Mikor érdemes zuhanyfülkét tenni a fürdőszobába kád helyett?

Építőanyag.hu

zuhanyfülke kialakítása építőanyag

Sokféle szempontot figyelembe kell vennünk, mielőtt a kád vagy a zuhanyfülke mellett döntünk.

A fürdőszoba átalakítása vagy új fürdőszoba kialakítása az építkezés, lakásfelújítás vagy otthonteremtés fontos része. A szép és praktikus fürdőszoba az egész ház, lakás esztétikai értékét növeli, és hozzájárul a jó közérzethez.

Kád vagy zuhanyfülke? Ez a legfontosabb kérdés, ha a fürdőhelyiség kialakítása előtt állunk. Ha két fürdőszobával rendelkezik a lakás, akkor célszerű az egyikbe kádat, a másikba tusolót elhelyezni. Ha nagy méretű a fürdőszobánk, akkor akár mindkettő elfér benne. Kis alapterületű fürdőszobánál nálunk a mérleg nyelve a tusoló fülke felé billen.

Sokféle szempontot kell figyelembe vennünk, ha a kád vagy a zuhanyfülke között választanunk kell. Összegyűjtöttük, mikor érdemes a kádtól elbúcsúzni, és más megoldás mellett dönteni, főleg, ha teljes fürdőszoba átalakítás előtt állunk.

Zuhanyfülkével jobb a helykihasználás

Ha kicsi a fürdőszobánk, helyet nyerhetünk, ha kádat kivesszük, és kész zuhanykabint állítunk be.

Különösen a panellakásokban gond a fürdőszobák mérete, gyakran még egy keskeny mosógép is alig fér el. Bár a panelben a fürdőszoba felújítása speciális feladat, mégis nagyon szép megoldások születtek már a kád kivételével és egy saroktusoló beállításával. Legalább egy mosó-és szárítógép helyét nyerjük meg így, de az sem mellékes, hogy kényelmesebben tudunk mozogni.

Praktikusabb, mint a fürdés

Akinek minden perce ki van számolva, annak a zuhanyzó kialakítása megfelelőbb, mivelegy tusolás sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint a kádban való fürdés.

Higiénikusabb a tisztálkodás zuhanykabinban

A zuhanytálcáról azonnal lefolyik a fürdővíz, a tisztán tartása is egyszerűbb és gyorsabb. Ne felejtsük el, hogy nem csak a tálcát, de az üveget is tisztítani kell. Ez utóbbi pár mozdulat lehet teleszkópos lehúzható ablakmosóval.

A tusoló praktikusabb, ha idős vagy beteg ember van a családban

Az idős embereknek gondot okoz a fürdőkádba való ki-és belépés, és a kor előrehaladtával ez csak egyre nehezebb lesz. A zuhanyfülke használatához azonban nem feltétlenül kell számukra segítség, megőrizhetik a tisztálkodásban az önállóságukat.

Legyengült betegek vagy mozgásszervi problémákkal küzdők számára is ez a megoldás lehet jó. Ha súlyos beteg van a családban, aki gondozásra szorul, ültetve is letusolhatjuk.

Kevesebb vizet fogyasztunk

Környezetünk védelmében nem mindegy, mennyi ivóvizet használ egy háztartás. Zuhanyzással kevesebb vizet pazarolunk el ‒ főleg, ha időkorlátot szabunk magunknak ‒ ráadásul spórolunk a víz felmelegítésén és a vízszámlán is.

 

Kolpa San Eco Quat zuhanykabin

 

A fűtéssel takarékoskodunk

A fürdőszobának a fürdés idejére magasabb hőmérsékletűnek kellene lennie, mint a lakás többi helyiségének. Ezen is változtathatunk a tusolókabin beépítésével. A kabin mikroklímája lehetővé teszi, hogy pár fokkal alacsonyabb legyen a fürdőszoba hőmérséklete. Ahol tusolunk, ott megfelelően meleg van, nem kell az egész helyiséget maximálisan felfűteni.

Ha valami frissebb, fiatalosabb dizájnra vágyunk

Ha új fürdőszobát építünk, vagy a régi újítjuk fel, szeretnénk, ha az eredmény mutatós lenne, ha olyan helyiséggé változtatnánk, ahova kellemes belépni, ahol jól érezzük magunkat.

Egy zuhanyfülke kialakításával sokkal több lehetőség van a dekoratív kialakításra. A készen kapható kabinok között választhatunk íves vagy szögletes megoldást, fehér vagy krómozott kivitelt.

Készíthetünk a burkolattal egy síkban levő, egyszerű, elegáns üvegfallal körbevett zuhanyozót, ahol a csempe és az üveg adja a fülke szépségét.

Vásárolhatunk kész zuhanykabint is, amelybe minden luxus be van építve: a hidromasszázs, az ülőke, a piperepolc, a világítás, a kihangosítható rádió.

Zuhanykabint nem csak megépítéssel lehet kialakítani. A Kolpa San Eco Quat zuhanykabin előnye, hogy nem szükségesek hozzá építési munkák, hiszen közvetlenül a burkolatra is helyezhető. Edzett, átlátszó üvegből és ezüst profilokból áll. Az ajtók levehetők, így könnyű tisztán tartani az üvegfelületet és a profilokat.

Összhangban a mérettel, szaniterekkel, csempével

Az apró részletek átgondolt megtervezése az esztétikus fürdőszoba záloga. Adunk néhány tippet, mire érdemes figyelni.

  • A fém szaniterek mellett elegáns hatás kelt a fém keretes kabin.
  • A lekerekített formájú szaniterek mellé lekerekített, a szögletes formájúak mellé szögletes kabint válasszunk.
  • Ha a fürdőszobába még üvegtéglát is beépítünk, dekoratív látványt érhetünk el.
  • Minél szolidabb a csempe, annál jobban mutat a tusolófülke. A harsány burkolat jellegtelenné teszi, az egyszerűbb kiemeli formáját, szépségét.
  • Végül, de nem utolsó sorban, ügyeljünk a méretre is. Az áruházban nem érzékeljük, hogy a mi fürdőszobánkban miként fog mutatni a kabin. Egy pici fürdőszobát tönkre tehet egy nem odavaló méretű berendezés, ezért vásárlás előtt otthon mérjük le a fürdőszobánkat, és azt is, milyen méretű tusoló lenne az optimális.

Kapcsolódó cikkek:

Mitől lesz kényelmes és jól használható a fürdőszoba?

Szaniterek

Hogyan vásároljunk építőanyagot a neten

Kapcsolódó termékek