Kerámia vagy betoncserép? Segítünk választani!

Tetőcserép

Ha a házépítés során eljutunk a tetőfedésig, az egyik leggyakoribb kérdés, hogy beton- vagy kerámiacserepet válasszunk. Sok szempont alapján dönthetünk. Ezeket vesszük végig cikkünkben.

Anyag

Alapvetően mindkét típus természetesnek mondható, ami az előállításához szükséges anyagokat illeti. Ugyanakkor a betoncserép bevonásakor már jellemző, hogy mesterséges anyagok – műanyag, festék – is előkerülnek. Hatásában a többi hétköznapi eszközünk (tányérok, bögrék) miatt is talán az agyagcserép emlékeztet minket jobban a természetközeliségre.

Súly

A kerámiacserép jóval könnyebb, mint a betoncserép, így a szállítás és az anyagmozgatás során egyszerűbb dolgunk van. Ugyanakkor az agyagcserép kisebb, így több kell belőle ugyanakkora terület befedéséhez, ezáltal pedig összességében nagyjából azonos lesz a két tetőtípus súlya. A nehézségéből adódóan a betoncserép valamivel jobban ellenáll a viharoknak, nincs egyszerű dolga a szélviharnak, ha meg akarja azt bontani.

Méretpontosság

Ebben a kérdésben egyértelműen a betoncserép viszi a prímet. A kerámia égetése során olyan zsugorodás megy végbe, amely nehezen kontrollálható, így a méretek szempontjából sosem lesz egy szinten a mérnöki precizitással készülő betonnal.

Választék

A méret kapcsán előkerül a forma kérdése is. Ebben a kerámia nyer, ugyanis jóval több alakban készül. Bár igyekeznek a betoncserépgyártók is tartani a tempót, még mindig előbbi rendelkezik nagyobb választékkal. Így ha fontos szempont számunkra a dizájn, a kerámiacserepek között nagyobb eséllyel találunk a számunka megfelelőt.

Ár

Az előállítás során a kerámiacserepekhez igen magas hőmérsékletre, 900-1100 °C-ra van szükség. A betoncserepeknél ehhez elegendő 90 °C is. Ebből adódóan az előbbi jóval nagyobb energiafelhasználással jár, és ez az árában is meg fog látszódni.

Ellenállóság

A kerámiának jó a páraáteresztő képessége, ami egy nehezebben szellőztethető tető esetén fontos érv. A betoncserép viszont tömörségéből adódóan kevésbé szívja magába a nedvességet, fagyálló hatása nagyobb.

Összegzés

Tehát ezen szempontok alapján döntetlen az állás. Azonban vannak olyan kérdések, amelyekre a válasz szubjektív. Tipikusan ilyen, hogy kinek milyen színek és formák tetszenek, ki melyik márkával szimpatizál. A végső kérdés, hogy mennyi pénzt szánunk a tetőfedésre. Ezek együttese többnyire pontot is tesz a kérdéskör végére.

Bármelyik mellett is döntsünk, a legfontosabb, hogy minőségi cserepet vásároljunk. Az anyaghibás, olcsóbb darabok később megbosszulják magukat. Például a nem megfelelően kiégetett kerámiacserépben apró mészdarabok maradhatnak, amelyek később könnyedén magukba szívhatják a nedvességet, s így télen a fagyok miatt tönkremehet a tető.

Kapcsolódó cikkek:
Házépítés lépésről lépésre – a tető megépítése
Tetőablak – Mikor érdemes cserélni?
6 dolog, amire figyelni kell a tetőtér beépítésekor

Kapcsolódó termékek

 • Kerámia tetőcserép
  Dupla horony kialakítás, tökéletes vízzárás
  10 fokos tetőhajlás szögtől használható

  470 Ft / db
  395 Ft / db
  Megnézem
 • Tartós, anyagában szinezett
  Időtálló, viharálló
  Nagyobb szilárdság
  Optimalizált modellkialakítás
  Erős, felületkezelt fedőhorony

  370 Ft / db
  242 Ft / db
  Megnézem
Tetőcserép