Hogyan lehet kreatívan beépíteni a padlásteret vagy egy részét?

Építőanyag.hu

tetőtér kreatív beépítése

Akár a család bővülése, akár home office, családi vállalkozás vagy más ok miatt több helyre van szükséged a házban, gyakran felmerül a tető-, illetve a padlástér beépítési lehetősége.

Ha a ház tetőtere megfelel a beépítésre alkalmas méretnek és belső magasságnak, valamint ha meggyőződtél arról, hogy a beépítéshez szükséges-e építési engedély, tulajdonképpen nincs akadálya az átalakításnak. Ugyanakkor ebben az esetben is érdemes néhány szempontot figyelembe venni, illetve olyan beltérben alkalmazható építési megoldásokat keresni, amelyekkel viszonylag gyorsan és egyszerűen elvégezhetők a feladatok.

Ezeket a szempontokat vedd figyelembe, ha a tetőtér beépítésén gondolkodsz

Alkalmas-e a házad tetőszerkezete a beépítésre? Milyen a tetőszigetelés? Ha a munka engedélyköteles, nézz utána, melyek az engedélyeztetés lépése. Készíts költségvetést az alapanyagokról és a munkadíjakról! Azt is gondold át, milyen támogatási formát vagy milyen hitel igényelhetsz a tetőtér beépítéséhez.

2019. március 15-től a tetőtér beépítése csak abban akkor engedélyköteles, ha az a szerkezet átépítésével jár, illetve ha olyan műszaki tartalma van, ami valamely hatóság részéről eljárást igényel. Egyéb esetben még bejelentési kötelezettség, és egyes esetekben kiviteli terv sem kell.

A tetőablak beépítése sem engedélyköteles, azonban bizonyos szabályokat be kell tartani. Nem mindegy például, hogy az épület a telek oldalhatárán vagy attól 3 m távolságra helyezkedik-e el. A részletek erre a linkre kattintva olvashatók.

Ha a tetőtér alkalmas a teljes beépítésre, 2021. januártól CSOK is igényelhető rá, amennyiben az építési munkákkal olyan, teljesen különálló lakrész jön létre, amelynek kizárólagos használati joga van, külön megközelíthető (például szabadlépcsőn), rendelkezik lakószobával, konyhával, fürdőszobával és külön bejárattal. Ha külön lakás jön létre a tetőtér beépítésével, arra CSOK helyett babaváró hitel is igényelhető. Ez a munka engedélyköteles!

A tetőtér határai

A tetőteret felülről a tető, alulról a födém, oldalról pedig bizonyos esetekben a homlokzat határolja. Ahhoz, hogy a beépített területen megfelelő legyen a klíma, és stabil maradjon a ház szerkezete, mindegyiket meg kell vizsgálni.

A tető esetében fontos természetesen a gerendák és tetőfedő anyagok (cserép, pala stb.) jó állapota. Továbbá lényeges, hogy ne csak megfelelő szigetelés legyen meg, hanem a tetőfólia is képes legyen ellátni a feladatát. A tetőről érkező csapadék (hólé, eső) kívül tartása mellett elengedhetetlen a párazárás, de a megfelelő pára-átengedés kérdése is. A tető építésével, felújításával és szigetelésével kapcsolatban számos alapvető információt összegyűjtöttünk már korábbi cikkeinkben.

A tervezés részeként el kell döntened, hogy pontosan hová kerüljenek az ablakok, milyen méretű és típusú tetőtéri ablakokat szeretnél, és ellenőrizni kell, hogy van-e ennek valamilyen statikai vagy egyéb akadálya.

A födém esetében gyakran jelent gondot, főleg régi építésű házaknál, hogy nem elég erős ahhoz, hogy megtartsa a beépítéssel járó (a beépített anyagokból és a használatból adódó) terhelést. Ha ez így van, akkor a gyenge födémet meg kell erősíteni, és törekedni kell a könnyebb súlyú belsőépítészeti alapanyagok használatára (pl. gipszkarton), de az is előfordulhat, hogy csak födémcsere árán valósulhat meg az álmod. A födém esetében is gondolni kell a hő- és hangszigetelésre, a pára-kérdésekre. Ezek közül sok mindenre kitértünk a födém építéséről szóló cikkünkben.

Ötletek a tetőtér beépítésére

Ha kicsi a beépíthető alapterület, vagy a ház alaprajza miatta nehéz a teljes padlástér beépítése, esetleg csak egy kisebb területet szeretnél átalakítani akkor elég, ha csak egy helyiséget, sarkot építesz ki. Ez lehet egy olvasósarok, dolgozósarok, játszósarok, hobbisarok.

 

tetőtér beépítés játszósarok

 

 

tetőtér beépítés dolgozósarok

 

Kialakíthatsz dolgozószobát, műhelyt, vendégszobát is a tetőtérben.

 

tetőtér beépítése vendégszoba

 

Dönthetsz úgy is, hogy egyetlen hatalmas nappali lesz a padlástérben.

 

nappali a tetőtérben

 

Lakás kialakításakor is számos dekoratív megoldás közül választhatsz, például a konyha vagy a teljes lakás megtervezésekor.

 

konyha a tetőtérben

 

Érdemes fehér, vagy legalábbis világos árnyalatú falszínt választani, mivel az optikailag tágítja a teret. Ez minden helyiségre vonatkozik, még a fürdőszoba tervezésekor sem árt figyelembe venni, hogy a sötét színű járólap és csempe szinte „összenyomja” a teret.

A tetőtér beépítésének lépései

Abban az esetben, ha a tető, födém, homlokzat és a tetőtéri ablakok beépítése is kész, következik a közművek felvezetésének kérdése. A víz, áram, csatornahálózat bővítése, a fő vezetékek helyének meghatározása, a csomópontok és elágazások kijelölése mind gondos tervezés eredménye. Ettől is függ majd, hogy hová milyen helyiséget és berendezést képzelhetsz el. Ennek a munkafázisnak a végeztével fontos feladat a csövek, dobozok, esetleg villanyóra stb. elrejtése, hiszen a tetőtérben alapesetben nincsenek falak, amelyekbe bevésve ezek eleve rejtetten futhatnának.

A tetőtér légterét határoló elemek elfedésének kiváló eszköze többek között a gipszkarton. Ez a sokoldalú, viszonylag olcsó, könnyen kezelhető és könnyebb súlyú építőanyag nagyon változatosan és kreatívan használható a tetőtér belsejének kialakítása során. A felfogatáshoz használt süllyesztett csavarokat utólag leglettelve (és az összes gipszkarton elem-illesztést szintén) a tetőtér belső burkolata esztétikailag úgy fog kinézni, mint egy vakolt téglafal. Ehhez a szarufákra rögzített fa lécekből vagy alumíniumból kialakított speciális tartószerkezet szükséges, amelyekre a gipszkarton elemeket rögzíthetik.

Az utolsó lépés a festés és burkolás. A gipszkarton felülete a falhoz hasonlóan festhető, színezhető, tapétázható, sőt, a megfelelő típusok akár hidegburkolattal (csempével, kőburkolattal stb.) is elláthatók.

A gipszkarton fajtái és felhasználási területei

A gipszkarton újrahasznosított kartonból és gipszből készülő, darabolható és rögzíthető, főleg beltéri megoldásokhoz használt építőanyag. Több típusa létezik, más-más fő tulajdonságra kifejlesztve, így vannak jobban szigetelő, magasabb tűzállósággal rendelkező stb. típusok. A gipszkarton ragasztható, de csavarozható is, egyetlen igazi hiányossága van: íves felületeket csupán egy speciális típussal lehet kialakítani.

A gipszkartonról számos cikket tettünk már közzé ezen a blogon, így szó volt a felhasználási módjairól, területeiről, és olyan kreatív ötletekről, amelyek gipszkarton felhasználásával megvalósíthatók.

Kapcsolódó anyagok:

6 dolog, amire figyelni kell a tetőtér beépítésekor

A tetőszigetelés lépései, anyagai, eszközei

Házépítés lépésről lépésre – a tető megépítése

Jelek, hogy eljött a tetőcsere ideje

Házépítés lépésről lépésre - födém készítése

Mire jó a gipszkarton?

Mire használható a gipszkarton és mire nem?

Beltéri gipszkarton megoldások

Fotók: Unsplash

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel