Szaniterek

Építőanyag.hu

szaniterek a fürdőszobában

Szanitereknek nevezzük összefoglalóan a vizes helyiségek, azaz a fürdőszoba és a vécé alapvető kellékeit. Ezektől ma már elvárjuk, hogy korszerűek, könnyen tisztíthatók, higiénikusak, időtállók legyenek, és modern dizájnnal rendelkezzenek.

A ma már teljesen természetesnek vett, modern szaniterek mindössze az utóbbi 100 évben jelentek meg. Még fél évszázaddal ezelőtt is készültek komfort nélküli otthonok. Ma már tisztálkodásra és higiéniára kialakított helyiségek nélkül új ingatlan nem is építhető, építési engedélyt sem adnak rá.

 

Miért fontosak a szaniterek?

A korszerű életmód együtt járt a higiénia iránti magasabb igénnyel is. A tisztálkodás napi szintű tevékenység lett, sőt, ha idevesszük az arcmosást, kézmosást is, akkor naponta többször is meglátogatjuk a vizes helyiségeket tisztálkodás céljából. De a tisztálkodáshoz kapcsolódik a szépségápolás, sőt a relaxáció, kényeztetés, pihenés iránti igény is. Ezeknek pedig helyet kell biztosítanunk az otthonunkban. A lakás alapterületétől függően lehet külön fürdőszoba és külön vécé is, vagy mindkét funkciót elhelyezhetjük egy helyiségben.

 

Mit nevezünk szaniternek?

Anyagát tekintve a legszorosabban értelmezve a porcelánból, kerámiából és műmárványból készült darabokat tekintjük szaniternek, így a mosdókagylót, a mosdótálat, a wc csészét, a bidét és a piszoárt. Ugyanakkor a hétköznapi szóhasználatban ide soroljuk a fürdőkádat, a zuhanytálcát, sőt a komplett zuhanykabint is, pedig ezek jellemzően öntöttvasból, vaslemezből, akrilból készülnek.

szaniterek beszerelése a fürdőszobában

 

Milyen anyagból készülhetnek?

A szanitereknek egy sor követelménynek kell megfelelniük. Először is strapabírónak kell lenniük, hisz ki kell bírniuk, hogy rájuk ülünk, beleállunk éveken keresztül. Lényeges, hogy karcállók legyenek, állják a rendszeres tisztítást, fertőtlenítést. Vizes helyiségben helyezzük el őket, így a vízállóság, vízlepergető képesség sem elhanyagolható. S persze az előállítási költség sem utolsó, mivel szaniterekre mindenkinek szüksége van, ezért fontos, hogy mindenki számára elérhető árú darabok is kaphatók legyenek.

Készülnek rozsdamentes acélból is szaniterek, ezeket azonban a nagy igénybevételre való alkalmasságuk, törhetetlenségük miatt inkább közösségi helyiségekben használják. Ugyanakkor a dizájner ipari hangulatú lakásokba is szívesen beépítik őket.

Találhatók még a piacon üvegből, márványból, gránitból készült szaniterek is. Mindegyikre igaz, hogy inkább a drágább árkategóriába tartoznak. Az üveg könnyen sérül, a márvány pedig nehezen munkálható meg. Inkább a luxustermékek között találhatók, ott is inkább mosdótálak készülnek belőlük.

Nem szabad megfeledkezni a szintetikus anyagokból készült termékekről sem. Itt az alacsonyabb árú kategóriába a műanyag szaniterek tartoznak. Ezek azonban rosszul viselik a súrolást, a vegyszereket. A szintetikusok közé tartoznak a különleges vonalvezetésű akril szaniterek is. Felületük viszont szintén a kényesebb kategóriába tartozik, s a pénztárcánkat is szélesebbre kell tárnunk, mint a műanyagnál.

Mindent összevetve mai napig a porcelán a verhetetlen az alapanyagok között, mivel szinte mindent kibír, ráadásképp hosszú távon. Vízálló, jól tolerálja a vegyszereket, a durvább súrolást, ráadásul viszonylag olcsón gyártható.

 

Milyen színben kaphatók a szaniterek?

Meglepő lehet, de a nagy európai gyártók egymással és a többi fürdőszobai berendezést gyártó céggel is egyeztetnek a színskálákat illetően, hogy azok passzoljanak egymáshoz. A világos, pasztell színárnyalatokon túl az egészen meglepő élénk színek is megtalálhatók ma már a palettán. Érdekes módon mégis még mindig a fehér a legnépszerűbb. Ennek az oka pedig abban keresendő, hogy a fehér színen látszik meg a legkönnyebben a szennyeződés, ezért azt igyekszünk tisztán tartani.

Korábbi cikkeink:

Hogyan számoljuk ki a fugázóanyag mennyiségét?

Teljes útmutató a skandináv stílushoz

Dekoratív falburkolatok: ha unod az egysíkú falakat

Kapcsolódó termékek