Termékek
Termékek

Mindent az álmennyezetről

Álmennyezet
Álmennyezet

Az utóbbi évek egyik közkedvelt belsőépítészeti megoldása lett az álmennyezetek építése. Sikere nem véletlen, hisz a nem kívánatos felületek eltakarásán túl modern látványelem is, amely határozottan feldobja az egész helyiséget.

 

Szép és hasznos

Az álmennyezet egyik legpraktikusabb tulajdonsága, hogy ápol, s eltakar. Mögé rejthetjük az általában nem épp esztétikus látványt nyújtó gépészetet, vezetékeket, csöveket. Sőt, remek hely a klímaberendezésnek, infrapaneleknek, légfűtés esetén a légbeömlőknek is.

Közkedveltségéhez az is hozzájárul, hogy jelentősen csökkenti a zajt, tompítja a felettünk lakóktól leszűrődő zajokat, lépteik dübörgését. Mivel általa a belmagasságból is lefaragunk, kisebb lesz a kifűtendő helyiség mérete, vagyis csökken a fűtésszámlánk. Sőt, plusz hőszigetelőként is funkcionál, ami hosszú távon tovább kedvez a pénztárcánknak.

 

Csak ha van elég hely

A lakások jellemző magassága 2,7 méter körül van. Ha valamiért ennél kisebb belmagasságú helyiséggel van dolgunk, inkább ne álmodozzunk az álmennyezetről, ugyanis optikailag összenyomja a teret, s még inkább fullasztó, szűkös hatást fog kelteni. Viszont ha legalább ekkora vagy ennél is nagyobb tér áll a rendelkezésünkre, nyugodtan vágjunk bele a tervezésbe.

 

Tagolásra is jó

Mivel az álmennyezet kifejezetten térformáló erővel bír, így remek eszköz akkor is, ha a helyiség több mindenre is szolgál: például egy légtérben van a nappali, az étkező és a dolgozósarok. Ilyenkor az eltérő funkciókat a mennyezet tagolásával is jelezhetjük. Sőt, ha az álmennyezetbe rejtjük a világítást, és ezek irányát ez a tagolás szerint állítjuk be, még hangsúlyosabb lesz az elkülönítés.

Álmennyezet

 

Variálható világítás

Remekül lehet dekorálni is a gipszkartonból kialakított álmennyezetet. Egyrészt a már említett süllyesztett lámpák is sokat dobnak rajta, de akár egy egész csillagos eget is elrejthetünk benne apró LED-lámpákkal. Ez különösen a gyerekszoba vagy a hálószoba plafonján mutat jól. De tovább turbózhatjuk eltérő festéssel, tapétával, tükrökkel vagy lambériával is.

 

Kreatív formák

Gipszkartonnal sokféle formát kialakíthatunk a plafonon. Lehet egyenes, íves, kerek, ovális. A teljes mennyezetet lefedhetjük vele, de dönthetünk úgy is, hogy csak a közepére vagy épp ellenkezőleg, csak a szélekre készítünk belőle díszítő elemeket.

A festésnél viszont vegyük figyelembe a helyiség többi tulajdonságát is. Kisebb szobákban érdemes világosabb színeket használni, nagyobb terekben viszont bátran nyúlhatunk az erőteljesebb festékekhez is.

 

Nem árt a szakember

Bár a kivitelezést mi magunk is elvégezhetjük, mégsem árt, ha egy szakembert is bevonunk, legalább a felmérés, szaktanácsadás erejéig. Mivel a felszereléséhez tartóvázra van szükség, s még erre kerülnek a gipszkartonlapok, amelyeknek bizony van súlyuk, fontos kérdés, hogy mennyit bír a födémünk. Ezt laikusként nem biztos, hogy kellően fel tudjuk mérni. Ha nem szeretnénk megkockáztatni, hogy a lakásunk ékköve, az álmennyezetünk egy váratlan pillanatban leszakadjon, ne hagyjuk ki ezt a lépést sem.

Kapcsolódó cikkek
Mire jó a gipszkarton?
Mire ügyeljünk a padlásfeljáró kiválasztásánál?
Elviselhetetlen a hőség a tetőtérben? Mutatjuk, mit lehet tenni!

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu heti hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  • -9%

  Hanggátló, tűzgátló falak építéséhez
  Belső térben használható 
  12,5 mm vastag
  Meglévő gipszkarton falak hangszigetelésére is alkalmas
  Kék színű
  2,4 m2/tábla
  92 db/raklap
   

  Raktáron, több mint 100 tábla
  3 298 Ft / tábla
  3 000 Ft / tábla
  Megnézem
  • -16%

  Tűzgátló szerkezetek építéséhez
  Páraterhelés: maximum 70%
  Belső térben használható 
  12,5 mm vastag
  Rózsaszín
  2,4 m2/tábla
  112 db/raklap

  Raktáron, több mint 100 tábla
  2 540 Ft / tábla
  2 125 Ft / tábla
  Megnézem
  • -21%

  Átlagos igénybevételű belső térbe 
  Normál gipszkarton lap
  Páraterhelés: maximum 70%
  12,5 mm vastag
  Fehér színű
  2,4 m2/tábla
  112 db/raklap

  Raktáron, több mint 1000 tábla
  1 835 Ft / tábla
  1 440 Ft / tábla
  Megnézem