Kerítéslábazat készítése

Építőanyag.hu

Kerítés

Kertünk dísze és házunk védelme is a kerítés. A biztonság megteremtésén kívül a privát szféráért is nagyban felelős. Épp ezért nem mindegy, milyen minőségben készítjük el.

Miért hasznos a kerítésépítés?

A kerítés nálunk lakóházak esetén elengedhetetlen elem, ami a szomszédos telkeket választja el egymástól, illetve a köztereket a magánterületektől.

A jó kerítés a családi házaknál emeli az esztétikai értéket, és növeli a biztonságérzetet. Épp ezért nem mindegy, milyen masszív, mennyire ízléses, hogyan illeszkedik az épület stílusához, és mennyire felel meg az előírásoknak.

Bár a hatályos jogszabályok szerint nem engedélyköteles a kerítésépítés, mielőtt elkezdjük, érdeklődjünk a helyi építésügyi hatóságnál, mert településenként más-és más további előírás lehet érvényben. A helyi rendelet előírhatja a kerítés magasságát, a lábazat magasságát, sőt, még azt is, hogy például az átlátást korlátozó, összefüggő sövény magassága az elő-, oldal- és hátsó kertben milyen magas lehet. Ezeknek a rendeleteknek megsértése ugyanolyan következményekkel jár, mint az országos szabályoké.

Sokszor felmerül a kerítés magasságának kérdése is, különösen, ha maximális biztonságra törekszünk. Általános kikötés, hogy a tömör kerítés nem lehet magasabb 2,5 méternél (egyes településeken 1,8 méternél), a támfalra épült kerítés pedig összesen 3 méternél.

De bármilyen típusú és magasságú kerítést készítünk, bármilyen díszítő elemet használunk, bármilyen formát válasszunk, mindegyikhez elengedhetetlen a megfelelő alapozás, azaz a kerítéslábazat stabil, időtálló kivitelezése.

 

Miből készítsünk kerítéslábazatot?

Kerítést készíthetünk zsalukőből, falazóblokkból, téglából, betonból, terméskőből, előre gyártott kerítés elemekből. Bármelyik mellett is döntsünk, megfelelő alappal kell rendelkeznie.

 

Beton alapozás

Az alap többnyire betonozással és vasalattal készül. A friss beton képlékeny anyag, szabadon formázható: a zsaluzás formát ad neki, a vasalat pedig gondoskodik róla, hogy bírja a terhelést. A zsaluzat nem más, mint egy öntőforma, ami legtöbbször fából készül, és a beton megkötése után eltávolításra kerül. Lakóházak kerítésének készítésekor ez az általános megoldás. Nagyobb munkáknál az erre szakosodott vállalkozások előre gyártott zsaluzatot használnak, ami hosszabb kerítés esetében költséghatékonyabb megoldás, és többször felhasználható.

A zsaluzást jobb szakemberekre bízni, mert a kerítés alap elkészítésénél nem követhetünk el hibát, a kerítés további élettartama, pontos mérete - mint például a magassága -, függ tőle.

 

Épülő kerítés

 

Előkészítés és alapozás

Először is elő kell készítenünk a terepet a kerítés számára. Ha van korábbi kerítés, akkor az első tennivaló annak elbontása, illetve a törmelék elhordása. Ezt követi a sávalap kiásása, ami együtt jár a kiásott föld elszállításával.

Következő lépésként lehet betonozni a kiásott sávalapot, ennél érdemes zsaluzást, vasalást is alkalmazni. Amennyiben a későbbiekben kaputechnológia telepítését is tervezzük, akkor ebben a fázisban célszerű beépíteni a kapunyitó automatika védőcsövezését is. Végül a betonrétegre bitumenes szigetelés kerül.

 

Miért fontos a szigetelés?

A kerítés ugyan nincs mechanikai igénybevételnek kitéve, de gondoljunk bele, bírnia kell a hőséget, a fagyot, így a hőingadozást, az esőzéseket, a mellette feltornyosuló havat. A csapadék ellen a megfelelő szigeteléssel védekezhetünk. Ha például zsalukővel dolgozunk, a beton és a zsalukő közé kerüljön az erre a célra gyártott speciális bitumenes lemez. A felhelyesésnek résmentesnek kell lennie, ezt az összeillesztéseknél melegítéssel érik el.

 

Zsalukő lábazat

Ha mindezekkel megvagyunk, jöhetnek a látványosabb elemek, például a zsalukő lábazat építése.

Fontos, hogy az első sor szintezésére figyeljünk, mert ha ez nem történik meg, az egész kerítés ferde lesz. Az első sor mindegyik darabját vízszintezni kell, úgy, hogy először a két szélső elemet tesszük le, függetlenül attól, hogy vízszintes az egész kerítésünk, vagy lejtős telken lépcsőzetesen kell építenünk. Ne haladjunk tovább, míg az első sor nem tökéletes!

Ugyanígy fontos soronként a vízszintes, illetve a függőleges vasalat elhelyezése, hogy az építmény masszív legyen.

A zsalukő lábazat javasolt szélessége 25 centiméter, és mivel két sorban érdemes lerakni, ezáltal a magassága az alapanyag méretétől függően pedig 46 vagy 50 centiméter lesz.

Ekkor már kezd formát önteni a leendő kerítésünk. Különösen akkor, amikor a pilléreket is elkezdjük a fenti technológia alapján pillérkővel és vasalatokkal megépíteni. A korábban már említett mérettel számolva 25x25 centiméteres alapú oszlopaink lesznek. Ha öt sorban rakjuk őket, akkor a kerítésünk várható magassága 161 vagy 175 centiméter lesz. Az oszlopok tetejére jönnek még a fedkövek is, amelyek már nagyban meghatározzák a kerítésünk stílusát és végleges magasságát.

Ezt követi a pillérek élvédőzése, majd a pillérek és a zsalukövek vakolása, végül pedig a mélyalapozása, színezése. Ha nem színezés, hanem burkolás mellett döntünk, akkor pedig ebben a fázisban kerülnek fel flexibilis ragasztóba ágyazva a burkolólapok is, és fugázásra is szükség lesz.

 

Előre gyártott kerítéselemek

Számos gyártó kínálatában találunk előregyártott kerítésköveket, kerítéselemeket. Ezek a zsalukőhöz hasonló módon építhetők.

A kész kerítéskövek előnye, hogy vakolást, burkolást, színezést nem igényelnek, önmagukban alkalmasak arra, hogy szebb, egyedibb formát kölcsönözzenek a lábazatnak.

 

A Leier Architektura kerítéskő például hasított betonból készült, időtálló, nedvességtűrő, fagytűrő.

 

 

Mire figyeljünk, hogy tartós maradjon a kerítés minősége?

Nem elég az esztétikus és stabil kerítést elkészíteni, állagának megóvására is figyelni kell. Óvjuk a vizesedéstől, ami a nem megfelelő körülmények miatt alakulhat ki, és még egy  színvonalas módon megépített kerítést is károsíthat.

Mire vigyázzunk, hogy megóvjuk az állagát? Lehetőleg ne ültessünk közvetlenül a kerítés mellé sűrű, dús növényzetet, bőséges locsolást igénylő növényeket a lábazattól számított legalább 40 cm-en belül. Ha földdel való feltöltésre kerül a sor a kertünkben, a kerítés és a föld közé bitumenes szigetelő réteget tegyünk.

Amennyiben az utcai járda a kerítés felé lejt, a víz éppen a kerítés alapra folyik. Ilyenkor a járdaszint kiigazítása a megoldás, hogy a csapadék az ellenkező irányban folyjon le.

Ha időtálló, szép kerítésalapot készítettünk, akár kovácsoltvas, akár fa elemek kerülnek közé, mutatós lesz, és növeli a ház értékét.

Kapcsolódó cikkek
Mire jó a zsalukő? Mitől jó vagy rossz a zsalu?
Kerti támfalak építése
Milyen téglát válasszak?
 

Kapcsolódó termékek