Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Így tervezd meg a füvesítést és a kerti munkát!

így tervezd meg a kerti munkát és a füvesítést

A január-február a tavaszi kertépítés előkészítő időszaka. Ilyenkor születnek a tervek, milyennek álmodjuk meg kertünket a következő nyárra.

A kerttervezés izgalmas feladat, akár új kertet alakítunk ki, akár a régit varázsoljuk újjá.

Tennivaló bőven akad. Pontos tervet kell készítenünk, hol lesz pázsit, hová kerül térkő, milyen új fákat és cserjéket ültetünk majd, milyen új virágok, színek jelennek meg a kertünkben, hogyan illesszük be az új növényeket a már meglévő szépségek mellé.

A tervezés mellett az enyhe téli napok a kertrendezésre is alkalmasak, ilyenkor előkészíthetjük a tavaszi munkákat.

Akár csak pár ötlettel akarjuk izgalmasabbá, mutatósabbá tenni a kertünket, akár nagyszabású elképzeléseket szeretnénk megvalósítani, a füvesítés a tavaszi kertrendezés fontos eleme lesz.

 

Kerttervezés

Első lépésként készítsünk méretarányos alaprajzot. Nem kell mérnöki pontossággal dolgoznunk, de tisztában kell lennünk az arányokkal, méretekkel. A térkövezés és a füvesítés hozzávalóit négyzetméterre kiszámítva érdemes megvásárolni.

A térkövezést az igényeinknek megfelelően tervezzük meg. A meglévő járdák is megérdemelnek egy felújítást. Nagyobb kerti teraszt is kialakíthatunk árnyékos vagy félárnyékos helyen, ahol családi összejöveteleket tarthatunk, vagy délutánonként pihenhetünk. A térkövezésről korábban többször is írtunk, inspirációt a Kreatív ötletek a kerti térburkolat kialakításához című blogbejegyzésből lehet meríteni, a kivitelezéshez pedig hasznos tanácsokkal szolgál a Minden, amit a térkövezésről tudni érdemes című blogposz

Az újonnan telepítendő virágok helyét is megtervezhetjük, mert nincs az a kert, ahová ne férne még néhány tő mutatós, illatos növény. Ha már a kertbe nem tudunk többet ültetni, tegyük kőedényekbe: ezeket a teraszon vagy a ház tövében, a járdán is elhelyezhetjük. A kő textúrája egyébként sem csak a burkolatokban jelenhet meg, a virágvályú, kerti pad, falikút, virágtartó, lámpatartó rusztikus vagy mediterrán hangulatot idéz.

A pázsit méretét, formáját és elhelyezkedését, a burkolatok és növényekkel beültetett területek szabják meg. Azt azonban jó tudni, hogy fák, különösen tűlevelűek alatt nehezen marad szép a fű. Sokkal több gondozást, tápanyagot igényel, és nem lesz annyira dús, egészséges, mint a napsütötte helyeken.

Igazán érdekes színfolt lehet a kertünkbe, ha zsalukőből tervezünk és állítunk össze bútorokat és virágtartókat, de látványos zöld fal és függőkert is készíthető belőlük.

 

kerttervezés először papíron

 

Mikor és hogyan füvesítsünk?

Füvesítésre azok a hónapok a legalkalmasabbak, amikor se nem túl hideg, se nem túl forró a talaj, amikor a napsütés már elegendő, de a napfény még nem éget.

Ha tavasszal végezzük a füvesítést, a megfelelő időjárásra várva előkészíthetjük a talajt. Ha régi, kiöregedett fű helyére akarunk újat, akkor azt előbb el kell távolítani, majd lazítani és porhanyósítani a tajt. Nem árt utána pár hetet várni, hogy leülepedjen, és csak azután érdemes hozzáfogni a füvesítéshez.

Amikor már nem várhatók fagyok, hozzá is kezdhetünk a füvesítéshez. Olyan időpontot kell választani, amikor lesz idejük a fűszálaknak megerősödni, szakszóval, amikor beindulhat a tarackosodás. Erre a munkára általában az április a legmegfelelőbb. Mire a forró nyári napok eljönnek, már megfelelően erős lesz a pázsit.

A nyár végi-őszi füvesítés is ugyanilyen talajelőkészítő munkát igényel, a magok elvetésével meg kell várni a hőség elmúltát, és olyan időpontot célszerű választani (augusztus vége vagy a szeptember hónap), amikor az első fagyok beállta előtt megerősödhet a fű.

 

Kavics és pázsit a kertben

Tervezésnél érdemes arra gondolni, hogy a kavicsos  és pázsitos részek hogyan mutatnak majd egymás mellett. Fokozható a hatás, ha például színes folyami kavicsot használunk, és melléjük vörös levelű díszítő növények kerülnek, hiszen tavasztól őszig rendkívüli látványban lesz részünk.

A kavicsos részek alá geotextíliát tegyünk. Ennek jelentőségéről érdemes pár szót szólni. A geotextília ugyanis megakadályozza a gyomnövények feltörését, ugyanakkor a lehulló csapadékot átengedi a talajba. A kavics sem mosódik a földbe, ráadásul, ha szegélykővel erősítjük meg, akár évtizedekig is a helyén marad.

 

Magaságyás, kerti sütő

Ha igazán egyedivé, otthonossá és használhatóvá szeretnénk tenni a kertünket, akkor a tervezésnél gondoljunk a magaságyásra és a kerti sütőre is.

A magaságyás egyre népszerűbb a hazai kertekben, mert rendkívül praktikus. Könnyű a növények ültetése, mert nem a talaj szintjén van, kevésbé gyomosodik, a szélsőséges időjárás ellen is véd, ráadásul rendkívül mutatós. A környezetbarát építőelemekből összeállítható Durisol magaságyás falazatát egyedi méretűre és formára szabhatjuk. Előnye, hogy a növényeink alatt lévő földet tetszés szerinti rétegezéssel állíthatjuk össze.

Egyre több kertbe kerül kerti sütő, ami nagyobb vendéglátást tesz lehetővé, egész nyáron a rendelkezésünkre áll nagy előkészület nélkül, és a kert szépségét is emeli. Különösen az olyan kő építmények praktikusak, amelyek ragasztás vagy habarcs nélkül felépíthetők, könnyen szétbonthatók és bárhol újra összeállíthatók.

A siker titka mindig a megfelelő előkészítés. Igaz ez a szép kert kialakítására is. Tervezzük meg, nézzünk utána, milyen anyagokra, eszközökre lesz szükségünk, valósítsuk meg az elképzeléseinket, és nyáron már csak élvezni kell a szép kert látványát és kényelmét.

 

élvezzük a pihenőkertet

 

Kapcsolódó cikkek:

A víz megfelelő elvezetése a kertben

Kényelmes és szép kert az egész családnak

Amit a geotextíliákról tudni kell

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Beépülő zsaluként használjuk
  25 cm magas zsalukőelem 
  10 mm-es betonacél szerelvényekkel vasalható
  Szürke színű
  Beton
  8 db/m2
  40 db/raklap

  780 Ft / db
  Megnézem

  Ragasztás nélkül összerakható
  80 centiméteres tűztér
  Pattintással kialakított felület
  Hő és fagyálló
  Beton
  Avar színű
   

  Rendelésre
  55 140 Ft / db
  Megnézem

  Növények termesztéséhez használható
  Könnyen összerakható
  Kényelmesebben megművelhető
  Durisol és fém
  Szükséges virágföld mennyisége (a magaságyás űrtartalmának 1/5 része):4 zsák - 40 l / zsák = 160 l
  120x120x80 cm
   

  Raktáron, 2 db
  144 400 Ft / db
  Megnézem