Mutatós és tartós kerítések kövekkel

Építőanyag.hu

mutatós és tartós kövek kerítésekhez

Kerítésre nem csak a telkünk, birtokunk, kertünk határának kijelöléséhez és védelméhez lehet szükség. Építhetünk kerítést térelválasztási vagy tereprendezési céllal, de földszinti teraszt vagy éppen a ház közvetlen környezetét is határolhatja. Attól függően, hogy hova és milyen céllal emelünk kerítést, különféle alapanyagokból és stílusokból választhatunk. Az egyik legnépszerűbb és legmutatósabb a kőkerítés.

Természetes, hogy a legtöbb esetben a cél egy olyan tartós, biztonságos megoldás, ami lehetőség szerint a legkevesebb karbantartási igényli. Mutatjuk, mit kell tudni a kerítésről és a kerítéselemekről!

Mit nevezünk kőkerítésnek?

Nagyon szép, és napjainkban igen divatos a mediterrán vagy éppen provence-i hangulatot árasztó, terméskövekből épült kerítés és támfalak, de a legtöbb esetben, ha kőkerítésről esik szó, nem ezekre gondolunk.

A tisztán terméskövekből épülő kerítések óriási hátránya, hogy az alapanyag drága és nehéz, a szállítása és rakodása munka- és térigényes. A kerítéshez a köveket szinte egyenként kell kiválogatni, hiszen amellett, hogy ezek amorf, nem szögletesre csiszolt és nem méretegységes elemek, fontos, hogy mégis integrálhatók legyenek egy függőleges és stabil fallá. A nagyobb kövek közti réseket a szakemberek kisebb kövek beillesztésével töltik ki, de ezeket is gondosan, aprólékosan válogatják.

A kerítés építése – különösen, ha teljes egészében kőből készül – nagyon hasonlít az épületek homlokzatainak felfalazásához, mégis sok mindenben különbözik attól. Az építőanyagpiacon jelen levő gyártók a modern kőkerítésekhez komplett kerítéselem-rendszereket fejlesztettek ki, amelyek tartós, masszív és fagyálló alapdarabokból állnak. A kerítéselemek nagyon hasonlítanak a falazáshoz használt zsalukövekhez, nagy előnyük, hogy üregesek, így a szállításuk során előnyös a kisebb súly. A kerítés elemek között találhatunk nagy-, normál- és félköveket (három, kettő és egy lyukú), fedlapokat és ezek slim változatait (fele magasság), hogy az eltolt kötés szabályainak megfelelően lehessen felfalazni ezeket az elemeket. Ezek egy része ún. látható betonból készült, vagyis a felületük, éleik úgy kerültek kialakításra, hogy burkolás nélkül is természetes vagy éppen rusztikus látványt nyújtva, esztétikus kerítésfalazatot alkossanak.

kerítéskövek kőkerítéshez

A kőkerítés jellegzetességei

A kőkerítés tartós, szakszerű építés mellett, biztonságos és biztonságot adó. Esztétikus, természetes hatású, a legtöbb tájba és gyakorlatilag bármely stílusban épült építményekhez illeszkedik. A kőkerítés karbantartást nem igényel, ellenáll az időjárás viszontagságainak, és ha megfelelő előkészítéssel készítik el, nem kell tartanunk attól sem, hogy megcsúszik, megsüllyed.

Szabadon kiválaszthatjuk, hogy a kerítés kő elemei (leggyakrabban lábazat, oszlopok) közé milyen kerítéselemeket illesztünk, ha éppen nem szeretnénk, hogy az egész kerítés egységes fal formájában fusson végig a telekhatárunkon. Kovácsoltvas vagy fémszerkezetre rögzített fa, esetleg wpc kerítés egyaránt jól mutat a kőelemek kiegészítéseként.

Ha fontos a természetesség, az alap kőkerítés teljes egészében burkolható kültéri dekorkővel, amelyek lehetnek különféle valódi kövekből készült kőcsíkok, kőpanelek.

Mire figyeljünk egy kőkerítés elkészítésekor?

A kőkerítés felépítése gondos tervezést igényel, mert ha ez elmarad, nagyon drága alapanyagokból készült bőséges bosszúságforrást építünk magunknak. A kerítés teljes hossza alatt – így a gépkocsibeálló és a személykapu alatt is – minimum 80 cm mélyen, azaz a fagyhatár alá nyúlóan betonsáv alapnak kell futnia, amellyel szemben nagyon szigorú elvárás a vízszintes felület. A fagyhatár alá futó alapozás oka az, hogy ha a betonalap alatt megfagy a föld, felnyomja, felemeli az alapot, így a kőkerítés függőlegesen megrepedezhet. Hasonló az oka a kapuk alatti betonozási igénynek is: a fagy miatt fel-le mozgó alapon, ha nincs összekötve és összezsaluzva, a kapukat tartó betonoszlopok eldőlhetnek, eltávolodnak, és így a kapuk nem fognak megfelelően záródni.

A beton alapra, kiegyenlítő habarcsba ágyazva kerül az első kerítéselem sor. A kerítéskövek belsejébe betont öntünk és a száradást megelőzően betontüskéket helyezünk el bennük. Ezek feladata az alaptest és a falazat összekötése. A kerítés felfalazása a már említett elemekkel, az eltolt kötés adta igények szerinti formátumok (nagykő, normálkő, félkő) felhasználásával, száraz kötéssel történik. Az elemek közé érdemes szilikonos tömítőanyagot felkenni, ami megakadályozza a betonnal való kitöltés során a cement kifolyását a külső felületre.

A betonnal való kitöltést 3 soronként javasolt elvégezni, C16-os betonnal és természetesen a bedolgozás sem maradhat el. A betonozás előtt mindig gondoljunk arra, hogy az adott sorba szükséges-e különféle szerelvények (zsanérok, elektromos dobozok stb.) elhelyezése.

A kitöltő beton megszilárdulása után jöhet a fedlapokkal való zárás, ezek rögzítését fagyálló kőragasztóval kell elvégezni. A fugákat fagyálló fugázóanyaggal kell tömíteni. A dekorkővel való burkolás a legutolsó lépés, amikor már a szerelvények is a helyükön vannak és a kitöltő beton, valamint a fuga is megszáradt. Kültéri, fagyálló kőragasztóval illeszthetjük a helyükre a kiválasztott kőlapokat, kőcsíkokat.

Ne feledd. a tervezés után nálunk néhány kattintással megrendelheted a kerítéselemeket és a többi anyagot a kerítés elkészítéséhez!

Kő és kőhatású falburkolatok

Előre kevert építőanyagok

Kerti támfalak építése

Kerítéslábazat készítése

Kapcsolódó termékek