Amit a gyeprácsról tudni érdemes

Műanyag gyeprács

A házunk egyik büszkesége a szép zöld gyep, amit bizony nem kevés munkaórába kerül kialakítani és fenntartani. A komoly munkálatokat igénylő telepítésen túl nyáron öntözni kell, tavasszal és ősszel pedig épp a nedvesség okoz kihívásokat. Nagyon bosszantó, ha a rengeteg munka kárba veszik azért, mert a fű egy részén autóval is kell közlekedni. Szerencsére van rá megoldás, ráadásul több lehetőség közül is választhatunk.

Az autóval jelentős károkat okozhatunk a gyepen. Száraz időben még csak-csak lehet rajta közlekedni, de egy kiadósabb esőzés után a kocsi kerekei az esőtől felázott, fellazult talajban, és ezáltal a fűben is komoly károkat okoznak. De a háziállatok is könnyen kijárják, ahogyan a gyerekek is nyomat hagynak rajta játék közben.

Megoldás lehet a problémára a gyeprács, amely ráadásképp a vakondokok ellen is egy remek eszköz. A rács megnehezíti számukra a talaj feltúrását, ezért inkább más területet keresnek maguknak.

A gyeprács megnöveli a gyep teherbíró képességét, így már esős, havas időben is nyugodtan ráállhatunk az autóval, nem lesz tele a talaj nyomvályúkkal. A kutyák sem tudnak gödröket ásni bele, letaposni a füvet, őket sem kell elzárva tartani. Azon kívül, hogy szilárd felületet érhetünk el a gyeprács segítségével, a hézagokból, lyukakból kinövő fű szép zöld hatást kelt, nem válik betondzsungellé az udvarunk.

Gyeprácsból választhatunk fából, műanyagból és betonból készültet is. Ezek közül a fa a kevésbé elterjedt, mivel kevésbé tartós, sérülékenyebb is, és anyagából adódóan általában drágább is másik két társánál.

A műnyag egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nem véletlen, hiszen úgy rögzíti a talajt, hogy közben nem gátolja azt a légzésben. Gyorsan lerakható, egy ember egy óra alatt akár 100 négyzetmétert is le tud fedni vele. Anyaga ellenére meglehetősen nagy teherbírással rendelkezik.

De ha a teherbírás a legfontosabb szempont számunkra, akkor ebben a beton gyeprács a legjobb. A három közül ez a legerősebb, és különösebben foglalkozni sem kell vele a lerakása után. Igaz, ez utóbbi némileg időigényesebb, mint a műanyag gyeprács esetében.

Beton gyeprács

A gyeprács lerakása viszonylag egyszerű, a sikeressége a talaj előkészítésén múlik. A munka a térkövezéshez hasonlít a leginkább, azzal a különbséggel, hogy itt nincs szükség szegély kialakítására. A felületet, amire kerül, el kell egyengetni és ugyanúgy homokot, murvát kell alá rakni. Esőzés hatására előfordulhat, hogy megsüllyed, ilyenkor újra fel kell tölteni.

Ha erre nem fordítunk kellő figyelmet, illetve nem illeszkednek a gyeprácsok pontosan, hepehupássá válhat a terület, ami nemcsak hogy nem esztétikus, még balesetveszélyes is.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha érdekelnek az építkezés és felújítás praktikái, szeretnél további hasznos tanácsokat kapni, iratkozz fel heti hírlevelünkre.

Kapcsolódó termékek

  • -40%

  Nagy terhelhetőség
  Egyszerű beépítés
  Időjárásálló

  Készleten, több mint 50 db
  2 286 Ft / db
  1 370 Ft / db
  Megnézem
Műanyag gyeprács