12 fontos dolog, amit jó, ha tudsz a műanyag ablakokról

Építőanyag.hu

12 fontos dolog, amit jó, ha tudsz a műanyag ablakokról

Nem csak hő- és hangszigetelő képességük kiváló. Nézzük, miért előnyösek a műanyag nyílászárók!

A nyílászárócsere lassan minden háztartás számára fontossá válik, nem csak azoknak, akik pályáznak a 2024-es otthonfelújítási programra.

Egy korszerű ablakkal ugyanis jelentős energiamegtakarítást és alacsonyabb fűtési és hűtési költséget érhetsz el, emellett a forróbbá váló nyarak ellen is védekezni tudsz.

A műanyag ablakok az elmúlt évtizedekben egyre népszerűbbek lettek a lakásfelújítók és az új házat építők körében. Nem véletlenül: számos előnyük miatt egyre többen választják ezeket a nyílászárókat.

Mielőtt belevágnál a cserébe vagy az új ablakok kiválasztásába, érdemes alaposan tájékozódnod. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük azokat a fontos szempontokat, amelyeket nem árt tudnod a műanyag ablakokról, hogy a legjobb döntést hozhasd.

Energiahatékony, jó hő- és hangszigetelők

A homlokzati műanyag ablakok egyik legnagyobb előnye, hogy jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek. Ezt a többrétegű üvegezésnek és a speciális, kamrás kialakítású keretnek köszönheti –utóbbi csak a műanyag nyílászárókra jellemző.

A hőszigetelés mellett a műanyag ablakoknak jó a hangszigetelő tulajdonsága is. Ha egy forgalmas utca mellett laksz, vagy zavar a külső zaj, a műanyag ablakok hatékony védelmet nyújtanak. A többkamrás szerkezet és a vastagabb üvegezés együttesen minimalizálja a külső zajok bejutását, így otthonod csendesebb és nyugodtabb lehet.

Légkamrák az ablakkeretben

A modern műanyag ablakok keretei többkamrás szerkezetűek: a keretekben és az ablakszárnyakban kialakított légkamrák javítják az ablak hőátbocsátási képességét. Ezt az úgynevezett U érték jelöli. Minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb az ablak hőszigetelő képessége.

A légkamrás szerkezet segít a lakás hőmérsékletének megőrzésében, ami télen és nyáron egyaránt fontos. Kevesebbet kell fűteni, illetve hűteni, amivel jelentős költség takarítható meg. A környezet is kellemesebb lesz, mert a hőmérséklet egyenletesebb.

A legelterjedtebbek az öt légkamrás ablakok, de ha a beépítés feltételei erre megfelelőek, akár hat vagy hét légkamrás típus is választható.

Többrétegű üvegezés

A többrétegű üvegezés nem csak a műanyag ablakok sajátossága, a korszerű nyílászárók már így készülnek. A rétegek közötti teret a még jobb szigetelőhatásért argongázzal töltik ki, és az üvegtáblákat jól záródó tömítéssel látják el.

A többrétegű üvegezés segít a hő-és hangszigetelésben, és jelentős szerepe van a biztonságban is, mivel nehezebben törhető.

Ha tanácstalan vagy, hogy hány rétegű üvegezést válassz, mi a háromrétegűt ajánljuk, amivel több energiát takaríthatsz meg. Beépítésnél azonban vedd figyelembe, hogy ezek az ablaktáblák nehezebbek, mint a kétrétegűek.

Kevés karbantartást igényelnek a műanyag ablakok

A műanyag ablakok előnye az is, hogy rendkívül alacsony karbantartási igénnyel rendelkeznek. Nem kell festeni őket, mint a fából készült ablakokat, és nem korrodálnak, mint a fémablakok. Egy egyszerű nedves törlőkendővel könnyedén tisztíthatók, és hosszú évekig megőrzik eredeti állapotukat. Ez különösen akkor lényeges, ha olyan ablakokat keresel, amelyekkel kevés a gond, de sokáig esztétikusak maradnak.

Ha hosszú távon meg akarod őrizni az ablakod minőségét és kifogástalan működését, érdemes az amúgy egyszerű karbantartás lépéseit időről időre elvégezni.

Ezek az üvegfelület és a keret rendszeres tisztítása, a vasalat olajozással való karbantartása, a gumitömítések tisztítása. Ha pedig a működésben rendellenességet észlelsz, például nyitással-csukással kapcsolatos problémákat, érdemes azonnal szakemberhez fordulni, aki tapasztalatai alapján gyakran néhány mozdulattal vagy alkatrészcserével megoldja a gondot.

Ezekkel az egyszerű lépésekkel hosszú távon megőrizheted műanyag ablakaid állapotát és funkcionalitását.

A műanyag nyílászárók egyik fő erénye a tartósság

A mai műanyag ablakok rendkívül tartósak és időtállóak. Ellenállnak az időjárás viszontagságainak, legyen szó erős napsütésről, esőről, hóesésről vagy fagyról. A jó minőségű fehér műanyag ablakok nem sárgulnak meg az évek során, az antracit szürkék pedig megtartják a színüket. Emellett a műanyag ablakok ellenállnak a deformálódásnak is, így hosszú évekig biztosítják a megfelelő szigetelést és működést.

A gyártók több év garanciát vállalnak a nyílászárók minőségére, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a műanyag ablakok 30-50 évig is remekül működnek.

A műanyag ablak környezetbarát megoldás

Sokan nem gondolnák, de a műanyag ablakok környezetbarát választásnak számítanak. Újrahasznosítható PVC anyagból készülnek, így a gyártási folyamat során kevesebb hulladék keletkezik. Emellett a műanyag ablakokat hosszú élettartamuk miatt később szorulnak cserére.

Költséghatékonyak

A műanyag ablakok kedvező árúak, különösen, ha a hő- és hangszigetelési tulajdonságaikat, valamint a karbantartási költségeiket is figyelembe vesszük. A beépítési költségek is alacsonyabbak lehetnek, mivel a műanyag ablakok könnyebbek, és a beszerelésük egyszerűbb, mint más típusú ablakoké. Hosszú távon is költséghatékonynak bizonyulnak, hiszen a jobb szigetelés révén csökkenthetik a fűtési és hűtési költségeket.

Széles választék és testreszabhatóság

A műanyag ablakok kínálata elég nagy ahhoz, hogy mindenki megtalálhassa az ízlésének és az épület stílusának megfelelőt.

A műanyag ablakok többféle méretekben vásárolhatók meg, így szinte bármilyen ablaknyílásba beilleszthetők.

Különböző típusú nyitási módokkal rendelkeznek, például bukó-nyíló, toló vagy akár harmonika ajtók és ablakok formájában is.

Biztonságot nyújtanak

A műanyag ablakok a korszerű biztonsági előírásoknak megfelelően készülnek, magas szintű védelmet nyújtanak a betörések ellen. Az ablakkeretek erős és masszív szerkezete, kiemelésgátlója, valamint a többpontos záródás és a biztonsági üvegezés megnehezítik a behatolást.

A zárható kilincsek és az ablakba integrált riasztórendszerek növelik a biztonságot.

Gyors beépítés és szerelés

A műanyag ablakok beépítése viszonylag egyszerű és gyors folyamat, ami miatt kedvelt választás az építkezők és felújítók körében. Azonban fontos, hogy a beépítést szakember végezze, mivel a helytelen beszerelés csökkentheti az ablakok hő- és hangszigetelő képességét. A beépítés során ügyelni kell a megfelelő tömítésre és a hőhídmentes csatlakozások kialakítására, hogy elkerüljük a hőveszteséget és a páralecsapódást.

Jó, ha tisztában vagy a nyílászárócsere leegyszerűsített menetével. A pontos méretek meghatározása és az ablak, erkélyajtó kiválasztása után a gyakorlott szakemberek gyorsan eltávolítják a régi nyílászárót, elhelyezik és rögzítik a keretet, felszerelik a szárnyakat, PUR habbal elvégzik a fal és az ablak közti szigetelést, felhelyezik a kilincseket, ellenőrzik a vasalatot.

Esztétikus megjelenés

A műanyag homlokzati nyílászárók „felöltöztetik” a házat, új arculatot adnak az épületnek és a belső térnek.

Bár a műanyag ablakok hosszú ideig csak fehér színben voltak elérhetők, ma már számos színben és textúrában kaphatók, így könnyedén illeszthetők bármilyen építészeti stílushoz. Akár modern, minimalista, akár hagyományosabb, rusztikus megjelenést szeretnél elérni, biztosan találsz olyan műanyag ablakot, amely illeszkedik az elképzeléseidhez.

További előny, hogy a műanyag ablakok keretei általában keskenyebbek lehetnek, mint a fa vagy alumínium ablakoké, amivel nagyobb üvegfelület, így több természetes fényt biztosíthat. Különösen akkor fontos, ha szeretnéd, hogy otthonod világosabb legyen és optikailag tágasabbnak tűnjön.

Miért érdemes műanyag ablakot választanod?

Akár építkezel, akár felújítasz, a műanyag ablakok beépítését előnyei miatt érdemes megfontolnod. Legyen szó energiahatékonyságról, karbantartási igényről vagy biztonságról, a műanyag ablakok sokféle igényt elégítenek ki.

Emellett a széles választék és a testreszabhatóság lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja az otthonához leginkább illő változatot. Ha a hosszú távú megtakarítás, a tartósság és az esztétikai megjelenés is lényeges számodra, akkor a műanyag ablak remek választás.

Az ablakcsere vagy új ablakok beszerzése komoly beruházás, de ha figyelembe veszed a fenti szempontokat, biztos lehetsz benne, hogy elégedett leszel. Ne feledd: a megfelelő ablak és a szakszerű beépítés akár évtizedekre biztosítja otthonod kényelmét, biztonságát és energiahatékonyságát.

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan zajlik a szakszerű homlokzati nyílászárócsere?

Panellakás korszerűsítése panelprogram nélkül

Mennyibe kerül a Kádár-kockák energetikai korszerűsítése?

Kapcsolódó termékek