén, de ez egyrészt nem minden esetben igaz, másrészt új épületnél a többi idő és pénz általában több értéket is termel. Ezeket a szempontokat érdemes mérlegre tenni, mielőtt meghozzuk a döntést.

Az építkezéshez és a felújításhoz webáruházunkban vásárolhatod meg az építőanyagot.

Kapcsolódó cikkeink:

Mire figyeljünk régi lakás vásárlásánál?

Lakásfelújítás eladás előtt? Megéri!

Jelek, hogy eljöttt a tetőcsere ideje

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel