Szigetelési kisokos

Építőanyag.hu

szigetelési kisokos szigetelőanyagok

Új ház építésekor vagy a régi ingatlan felújításakor laikusként nem könnyű eligazodni a különféle hő- és hangszigetelési módok között.

Az alábbi útmutató segítséget nyújtanak a megfelelő szigetelés kiválasztásához.

A szigetelés szerepe és célja

Alapvetően két fontos célt töltenek be a szigetelőanyagok: a hőszigetelést és a hangszigetelést.

A hőszigetelés több okból is elengedhetetlen. Az energiacsökkentési lehetőségek közül az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb, nem engedi be a nagy hőt vagy a nagy hideget a házba.      

A hangok egy részét elnyelő szigetelés a külső (közlekedés) és belső zajforrások (épületen belüli tevékenység), a zajszennyezés miatt lényeges. Épületen belül kétféle zajforrást különböztetünk meg: a léghangot és a kopogó hangot. Az előbbihez tartozik a hangos zene vagy emberi beszéd, az utóbbiba pedig azok a hangok (például a kalapács hangja vagy a padlón kopogó magassarkú cipő), amelyek akkor jönnek létre, amikor valamire dinamikus erő hat.

Ugyanakkor egyes anyagok, mint amilyen az üveggyapot, a zajt is kizárják, és a hidegtől vagy a hőségtől is védenek.

A szigetelőanyagok között akadnak szerves (fa, cellulóz) és szervetlen (üveg) anyagokból készülők is.

A tető szigeteléséhez hozzátartoznak a tetőfóliák, amelyeknél nem mindegy, milyen védelmet nyújtanak a nedvesség ellen.

Polisztirol

A polisztirol hőre lágyuló, habosított műanyag, szigetelőként több típusa létezik. Az expandált polisztirol (EPS) ömlesztett gyöngy formában és táblás kivitelben is létezik; előbbi az üregek utólagos kitöltésére alkalmas, táblás formában pedig (kevés kivétellel), szinte bármilyen épületszerkezethez használható. A táblás változatban a gyöngyök között levegő található, mégsem szellőzik igazán jól, ám kiválóan szigetel.

Az XPS vagy Extrudált polisztirol csak táblás kiszerelésben kapható, anyagsűrűsége magasabb, jó az ütés- és nyomásállósága, valamint a nedvességgel szembeni ellenállóképessége.

A fehér színű EPS (közismert nevén hungarocell) lapok kiváló hőszigetelők, de még hatékonyabbak a grafitos adalékanyaggal gyártott, szürke színű ESP lapok - a grafitos polisztirol úgy készül, hogy a hagyományos expandált lap alapanyagához grafitport adnak. A különbség a grafitos és a másik EPS között akár 20-30% is lehet, ami persze az árban is megmutatkozik.

A polisztirol lapok egy fontos jellemzője a mechanikai behatásokkal szembeni ellenállás. Ezt az EPS rövidítés melletti számmal szokták jelölni (pl. EPS 80, EPS 100). Ez a szám azt mutatja meg, hogy hány kilopascal nyomás alatt nyomódik be a polisztirol lap 10%-osan − vagyis a 10 cm vastag EPS 80 lap egy 1 m2 területű, 8 tonna tömegű test alatt 9 cm vastagra fog összenyomódni. Tehát minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb a lap teherbírása. Az EPS 100-as lapok már lépésállóak, az az alattiak csak kisebb mértékben terhelhetőek. Ahol nagy terhelés várható, például garázs aljzata, oda érdemes 150, vagy afölötti EPS-t választani.

Előnyei a többi szigetelőanyaghoz képest

Jóval kedvezőbb az ára, mint a többi szigetelőanyagnak, és lehet kapni nagy teherbírásúakat is. Könnyű dolgozni vele, könnyen szállítható, kezelhető.

Hátrányai a többi szigetelőanyaghoz képest

A polisztirol éghető, és égés közben mérgező gázokat bocsájt ki (300 Celsius fok körüli az égési pontja). Ha megsérül a hungarocell lap, a darabjai nehezen eltakaríthatók. Nem ereszti át a párát, így valamivel nagyobb hajlama van a penészedésre egy hungarocellel, mint egy kőzetgyapottal szigetelt háznak. Nem jó hangszigetelő.

Kőzetgyapot

Az ásványgyapotok egyik fajtája, természetes anyagú szigetelés. Olvasztott és szálasított bazaltkő, amelyhez nagyon kis mennyiségben műgyantát és impregnáló anyagot adnak.

ásványgyapot kőzetgyapot szigetelés

Előnyei a többi szigetelőanyaghoz képest

A kőzetgyapot kiváló hőszigetelő anyag, ugyanolyan vastagságú szigetelés esetén a kőzetgyapot hatékonyabb, mint a polisztirol-lap agy az üveggyapot. Fontos pozitív tulajdonsága, hogy a legjobb hangszigetelő. Páravédelem szempontjából is ez a legjobb választás. Kiemelkedően tűzálló szigetelés: a kőzetgyapot a polisztirolnál és az üveggyapotnál is sokkal jobb tűzállósági értékkel rendelkezik (1000 Celsius fok feletti az égéspontja). Időtálló szigetelőanyag. Formatartó, a mechanikus hatásoknak is ellenáll. Nem igényel különleges hulladékkezelési eljárást.

Hátrányai a többi szigetelőanyaghoz képest

Drágább, mint a polisztirol szigetelés, nagyobb a ragasztóigénye is, illetve a felhelyezéséhez fémszeges dűbel szükséges. Mivel kellemetlen, szúrós anyag, ráadásul porzik is, a szereléshez védőkesztyű és maszk használata szükséges.

Üveggyapot

Az ásványgyapotok másik fajtája, az üveggyapot is környezetbarát szigetelőanyag. Üveg megolvasztásával készül, így üvegszálakat és kvarchomokot tartalmaz, és némi adalékanyagot.

Előnyei a többi szigetelőanyaghoz képest

A kőzetgyapothoz hasonlóan kiváló hangszigetelő is. Mivel ásványgyapot, a hungarocellhez képes környezetkímélő mind a gyártása, mind a hulladék kezelése. Könnyen formázható, a kisebb réseket is ki lehet tölteni vele.

Hátrányai a többi szigetelőanyaghoz képest

Komoly hátránya, hogy nem bírja a mechanikai terhelést, így szállítani és tárolni sem könnyű. A vízzel, nedvességgel szemben nem ellenálló, és csak komoly mennyiségű cellulóz hozzáadásával lehet segíteni ezen a problémán. Tűzbiztonsági szempontból a kőzetgyapothoz képest rosszabbul, de a polisztirol szigeteléshez képest jobban teljesít (600 Celsius fok körül megolvad). Védőkesztyűt az üveggyapottal való munkához is kell viselni.

Ne feledd: az Építőanyag webáruházban a Szigetelés menüpontban az összes szükséges szigetelőanyagot gyorsan és kényelmesen megrendelheted.

Kapcsolódó cikkek:

Belső falak hőszigetelése

Házépítés lépésről lépésre – Hőszigetelés

Hőszigetelés helyhiány esetén

Kapcsolódó termékek