Az utólagos homlokzati szigetelés lépései

Építőanyag.hu

Az utólagos homlokzati szigetelés lépései

Otthonunk energiatakarékosabbá tételének egyik leghatékonyabb módja az utólagos homlokzati szigetelés, amivel jelentősen csökkenthetők a fűtési és hűtési költségek. Így kezdj hozzá!

Az épület szigetelésének javítása nemcsak a rezsiköltségek csökkentésében segít, hanem ahhoz is hozzájárul, hogy kellemesen érezd magad a lakásban az egyenletes hőmérsékletnek köszönhetően. Nem mellékes szempont, hogy a homlokzati szigeteléssel az ingatlan értéke is nő.

Ebben a blogbejegyzésben részletesen bemutatjuk az utólagos homlokzati szigetelés lépéseit, hogy könnyebben megérthesd a folyamatot, és magabiztosabban vághass bele ebbe a jelentős felújítási munkába.

Tervezés és előkészületek

Az utólagos homlokzati szigetelés első és egyik legfontosabb lépése az alapos tervezés. Mielőtt elkezdenéd a munkát, érdemes az épület jelenlegi állapotát felmérni és meghatározni, hogy milyen típusú szigetelésre van szükség. Ehhez kérd szakember segítségét, aki pontosan felméri az épület hőveszteségét, az esetleges hőhidak helyét, majd az épület szerkezetének és a homlokzat állapotának függvényében javaslatot tesz a megfelelő szigetelőanyag kiválasztására.

Az ingatlan állapotának és energetikai felmérésének a legegyszerűbb, leghitelesebb módja az energetikai tanúsítvány beszerzése. Ebben az energetikai szakértő nem csak az épület energetikai besorolását határozza meg, nem csupán a kritikus pontokra hívja fel a figyelmet, hanem javaslatot is tesz a korszerűsítésre. Több évtizede épült ingatlanok esetében ez a javaslat a homlokzati szigetelést is tartalmazza.

Ezután következhet a tervezés, amelynek során figyelembe kell venni az épület szerkezetét, a homlokzat típusát, valamint az éghajlati viszonyokat is. Az is fontos, hogy tisztában legyünk az adott területen érvényes építési előírásokkal és energetikai követelményekkel.

A megfelelő szigetelőanyag kiválasztása

A következő lépés a megfelelő szigetelőanyag kiválasztása. A piacon számos különböző típusú szigetelőanyag érhető el, melyek mindegyike más-más előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik. Az anyag kiválasztásakor figyelembe kell venni az épület típusát, a homlokzat jellegét, valamint az elvárt hőszigetelési értékeket.

A homlokzati hőszigetelő anyag kiválasztása elsősorban a falazat típusától függ, másodsorban attól, hogy milyen anyagi lehetőségekkel rendelkezünk. Például egy téglafalra kőzetgyapot és polisztirol szigetelőanyagot is tehetünk, de egy vályogfalra már a polisztirol nem megfelelő.

Tekintsük át a homlokzati szigetelőanyagokat!

Az EPS, vagyis az expandált polisztirol hab könnyű, jól alakítható, és kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. Az EPS lemezek könnyen felhelyezhetők, és kedvező áruk miatt széles körben alkalmazzák őket. Ez a legnépszerűbb és árban a legkedvezőbb szigetelőanyag.

Az EPS továbbfejlesztett változata a grafitos EPS, ami az előbbinél még jobb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik az anyagba kevert grafitpornak köszönhetően. Míg a hagyományos EPS lapokból ma már 15-20 cm vastagságú lemezeket is felraknak, addig a grafitos változatból ennél vékonyabb is elég hatékony.

Az XPS, vagyis az extrudált polisztirol hab sűrűbb, mint az EPS, ezért jobb hőszigetelő képességgel bír, és jobban ellenáll a nedvességnek is. Különösen olyan helyeken javasolt az alkalmazása, ahol nedvességnek vagy magasabb mechanikai igénybevételnek van kitéve a szigetelés, például lábazatoknál.

A népszerű kőzetgyapot kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, emellett nem éghető, ami nagyobb tűzbiztonságot nyújt. A kőzetgyapot előnye továbbá, hogy páraáteresztő, így segít megelőzni a penészedést.

A szigetelőanyag kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a hőszigetelő képesség mellett a páradiffúziós tulajdonságokat is, hiszen fontos, hogy a falak megfelelően szellőzzenek, így elkerülhető a penészesedés és a nedvesség felhalmozódása.

Az épület homlokzatának előkészítése

A szigetelés megkezdése előtt alaposan elő kell készíteni az épület homlokzatát. A falak állapotától függően szükség lehet a régi vakolat javítására vagy eltávolítására. Minden esetleges repedést, hibát ki kell javítani, hogy a szigetelés megfelelően tapadjon a felülethez. Fontos a falfelületek tisztítása is: a koszt, port és egyéb szennyeződéseket el kell távolítani, hogy a ragasztóanyag megfelelően kössön.

Ha a homlokzaton régi festékréteg található, azt is le kell kaparni, mivel a laza festékréteg gyenge tapadást eredményezhet. Emellett, ha nedvesedés vagy penészedés jelei láthatók a falakon, ezeket a problémákat is orvosolni kell a szigetelés megkezdése előtt.

A falfelület előkészítésére nem szabad az időt sajnálni, mert a homlokzati szigetelés minősége ettől is függ. Ha nagyobb javítások vannak, vagy az egész falfelületet újra kell vakolni, hagyni kell időt a tökéletes száradásra.

A szigetelőlapok felhelyezése

A homlokzat előkészítését követően megkezdődhet a szigetelőlapok felhelyezése. A szigetelőlapokat általában speciális ragasztóval rögzítik a falhoz, majd mechanikai rögzítőelemekkel (dübelekkel) is biztosítják a stabilitásukat.

A szigetelőlapok felhelyezésénél fontos a pontos illesztés, hogy a lemezek között ne maradjanak rések, amelyek hőhidakat okozhatnának. A munkát mindig az épület aljától felfelé haladva végezzük, és ügyeljünk arra, hogy a lemezeket kötésben helyezzük el, így növelve a szigetelés stabilitását.

A sarkoknál és az ablakok körül különösen fontos a precíz kivitelezés, hiszen ezek a területek hajlamosak a hőhidak képződésére.

A szigetelőlapok rögzítése dübelekkel

A ragasztóval rögzített szigetelőlapokat dübelekkel is biztosítani kell, hogy a szigetelés stabilan maradjon a helyén, és ellenálljon az időjárási viszontagságoknak. A dübelek elhelyezésének módja és száma a szigetelőanyag típusától és vastagságától, valamint az épület magasságától függ.

Általában egy négyzetméterre öt-hat dübelt számolnak, de szélterheléses vagy magasabb épületeknél több rögzítési pont is szükséges lehet. A dübelek helyét úgy kell kialakítani, hogy azok ne törjék át a szigetelőlapokat, és ne okozzanak hőhidat.

Hálózás és az alapvakolat felvitele a homlokzatra

Miután a szigetelőlapok stabil rögzítése megtörtént, következik a hálózás és az alapvakolat felvitele. A szigetelőlapok felületére üvegszövet hálót ágyaznak be, mely megerősíti a felületet és megakadályozza az esetleges repedések kialakulását.

Ezután a felület alapozása és az alapvakolat felvitele következik. Ez nemcsak esztétikai szerepet játszik, hanem védelmet is nyújt az időjárási viszontagságok ellen.

A vakolat kiválasztásakor fontos figyelembe venni az épület stílusát és a környezeti hatásokat. Különböző struktúrájú és színű vakolatok közül választhatunk.

A színezésnél érdemes a világosabb árnyalatokat választani, mivel ezek kevésbé melegszenek fel a napsütés hatására, így hozzájárulnak az épület hőkomfortjához.

Nyílászárók és homlokzati elemek körüli munka

A homlokzati szigetelés során külön figyelmet kell fordítani a nyílászárók körüli szigetelésre is. Az ablakok és ajtók körül kialakított szigetelésnek tökéletesen illeszkednie kell, hogy elkerüljük a hőhidak kialakulását.

Emellett a párkányok, ereszcsatornák és egyéb homlokzati elemek beépítésekor is gondoskodni kell arról, hogy azok megfelelően illeszkedjenek a szigeteléshez, és ne okozzanak hőveszteséget vagy nedvességproblémát.

Utómunkálatok és minőségellenőrzés

Miután a szigetelési munkálatok befejeződtek, érdemes egy alapos minőségellenőrzést végezni. A szigetelés folytonosságára, a vakolat minőségére és a részletek kidolgozottságára mind ügyelni kell, hogy biztos lehess benne, a munkavégzés minden szempontból megfelelő volt.

Az esetleges hibákat és hiányosságokat ebben a szakaszban kell kijavítani, mivel később ezek már nehezebben orvosolhatók, és költséges utómunkálatokat igényelhetnek.

Karbantartás és gondozás

A homlokzati szigetelés elkészülte után is szükség van rendszeres karbantartásra, hogy a szigetelés hosszú távon is megőrizze hatékonyságát. Évente érdemes ellenőrizni a homlokzat állapotát, és ha szükséges, kisebb javításokat elvégezni, hogy elkerüljük a nagyobb károsodásokat.

A karbantartás része lehet a homlokzat tisztítása is, hiszen a szennyeződések nemcsak esztétikai problémát okozhatnak, hanem hosszú távon károsíthatják is a vakolatot. Ha bármilyen repedést vagy leválást tapasztalunk, azonnal orvosolni kell a szigetelés hatékonyságának és az épület védelmének érdekében.

Az utólagos homlokzati szigetelés komoly beruházás, ám hosszú távon megtérül, hiszen jelentősen csökkenthetjük az energiafogyasztást ezzel növelve az épület komfortját.

A szigetelés lépéseinek precíz végrehajtása kulcsfontosságú ha a kívánt eredményt el akarod érni. A megfelelő előkészítéstől kezdve a szigetelőanyagok kiválasztásán át a gondos kivitelezésig minden lépésre figyelned kell, hogy otthonod valóban energiatakarékos és időtálló legyen.

Ha szigeteléshez keresel megfelelő terméket, webáruházunkban jó helyen jársz! Ha pedig otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez választanál hőszigeteléshez építőanyagot, regisztrálj tanácsadásunkra!

Kapcsolódó cikkek:

Mennyi energiát takaríthatsz meg az egyes szigetelési típusokkal?

Lábazat szigetelésére tökéletes az XPS szigetelőanyag

Így kerüld el a homlokzati szigetelés buktatóit!

Kapcsolódó termékek

    • -2%
    Rendelésre
    10 755 Ft / m2
    10 515 Ft / m2
     
    Megnézem