Panellakás korszerűsítése panelprogram nélkül

Építőanyag.hu

Panellakás korszerűsítése panelprogram nélkül

A házgyári lakások, vagy ahogyan a mindennapokban hívjuk, a panelek, jellemző lakóépületei a hazai nagyvárosoknak.

Az 1960-as, 1970-es évekre a nagyobb településeket komoly lakáshiány alakult ki, nem csak nálunk, hanem egész Európában. A II. világháború után kezdődött lakásépítési hullám terméke volt a panelépületek tervezése, építése.

A vasbeton elemekből készült lakóházak végül többnyire Kelet-Európában terjedtek el. Tömegek jutottak komfortos lakáshoz, és nem is volt több a cél, mint hogy nagyjából ötven évre megoldódjon a lakáshiány problémája.

Azóta bebizonyosodott, hogy ezek az épületek jóval többet kibírnak, hiszen a hatvanas évektől a nyolcvanas évekig épültek, de még ma is élhető, kedvelt lakások. A homlokzati nyílászárók cseréjével, belső hőszigeteléssel, radiátorcserével vagy akár hőmennyiségmérővel klasszisokkal korszerűbbé alakítható a panellakás.

Érdemes felújítani a panellakásokat

Mára a panel népszerű lakástípus lett, mert a mai lakásárak mellett árban még elérhetők, korszerűsítéssel élhető, kényelmes otthonná tudjuk tenni a panellakást. A lakótelepek környezete többnyire infrastruktúrával jól ellátott környék.

A panelépületek energetikai korszerűsítésére született hazai panelprogram számos épület homlokzati szigetelését és ablakcseréjét oldotta meg, amivel az addigi legnagyobb problémát, a nyári felforrósodást és a lakóépületen belüli egyenetlen hőmérsékleteloszlást ki lehetett küszöbölni.

Bár ma már nincsen panelprogram, mégis lehetőség nyílik arra, hogy lakáson belül végezz energetikai korszerűsítést.

Kezdd az állapotfelméréssel!

Érdemes szakértővel felmérni a lakás energetikai állapotát, és energetikai tanúsítványt készíttetni. Ez a dokumentum a korszerűsítés lépéseire is javaslatot tesz.

A felújítás előtt, majd felújítás után kiállított tanúsítvány később jól jöhet, ha esetleg el akarod adni a lakást. Az adásvételhez ugyanis szintén tanúsítvány kell, és a két dokumentumot összehasonlítva a vevő is láthatja, mennyit javultak a mutatók az anyagi ráfordítást követően.

Hőkamerás vizsgálatot te magad is végezhetsz, hogy például megállapíthasd, melyik helyiség ablakcseréjével érdemes kezdeni a felújítást, mert láthatod, hol jön be a legtöbb hideg, vagy nyáron a meleg.

Ablakok, teraszajtók cseréje

A panellakások energetikai korszerűsítésének legfontosabb eleme a régi, elavult nyílászárók cseréje. Az ablakokat és az erkélyajtókat akkor is időszerű kicserélni, ha az utolsó ütemben épült a ház, és már műanyag nyílászárókkal rendelkezik. Amellett, hogy a profil idővel megsárgul, az anyag merevvé törékennyé válik, még jellemzően kétrétegű üvegezéssel készültek, a rétegek között még nem volt nemesgáz, ami a szigetelő tulajdonságot javította volna. Egy fontos biztonsági funkció is hiányzik a régi ablakokból, ami ma már minden új nyílászáróban megvan: ez pedig a hibásműködés gátló, ami megakadályozza, hogy az ablak egyszere nyíló és bukó állapotba kerüljön, kiforduljon, és a kezünkben maradjon (vagy rosszabb esetben ránk essen).

Ha a panellakásban ablakcserét tervezel, a háromrétegű nyílászárókat válaszd! Ezek már minőségi változást hoznak a lakás klímájában télen is és nyáron is.

Korszerű háromrétegű üvegezésű nyílászárók

Minél több rétegű az üvegezés, annál jobb a hőszigetelő képessége. Míg a panelprogramos lakásokat kétrétegű üvegezésű ablakkal látták el, addig a szigetelés nélküliekben a háromrétegű javasolt. Mivel ezek az ablaktáblák nehezek, a panellakások ablakai pedig elég nagyok, ezért érdemes osztott ablaktáblákat betenni. Ezekkel a téli szellőztetés is praktikusabb.

Mit tudnak a háromrétegű üvegezésű nyílászárók? Az üvegrétegek közötti űrt argon-gázzal töltik fel, vastagságából adódóan jobb lesz a hőszigetelő képessége és a hangszigetelése.

Panellakásokba általában műanyag nyílászárót építenek be. A fa nyílászárók behelyezése is lehetséges, de ha rosszul építik be, nem csökkenti a zajokat, illetve hőhidak alakulhatnak ki, és ezek nyomán penészedés. Ha műanyag nyílászárót választasz, akkor a kiváló hőszigetelő képességet a keret, azaz a profil is segíti légkamráinak köszönhetően, ahol a kamrákban lévő levegő növeli a szigetelő hatást.

Az árnyékolók fontossága

Bármilyen jól szigeteljen is az ablaküveg, erős és folyamatos napsütésben valamennyire átmelegednek az ablaktáblák, illetve a napsütés hatására az ablak környékén a levegő, ezért hasznos lehet legalább egy blackout, vagyis fény-és hőzáró függöny.

A redőnyök még az ablaktáblák előtt megállítják a hőt, így kizárják a hideget és a forróságot. Az alumínium redőny elemeit szigetelő hab tölti ki, így jobb a hőszigetelő képessége mint a műanyag redőnynek.

A fűtésköltség kézbentartása

A panellakásokban is lehetőség nyílik a fűtésköltség csökkentésére. Ennek egyik módja, ha a ház összes lakásában hőmennyiségmérőt szerelnek a radiátorokra. Az is előfordul, hogy egy épület leválik a távhőről és házközponti fűtést alakít ki. Lakásonként pedig az egyéni cirkófűtésre való áttéréssel lehet kézben tartani a költségeket.

Radiátorcsere a panellakásban

A régi, sokszor több évtizedes radiátorok egyrészt állandó veszélyforrások, mert bármikor folyhat, csöpöghet a víz belőlük, másrészt a fűtés hatásfoka is messze elmarad egy új, korszerű berendezéstől. A cserét, amennyiben távhővel fűtünk, érdemes a távhőszolgáltatóval lebonyolítani: kiszámolják, hogy az adott helyiségben milyen teljesítményű radiátor felhelyezése az optimális, a továbbiakban probléma esetén a javítás, beállítás is gördülékenyebb.

A mennyezeti szigetelésnek is van értelme

Zárószinten a mennyezeti hőszigetelés jelentősen javítja a lakás klímáját. Elsősorban a nagy melegben jelent segítséget.

A mennyezet szigetelésére használhatunk 10 cm vastag kőzetgyapot táblákat, amelyeket ragasztóhabarccsal, dübelezéssel rögzítünk, majd üvegszövet hálóval erősítünk meg. A kőzetgyapot páraáteresztő tulajdonsága miatt remek választás.

Multipor ásványi szigetelőlappal is megoldható a mennyezeti szigetelés. A Multipor természetes anyag, jó tulajdonsága, hogy nem csak felveszi, de vissza is juttatja a lakótér páráját, tehát mindig száraz. Vékonyabb lapok is megfelelő hatásfokkal szigetelnek, ennek akkor van jelentősége, ha az átlagos belmagasságnál alacsonyabb a helyiség.

A bejárati ajtó se maradjon ki a cseréből

A panellakások bejárati ajtajának cseréje szerencsére népszerű a felújítók körében. Az új korszerű ajtók nem csak sokkal esztétikusabbak, hanem fontos szerepet töltenek be a hőszigetelés területén is.

Az épület nyílászáróinak cseréje a panelházban

Panelprogram nélkül is megszervezhet a lakóközösség energetikai korszerűsítést, ha tervszerűen, lépésenként kisebb, de hatásos felújításokat végez.

Ilyen a lépcsőházi ablakok cseréje. Érdemes a lakásokhoz hasonlóan jól záródó és jól szigetelő műanyag ablakokra cserélni. A lépcsőházban és a közös helyiségekben már elegendő a kétrétegű üvegezésű nyílászáró, az is minőségi javulást hoz.

A ház bejárati ajtajának cseréjével látványos javulást érhetünk el. Melegebb lesz a lépcsőház és ezzel kevésbé hűl a lakásunk is. Egy új bejárati ajtó a lakóközösség biztonságát is növeli.

Önerőből nem megy a lakóközösségnek a külső szigetelés, de a lépcsőházi ablakok és a bejárati ajtó cseréjével sokat lehet javítani a helyzeten.

Ha a felújításhoz homlokzati nyílászárót vagy hőszigetelést keresel, nézz körül webáruházunkban!

Kapcsolódó cikkek:

Mire ügyelj panellakás felújításakor?

10 lépés az energiahatékonysághoz lakásfelújításkor

Mire ügyeljünk a műanyag nyílászáró kiválasztásakor?

Kapcsolódó termékek