Lábazat szigetelésére tökéletes az XPS szigetelőanyag

Építőanyag.hu

Lábazat szigetelésére tökéletes az XPS szigetelőanyag

A lábazati szigetelés legfőbb alapszabálya az, hogy homlokzati szigetelőanyaggal együtt vásárold meg a lábazatra szánt szigetelőanyagot, mert az egymással kompatibilis anyagok biztosítják a kívánt hatást és minőséget.

A lakóházak és középületek szigetelése ma már nem maradhat el, akár új épületről, akár egy régi felújításáról van szó. Ehhez korszerű építő- és szigetelőanyagok állnak rendelkezésre.

A homlokzati szigetelésről sok szó esik, a lábazat szigeteléséről kevesebb. Pedig a kettővel együtt valósítható meg az új épületek használatbavételi engedélyének közel nulla energiaigényre vonatkozó feltétele.

Utólagos hőszigetelés is csak a lábazattal együtt!

Új építésű ingatlanoknál a lábazati szigetelés mellőzése szóba sem kerülhet, de más a helyzet a régi házak utólagos hőszigetelésekor. Gyakran előfordul, hogy a tulajdonos nem is gondol a lábazat szigetelésének fontosságára, vagy takarékossági okokból akarja mellőzni, de az is előfordul, hogy a régi lábazat esztétikai értéke miatt hagyják el (ha például fontos az eredeti klinkertéglával kirakott vagy terméskővel burkolt lábazat).

A lábazat szigetelése a felújított ingatlanok esetében sem maradhat ki, csak így valósulhat meg a tervezett energiamegtakarítás, csak így lesz hőhídmentes az épület.

Mi történik, ha a lábazat nincsen szigetelve?

A lábazat van legjobban kitéve az időjárás viszontagságainak, többek közt a csapadéknak és a fagynak. A szigeteletlen lábazatban vizesedés és fagykár keletkezhet. A nedvességtől védtelen fal állaga romlik, emiatt a ház értéke csökken.

Ha elmarad a lábazat szigetelése, az az épületek rémével, vagyis a hőhidak keletkezésének veszélyével, ennek nyomán a belső falfelület vizesedésével és penész kialakulásával jár.


Különböző szigetelőanyag a homlokzatra és a lábazatra

A lábazat más hatásoknak van kitéve, mint a homlokzat, ezért más-más szigetelőanyagot használunk mindkettőre. Míg a homlokzatra egy hagyományos, fehér hungarocell is kiváló, addig a lábazatra ez nem megfelelő, mert ki van téve a mechanikai sérülésnek és a nedvességnek. Könnyebben éri ütés, valamint a felcsapódó esővíz és a talajból felszivárgó víz is károsítja.

Ezért lábazati szigetelésre csak nagy szilárdságú, mechanikai sérülésnek ellenálló, valamint közel nulla vízfelvételű anyag a megfelelő, mint amilyen az XPS szigetelőlap.

Ezt kell tudni az XPS-ről

A homlokzati szigeteléssel kapcsolatban a polisztirol alapú termékekkel találkozunk leggyakrabban, EPS-sel és XPS-sel. A kettő alapanyaga azonos, de más-más eljárással készülnek. Az EPS, vagyis expandált polisztirol sérülékenyebb és nedvesség hatására károsodik. Az XPS, azaz extrudált polisztirol szilárdabb, és a nedvességnek ellenáll.

Éppen különböző tulajdonságaik miatt az EPS homlokzati szigetelésre, az XPS lábazati szigetelésre alkalmas.

Érdemes tudni az XPS gyártásáról, hogy először apró polisztirol golyók felfújásával tömbök készülnek, majd ezeket lapokra vágják fel. Az így keletkezett zárt cellaszerkezetű anyag kiváló tulajdonságokkal bír, ami már alkalmassá teszi a lábazat szigetelésére.

XPS, az erős és nedvességnek ellenálló polisztirol

Az extrudált polisztirol, az XPS két legfontosabb tulajdonsága a nagy nyomószilárdság és az alacsony páradiffúziós vízfelvétel, azaz a nedvességnek való ellenállás.

A páradiffúziós vízfelvétel azt mutatja meg, mennyi nedvességet tud felvenni egy termék, ami az XPS esetében kifejezetten alacsony. A nyomószilárdság a mechanikai ellenállóképességet jelenti, az extrudált polisztirol esetében ez 300 kPa.

A mutatók alapján az extrudált polisztirol szilárd, mechanikai behatásnak ellenálló, minimális vízfelvételű anyag.

Az XPS ideális választás lábazati hőszigeteléshez

Ellenálló, mérettartó

Az említett kiváló nyomószilárdság nagyon fontos a lábazati szigetelésnél. Az XPS lapok nem törnek vagy horpadnak könnyen, ütéseknek ellenállnak. A magas nyomószilárdságnak köszönhetően mérettartóak is.

Jó hőszigetelő

Az XPS lapok rendkívül jó hőszigetelő képességgel rendelkeznek. Már a vékonyabb típusok is hatékonyan csökkentik a hőveszteséget.

Vízhatlan és fagyálló

Zártcellás kialakításuk miatt minimális a vízfelvételük, így ellenállnak a nedvességnek és a talajmenti fagyoknak. Ez megvédi a falakat a penészedéstől és a statikai károktól.

Könnyen kezelhető

Az XPS lapokkal könnyű dolgozni. Pontos vágásokat lehet rajtuk ejteni, és súlyuk is elhanyagolható. Jól vakolható.

Nehezen éghető

Bár nem teljesen tűzállók, nehezen éghető anyagok. Egy külső tűzeset esetén is fontos védelmet nyújtanak.

Jó példa az Austrotherm XPS TOP P GK

Homlokzatok lábazatának szigetelésére jó választás az Austrotherm XPS TOP P GK. Ez a rózsaszín extrudált polisztirol lap különböző vastagságban kapható, de lábazati szigetelésre a legalább 12-15 cm-es lemezek válasszunk. A vastagság kiválasztása attól is függ, hogy a homlokzati hőszigetelő lapok milyen méretűek.

Fontos, hogy mindig elegendő anyagot vásároljunk, hogy ne kelljen más típussal vagy más vastagságú lappal pótolni a hiányzó anyagot. Ott ugyanis, ahol esetleg vékonyabb lapokat helyezünk fel, könnyen hőhíd alakul ki.

Mint minden XPS lap, az Austrotherm XPS TOP P GK is zárt cellaszerkezetű, vízfelvétele elhanyagolható, tehát tartós nedvesség hatására sem romlik hőszigetelő képessége.

Érdesített felülete lehetővé teszi a ragasztóanyag jó tapadását. Általában ilyen érdesített felületű szigetelőlapokat vásároljunk lábazati szigeteléshez.

Hogyan helyezd fel az XPS lapokat?

A szigetelés csak akkor lesz hatékony, ha a szigetelőlapokat szakszerűen helyezzük fel.

Fontos a felület előkészítése. Új falazatnál még nincs szennyeződés, de régi épületek lábazati szigetelése előtt fontos a felület megtisztítása, portalanítása, az esetleges hibák kijavítása. Ez utóbbi a ragasztó teljes felületen való jó tapadását biztosítja.

Mindig a termékhez ajánlott ragasztót használd, csak úgy lesz megfelelő a tapadás. A ragasztót lábazati szigeteléskor egyenletesen érdemes felvinni az XPS lapok hátoldalára, vagy a perem-pont módszer is elég lehet bizonyos esetekben. A lapokat szorosan, enyhe nyomással kell egymáshoz illeszteni.

A dübelezés lábazati szigetelésnél abban az esetben nem szükséges, ha új tégla falfelületet vagy szennyeződésmentes új betont szigetelünk, ha az építkezés helyén normál szélviszonyok vannak.

Gondolkodj hőszigetelő rendszerben!

A homlokzati szigetelőanyaggal együtt vásárold meg a lábazatra szánt szigetelést is. Ezzel együtt a gyártó által javasolt ragasztóanyagot, valamint minden szükséges hozzávalót is érdemes megvenni.

Csak az egymással kompatibilis termékek használata biztosítja, hogy a házad hőszigetelése minőségi és évtizedekig tartós lesz.

Nézz körül webáruházunkban, ha XPS termékeket keresel a lábazati szigeteléshez!

Kapcsolódó cikkek:

Kisokos a polisztirol szigetelőanyaghoz

Hogyan számíthatjuk ki a zsalukőhöz a beton mennyiségét?

A külső és belső szigetelés szerepe az energiahatékonyságban

Kapcsolódó termékek