Tetőablak – Anyag és szín

Építőanyag.hu

Tetőablak

Az ablaktípusról elsősorban az adott helyiség funkciója alapján érdemes dönteni.

 

Milyen lehetőségek közül választhatunk?

Ami a tetőtéri ablakok anyagát illeti, fa, műanyag, továbbá műanyaggal bevont fa jelenti a kínálatot. Ez utóbbi poliuretán lakk vagy vastagabb, fröccsöntött bevonat is lehet.

A színek terén a műanyag ablakoknál alapvetően a fehér, fa ablakoknál pedig a natúr szín jellemző, ugyanakkor műanyagból bizonyos gyártók kínálatában fóliázott kivitel is kapható. A színhatást meghatározza még az ablak külső burkolata is. Ezeknél a szürke a legelterjedtebb, de egyes gyártók egyedi színeket is kínálnak.

 

Tetőtéri ablakok anyaga - előnyök és hátrányok

A fa tetőtéri ablakok esztétikusak, ám állaguk megőrzése érdekében, a gombásodás és rovarok elleni védelem céljából a lakkozásukat rendszeresen fel kell újítani. Általános lakóhelyiségekben 4-5 évente, fürdőszobában, konyhában pedig 2 évente ajánlott ezt megtenni. Ami az alapanyagot illeti, a minőségi ablakokat lassan növő fafajtából készítik, hogy a fa tartós és ellenálló legyen. A modern, ragasztásos eljárások biztosítják azt, hogy az ablak ne vetemedjen, deformálódjon.

A műanyag vagy azzal bevont ablak vízálló, és nincsenek illesztései sem, ahol a szennyeződés és víz bejuthatna az anyagába. A nedvesség és a pára nem tud kárt tenni benne, azért nincs szükség újrafestésre. Szintén mellette szól, hogy könnyű tisztán tartani,  színét pedig akár évtizedek elteltével is megtartja. Élettartama hosszú, ellenáll a sérüléseknek. A műanyag felületet egyes ablakoknál dekorfóliával is el lehet látni. Ugyanakkor azzal számolni kell, hogy a műanyag ablak valamivel magasabb áron kapható.

 

Mikor melyiket érdemes választani?

Az ablaktípusról elsősorban az adott helyiség funkciója alapján érdemes dönteni.

Nedvesség és páratűrése miatt fürdőszobába vagy konyhába elsősorban műanyag vagy azzal bevont ablakot célszerű beépíteni. Könnyű tisztíthatósága és állagának megőrzése miatt háló- és gyerekszobákban is jól alkalmazható.

Tetőablak konfigurátorunk segít a választásban - próbáld ki most!

További hasznos információk a tetőablakokról
Mikor érdemes cserélni?
Megéri-e drágább, energiatakarékosabb tetőablakot venni?
Méretválasztás
Nyitási mód

Kapcsolódó termékek