Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Tippek a stresszmentes építkezéshez

tippek a stresszmentes építkezéshez

Az építkezés, felújítás az egyik legkomolyabb stresszfaktor az emberek életében. Megannyi kérdést kell megnyugtatóan rendezni, amiben nagy valószínűséggel még nincs vagy minimális tapasztalatuk van, a döntésük azonban évtizedekre határozhatja meg az életüket.

Mikor már túl vagyunk a telekvásárlás hasonlóan feszült időszakán – hol vegyük, milyen lesznek a szomszédok, milyen építkezési szabályzatok vonatkoznak az adott településre és az általunk választott telekre, ki és milyen házat tervezzen rá –, akkor jön az igazi kihívás, maga az építkezés.

Nem mindegy, mi az, amit mi magunk csinálunk meg és mi az, amit kiszervezünk. Nem mindegy, kit/kiket bízunk meg a feladattal, ők hogyan tudnak egymás keze alá dolgozni, egymást megfelelő ütemben váltani; honnan, milyen áron, milyen minőségű építőanyagot szerezzünk be (a falazó téglától a szigetelőanyagokig; azok hogyan és mennyiért jutnak el az építkezésig.

 

Ki végezze el a munkát?

Egyes feladatok elsőre egyszerűnek, saját magunk által is kivitelezhetőnek tűnnek. Ha rendelkezünk némi tapasztalattal építkezésben, akkor ezeket akár be is vállalhatjuk. Ám ha nem vagyunk biztosak magunkban és a tapasztalatunkban, tisztában vagyunk vele, hogy váratlan, általunk nehezen megoldható helyzetek is kialakulhatnak, akkor célszerűbb szakembert felfogadni a munkára. Igaz, így mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, de a szakemberek épp ezekre a feladatoknak a megoldására készültek fel, ezt tanulták, ezt gyakorolják hosszú évek óta, munkájuk során pedig szinte mindenféle helyzettel találkoztak már.

 

Szakember keresése

Ma Magyarországon több mint 40 ezer szakember hiányzik az építőiparból. Ebből a hiányból erednek az olyan rémtörtének is, amely szerint akadnak, akik összecsapják a munkát, a végtelenségig tologatják a vállalás időpontját, vagy esetleg el is tűnnek a munkára kapott előleggel.

Ha mi nem szeretnénk hasonló szituációba keveredni, érdemes minél több referenciával, ajánlással rendelkező szakembereket keresni, ragaszkodni az írásbeli szerződéshez, s olykor bizony türelmesen kivárni, hogy a tényleg hozzáértő kivitelezőnél mi következzünk a naptárban.

építkezés stressz nélkül tervezéssel és kivitelezővel

 

Szakemberek vagy inkább generálkivitelező?

Egyes felmérések alapján az építkezést megkezdők számára a legnagyobb stresszforrást épp az okozza, hogy az egyes munkafolyamatokra megtalálják a megfelelő szakembereket. Amennyi fázis az építkezés során, annyiszor kell felmérni a hozzáértőket, ajánlatokat bekérni, válogatni, mérlegelni köztük, véleményeket, referenciákat beszerezni róluk. Ez magát az építkezést is jelentősen meghosszabbíthatja.

Ha ezeket szeretnénk elkerülni, célszerű egy generálkivitelezőt megbízni a munkával. Egy alkalommal így sem ússzuk meg az utánajárást, válogatást, de utána az összes többi feladat már nem a mi dolgunk, hisz a generálkivitelező általában egy összeszokott, profi csapattal dolgozik.

 

Honnan tudhatjuk, ki a jó és megbízható szakember?

Senki sem szeretne az otthona építésén egy Mekk Eleket, épp ezért érdemes utánanézni a kiválasztott szakember(ek)nek. Ebben nagy segítségünkre lehetnek például a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) honlapján elérhető adatbázisok. Itt ellenőrizhetjük a gazdálkodó szervezetek listáját, azaz meggyőződhetünk arról, hogy valóban létező vállalkozással van-e dolgozunk. Szintén segítségünkre lehet az ugyanitt található építőipari kivitelező vállalkozások nyilvántartása is. Sőt, az említett honlapon még szerződésmintákat is találhatunk a megállapodásokhoz.

 

Mi kerüljön a szerződésbe?

Az MKIK oldalán szereplő szerződésmintákban is szerepel, de ha saját szerződést írunk, akkor is mindenképp térjünk ki a kötbérre. Ez abban az esetben lesz nagy segítségünkre, ha a kivitelező nem készül el a munkával a szerződésben megállapodott határidőre. A kötbér egy előre meghatározott összeg, amit minden késedelmes nappal felszámolhatunk a kivitelezőnek, és amelyet akár az átadáskor fizetendő vállalkozói díjból is levonhatunk.

Fontos, hogy a szerződésben rendelkezzünk azokról esetekről, amikor a munkálatok során olyan feladat merül fel, amely a szerződéskötés előtt nem volt előre látható, vagy amikor annak elvégzése nélkül nem lehetne rendeltetésszerűen használni azt, amivel eredetileg megbíztuk a szakembert. Ezeket hívjuk többletmunkának.

Érdemes az úgynevezett pótmunkákról is írnunk benne. Ezek azok az esetek, amikor egy esetleges tervmódosítás miatt további munkálatok válnak szükségessé, amelyeket így meg kell rendelnünk a kivitelezőtől, neki pedig kötelessége elvégezni azokat.

Fontos, hogy ezek eseteit és fogalmait tisztázzák a felek, és a szerződésben is rögzítsék, mivel például átalánydíjas megállapodás esetén a többletmunkáért nem kérhet plusz díjat a kivitelező, pótmunkáért azonban igen.

 

Ezekre sem árt odafigyelni

Mivel a megrendelő többnyire nem szakértő, ezért nem tudja biztosan megállapítani, hogy a számára átadott munka valóban megfelelően lett-e elvégezve, ezért érdemes egy műszaki ellenőrt is felfogadni. Az ő feladata, hogy folyamatosan ellenőrizze a kivitelező munkáját, majd a munka elvégzése után, de még a kivitelező kifizetése előtt aláírja a teljesítési igazolást.

Ennek ellenére természetesen előfordulhatnak vitás esetek. Ha nem szeretnénk éveket tölteni a bíróságokon, akkor igénybe vehetjük a MKIK mellett működő Teljesítésigazolási Szakértői Szervet is. Ez a testület a benyújtott dokumentumok és helyszíni szemle jegyzőkönyve alapján szakértői véleményt állít ki. Ugyan ez is pénzbe kerül – cikkünk megírásakor a vitatott bruttó érték 1%-a, minimum 60 ezer, maximum 450 ezer forint –, de még mindig jóval kevesebből megússzuk, mint a hosszú évekig elnyúló pereskedéseket.

Kapcsolódó cikkek:

Az építkezés menete: házépítés lépésről lépésre

Mikor milyen építési munkákat érdemes végezni?

Hogyan vásároljunk építőanyagot a neten

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Átlagos igénybevételű belső térbe 
  Normál gipszkarton lap
  Páraterhelés: maximum 70%
  12,5 mm vastag
  Fehér színű
  2,4 m2/tábla
  112 db/raklap

  Raktáron, több mint 1000 tábla
  2 650 Ft / tábla
  Megnézem

  Belső nem teherhordó falak építésére
  10 cm vastag
  Pórusbeton falazóelem
  8,23 db/m2
  120 db/raklap

  Raktáron, több mint 100 db
  755 Ft / db
  Megnézem

  Beépülő zsaluként használjuk
  23 cm magas zsalukőelem 
  10 mm-es betonacél szerelvényekkel vasalható
  Szürke színű
  Beton
  8,7 db/m2
  30 db/raklap

  Raktáron, több mint 10 db
  1 510 Ft / db
  Megnézem