Hogyan zajlik a szakszerű homlokzati ablakcsere? Mire figyelj?

Építőanyag.hu

Hogyan zajlik a szakszerű homlokzati ablakcsere? Mire figyelj?

Nézzük az egyes lépéseket a nyílászáró kiválasztásától a homlokzati ablak beépítéséig!

Akár a szélsőséges időjárás – hőhullámok vagy szokásosnál hidegebb hónapok –, akár az otthonfelújítás, akár a lakás magas rezsiköltsége miatt cserélnénk nyílászárót, vagy azért, mert eljött az ideje, próbálunk olyan megoldást keresni, ami segít kellemes hőmérsékletet teremteni a lakótérben és jelentős energiaköltség-megtakarítással jár.

Minél több ablak található a ház homlokzatán, és minél régebbiek, annál több hő távozik télen, és annál könnyebben melegszik fel az épület nyáron. Emiatt a havi rezsiköltség is egyre magasabb lesz.

Nézzük, melyek a homlokzati nyílászáró cseréjének lépései!

Mennyi hő távozik a nyílászárókon?

Erre vonatkozóan több mérés is született már. Általánosságban elfogadott, hogy a nyílászáróknál 10-40 százaléknyi hő távozhat, attól függően, hogy milyen állapotban van az ablak.

Hiába tűnnek jó állapotúnak például a több évtizedes festett fa ablakok, valójában hőtechnikai szempontból korszerűtlenek. Az ablakkeret, az üvegezés mellett 10-15 százaléknyi hő itt is eltávozhat, a sérült, rosszul záródó ablakokon át akár 30-40 százalék is. Ennek költségét kifizetjük, de nem hasznosul belőle semmi. Ráadásul hiába fűtünk, mégis fázunk, huzatosnak érezzük a lakást, a meleg egyenetlenül oszlik el.

Mikor jön el az ablakcsere ideje?

Erre látványos és kevésbé látványos jelek hívják fel a figyelmet.

Ha láthatóan ütött-kopott az ablak, és hideg időben érezzük, hogy a keret körül beáramlik a levegő, akkor már komoly a baj.

A hideg levegő beáramlásával függ össze az is, ha párásodnak az üvegfelületek, esetleg még rá is fagy a pára az üvegre.

Ha nyitáskor és csukáskor azt tapasztaljuk, hogy nem záródik jól az ablak, az ablaktáblák mellett rés van.

Biztosan ki kell cserélni, ha egyrétegű az üvegezés. De akkor sem jobb a helyzet, ha két ablakszárny van összecsavarozva, mert ez egyáltalán nem számít szigetelésnek. A két külön nyíló szárny már jobb megoldás, de ezek az ablakok is régiek, általában jellemző rájuk a vetemedés, az üvegtáblákat pedig szigetelés nélkül építették be.

Végül a legárulkodóbb jel, hogy télen indokolatlanul magas a fűtésszámla, nyáron pedig a légkondicionáló nehezen tudja hűvösen tartani a házat.

A régi műanyag ablakok is cserére szorulnak, még akkor is, ha nem rendelkeznek a felsorolt hibákkal. Az első PVC ablakok ugyanis – a maiakkal ellentétben –, az évek során besárgulnak, törékennyé válnak. Fő problémájuk pedig a hibásműködés-gátló hiánya. Ez a szerkezet, ami a mai korszerű nyílászárókban megtalálható, megakadályozza, hogy az ablaktábla balesetveszélyes helyzetbe kerüljön azzal, hogy egyszerre legyen bukó és nyíló állapotban.

Csere szinte minden évszakban

A korábban ablakot tavasztól őszig cseréltek, de ma már télen is nyugodtan nekifoghatunk, ha az időjárás megfelelő.

Akkor megfelelő az időjárás, ha a hőmérséklet nem esik tartósan fagypont alá, és nincs csapadék. A téli hónapokban egyébként, ha nem egyszerre dolgoznak minden nyílászárón, hanem helyiségről helyiségre haladnak, akkor felfűthető a cserét követően a lakás. Ez még mindig kevesebb plusz fűtésköltséggel jár, mint a már rossz ablakok által okozott, hónapokig tartó hőveszteség.

Korábban az is probléma volt, hogy a beépítéshez használt purhab hideg időben vagy nem tudott megkötni, vagy megnőtt a kötési ideje. Ma már a purhabok között vannak kifejezetten téliek is, melyek -10 C°-ig használhatók.

Ezek a szempontok segítik a homlokzati nyílászáró választást

A megfelelő nyílászáró kiválasztásához több szempontot érdemes figyelembe venni.

Válassz alapanyagot!

Leggyakrabban műanyag, fa és alumínium ablakokat építenek be. Mindegyik megfelel a kor követelményeinek, de vedd figyelembe speciális tulajdonságaikat is.

A fa nyílászárók hátránya, hogy folyamatos ápolást és karbantartást igényelnek. Alkalmanként csiszolni, festeni vagy kezelni kell őket.

Az alumínium ablakokat új építésű házakhoz szívesen választják, mert strapabíróak és kevés gondozást igényelnek.

A műanyag nyílászárók a legismertebbek és a legnépszerűbbek. Jó szigetelőképességük, kedvező áruk, egyszerű karbantartásuk, időtálló tulajdonságaik miatt jó választás.

Beépítésük esetén gondoskodj a rendszeres szellőztetésről!

Nézd meg, neked milyen nyitási típusra van szükséged!

A fix ablak nem nyitható, de egyes helyekre, például ha a szellőzés megoldott, de plusz fényforrásra van szükség, érdemes ezt a típust beépíteni.

A bukó-nyíló ablak a legpraktikusabb, mert igényeink szerint bukó pozícióban hagyható vagy teljesen ki is nyitható. Lakásokba, családi házakba is jó megoldás.

A nyíló erkély- vagy teraszajtót és a helytakarékos tolóajtót azért érdemes megemlíteni, mert célszerű az új ablakok beépítésével egyszerre elvégezni ezek cseréjét is.

Az üvegrétegek száma is fontos

Jó előre érdemes átgondolni ezt a szempontot, mert az üvegrétegek számától is függ egyrészt az ablak szigetelőhatása, másrészt az ára. A leggyakrabban a kétrétegű és háromrétegű üvegezést választják. Egy régi huzatos nyílászáró után már egy kétrétegű üvegezés is hatalmas javulást hoz, például erkélyajtónál, de ha van lehetőséged rá, válaszd a háromrétegű üvegezést. Hőszigetelő képessége még jobb, ami nem csak a téli hideg, de a nyári hőség ellen is jobban véd.

Műanyag ablakoknál a légkamrák száma is számít

PVC-ből és alumíniumból készült nyílászáróknál találkozunk légkamrákkal, amelyek a keretbe épített kis üregek. A bennük lévő levegő fokozza a szigetelő hatást.

Vásárlás, szerződés a kivitelezővel

A döntésnél két dolgot kell összhangba hozni: az elvárásainkat és a megfelelő nyílászárót. Webáruházunkban kétrétegű és háromrétegű üvegezés, többféle méret, többféle nyitásirány és nyitási mód – például bukó-nyíló – között tudsz választani.

Érdemes több kivitelezővel is tárgyalni, hiszen hiába kiváló az ablak, nem érjük el vele a várt eredményt, ha a beépítés nem szakszerű. Válassz olyan céget, amelyik referenciával rendelkezik, és amelynek a munkájáról információt tudsz gyűjteni. A beépítés ugyanis jól összeszokott, gyakorlott szakemberek munkája.

Írásos szerződés nélkül ne bízz meg senkit sem, előtte viszont minden részletre kiterjedően érdeklődj és tisztázd az elvárásaidat, a pontos paramétereket és az árat.

Az is fontos részlet például, hogy a beépítés utáni javításokat vállalják-e, vagy hogy a keletkezett hulladékot elszállítják-e.

A szerződés fontos része az ár mellett a garanciális idő és a munkavégzés határideje, amivel kapcsolatban szerepeljen a szerződésben a kötbér ténye és mértéke is.

Készítsd elő a területet az ablakcseréhez!

A beépítés előtti napon gondoskodj arról, hogy semmi ne legyen útban, az ablak előtti terület teljesen szabad legyen a szakember számára.

Takard le a bútorokat és a munkaterületet! A beépítés csak kisebb porral jár, ám a bontás nagyobb szeméttel. Ne csak a bútorokat fedd le, hanem a padlóra is kerüljön olyan takaróanyag, ami nem csúszik, nem mozdul el, és védi a felületet.

Miután megérkezett a kivitelező csapat és átvetted, ellenőrizted a beépítendő nyílászárókat, kezdődhet a munka!

Az ablak beépítésének lépései

Először a régi ablakot kell eltávolítani, ami panellakások esetében gyorsabb és könnyebb. Tégla épületeknél sok múlik azon, milyen szakértelemmel emelik ki a régit, mennyire tudnak fölösleges rombolás nélkül dolgozni. Ragaszkodj hozzá, hogy az ablakkivétel után azonnal történjen meg a hulladék eltávolítása, addig ne folytatódjon a munka.

Az ablak helyét portalanítani kell, mielőtt beépítik az újat.

Mivel az új ablaktokot minden oldalán rögzítik megfelelő hosszúságú csavarokkal, el kell készíteni a furatokat a csavarok számára a tokon. Az első furat az ablaküveg sarkaitól 15 cm-re legyen, minden oldalon. A köztes csavarok behelyezésekor a két rögzítési pont között ne legyen 70 cm-nél nagyobb távolság. Fóliázott színes ablaknál az előző 15 cm-es távolság 25 cm-re módosul, a köztes csavarok elhelyezése változatlan.  

A szintezés előkészítése a következő lépés. Ha az új ablakot beillesztették a nyílásba, faékekkel alátámasztják, hogy ne mozduljon el a szintezés során.

A pontos szintezés vízmérték segítségével történik.

Az ablakok rögzítése a tok méretétől függően különböző hosszúságú tokrögzítő önmetsző ablaktok-csavarokkal történik, ami egyaránt alkalmas betonból és téglából készült falakhoz. A berögzített ablaktokon előfúrt lyukakon keresztül hosszú fúróval a falban is megfúrjuk a lyukakat. 

A végleges becsavarozás előtt érdemes még egyszer vízmértékkel ellenőrizni, hogy megfelelően van-e beállítva az ablak. Ha készen van a csavarozás el lehet távolítani az ékeket.

A réseket hőszigetelő purhabbal töltik ki. Lényeges, hogy előtte meg legyen tisztítva az ablak melletti falfelület. A purhab az anyag nevének, a poliuretánnak a rövidítése. Egy gyakran alkalmazott, nagyon jó hőszigetelő, szintetikus polimer alapú anyag.

Nyílószárnyak felhelyezése először az ablakszárnyak alsó stiftre csúsztatásával, majd a felső stifttel való rögzítéssel történik.

Következnek az utolsó simítások. Felhelyezik az ablakkilincset, a pántokra a védősapkákat, majd az ablakpárkányt csavarozással, végül felkerülnek a védősapkák az ablaktokot rögzítő csavarra.

Ha ablakcseréhez keresed a megfelelő termékeket, nézz körül webáruházunkban a homlokzati nyílászáró kategóriában!

Kapcsolódó blogbejegyzések:

Ezekkel a feltételekkel startol az új otthonfelújítási támogatás 2024-ben!

Milyen jelek árulják el, hogy újakra kell cserélned a homlokzati nyílászárókat?

10 érv a műanyag nyílászárók mellett

Kapcsolódó termékek