Többgenerációs otthonteremtés

Építőanyag.hu

ház tetőterének felújítása

A lakásra vágyóknak és az összeköltözőknek jó hír, hogy 2021.január 1-től új otthonnak számít a családi otthonteremtési kedvezmény szempontjából a tetőtérbeépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott lakás is. Ezzel a CSOK többgenerációs otthonteremtési programmal bővült, ami a teljes összegű, azaz a gyermekek számától függően akár 10 millió forint támogatás igénylését teszi lehetővé.

Sok, a szülőkkel összeköltöző, vagy a szülői házban lakó gyermekes család alakíthat így ki önálló otthont velük egy épületben lakva, mégis tőlük külön, önálló életformára berendezkedve. Ilyenkor jellemzően a fiatalok a tetőtérben, míg az idősebbek a földszinten laknak. Az átalakítással létrehozott korszerű lakás nagyságrendekkel komfortosabb életet biztosíthat minden benne élőnek, egyúttal – családi házak esetén – az ingatlan bővítése az egész ingatlan értékét növeli.

A többgenerációs otthonteremtési program keretében nemcsak családi házakban, hanem a társasházak üresen álló, beépíthető tetőterében is lehet saját, új otthont kialakítani. Ez a támogatás azért is fontos, mert az otthonfelújítási programban nem lehet elszámolni tetőtér-beépítést. A többgenerációs otthonteremtési program keretében létrehozott lakás sok esetben jó lehetőség a gyermeket nevelőknek, hogy új otthonhoz jussanak.

Mielőtt valaki belevágna, jó tudni, milyen összegre lehet számítani, lehet-e mellé kölcsönt is felvenni, milyen kritériumoknak kell megfelelni, mi számít kizáró oknak.

 

Mekkora összeget lehet igényelni?

A vissza nem térítendő támogatás a gyermekek számától függ. Egy gyermek után 600 ezer forintot, 2 gyermek esetén 2,6 millió forintot, de ha három vagy több gyermek van a családban, 10 millió forint állami támogatást lehet igényelni.

Ha szeretnék a maximális összeget kihasználni, a házaspárok születendő gyermekeikre tekintettel is igényelhetik a támogatást, ennek feltétele, hogy a pár egyik tagja ne legyen 40 évnél idősebb.

Meglévő gyermekek után bármely életkorban igényelhető a támogatás.

 

Kik kérhetik a támogatást?

Gyermeket nevelő házastársak, együtt élő párok, egyedülálló szülők is igényelhetik a támogatást. Nincs életkori határ sem.

többgenerációs otthonteremtés tetőtér átalakítása és beépítése

 

Hitel is felvehető a tetőtér beépítésére

A többgenerációs otthonteremtési támogatás mellé CSOK is kérhető a 2-3 vagy több gyermekes családoknak. Ez a támogatott, 3 százalékos fix kamatozású, maximum 25 éves futamidejű hitel 15 millió forint lehet 3 vagy több gyermek esetében, havi 72 ezer törlesztőrészlettel. Ha 2 gyermek van a családban, 10 millió hitelre lehet számítani havi 48 ezer forintos törlesztő részlettel.

 

Új lakás új tulajdonossal

A támogatás kizárólag tetőtér beépítésre vagy emelet-ráépítésre vonatkozik. Ez lehet a már korábban említett családi ház, vagy egy társasház beépíthető tetőtere. A CSOK esetén új lakásnak számít a társasházak tetőterében kialakított lakás, ha új, önálló társasházi tulajdoni különlapon nyilvántartott, vagy több lakásból álló osztatlan közös tulajdon esetén kizárólagos használati joggal érintett lakás jön létre.

 

A lakáskialakítás feltételei

Az így kialakított lakásoknak társasházak, családi házak esetében is azonos feltételeknek kell megfelelniük.

Külön bejárattal kell rendelkeznie, társasházaknál vagy a lépcsőházból, vagy szabadlépcsőn lehessen megközelíteni a külön bejáratot.

Rendelkezzen konyhával, fürdőszobával, lakótérrel. A lakás nagysága egy gyerek esetén legalább 40 m2, két gyereknél 50 m2, ha pedig három vagy több gyermek van, legalább 60 m2 legyen.

 

Milyen esetben nem lehet élni ezzel a lehetőséggel?

A támogatást csak akkor lehet igényelni, ha új otthon jön létre, új tulajdonossal. Bővítésre nem használható, erre az ide vonatkozó CSOK-támogatást vagy -kölcsönt lehet igénybe venni.

  • Családi házak esetében ne ugyanaz a család lakjon a tetőtérben és a földszinten, tehát nem használható ugyanannak a családnak a lakóterület megnövelésére.
  • Társasházaknál is ugyanez a kritérium. Ha valaki a legfelső emeleten lakik, és felfelé akarja bővíteni a lakását, nem kaphat támogatást.
  • Ugyanígy kizáró ok, ha ugyanaz a tulajdonos akar tetőtéri lakást kialakítani, akinek a társasház bármely lakásában tulajdonjoga van.

Általános szabályként elmondható, hogy ugyanabban a lakóházban, ahol az új lakás kialakításra kerül, nem lehet az igénylőnek tulajdonjoga.

Kapcsolódó cikkek:

6 dolog, amire figyelni kell a tetőtér beépítésekor

Tetőablak - Méretválasztás

Így válaszd ki a tetőablakhoz a megfelelő árnyékolót

A legfontosabb információk az otthonteremtési programról

Kapcsolódó termékek