Így tervezd meg a füvesítést és a kerti munkát!

Építőanyag.hu

így tervezd meg a kerti munkát és a füvesítést

A január-február a tavaszi kertépítés előkészítő időszaka. Ilyenkor születnek a tervek, milyennek álmodjuk meg kertünket a következő nyárra.

A kerttervezés izgalmas feladat, akár új kertet alakítunk ki, akár a régit varázsoljuk újjá.

Tennivaló bőven akad. Pontos tervet kell készítenünk, hol lesz pázsit, hová kerül térkő, milyen új fákat és cserjéket ültetünk majd, milyen új virágok, színek jelennek meg a kertünkben, hogyan illesszük be az új növényeket a már meglévő szépségek mellé.

A tervezés mellett az enyhe téli napok a kertrendezésre is alkalmasak, ilyenkor előkészíthetjük a tavaszi munkákat.

Akár csak pár ötlettel akarjuk izgalmasabbá, mutatósabbá tenni a kertünket, akár nagyszabású elképzeléseket szeretnénk megvalósítani, a füvesítés a tavaszi kertrendezés fontos eleme lesz.

 

Kerttervezés

Első lépésként készítsünk méretarányos alaprajzot. Nem kell mérnöki pontossággal dolgoznunk, de tisztában kell lennünk az arányokkal, méretekkel. A térkövezés és a füvesítés hozzávalóit négyzetméterre kiszámítva érdemes megvásárolni.

A térkövezést az igényeinknek megfelelően tervezzük meg. A meglévő járdák is megérdemelnek egy felújítást. Nagyobb kerti teraszt is kialakíthatunk árnyékos vagy félárnyékos helyen, ahol családi összejöveteleket tarthatunk, vagy délutánonként pihenhetünk. A térkövezésről korábban többször is írtunk, inspirációt a Kreatív ötletek a kerti térburkolat kialakításához című blogbejegyzésből lehet meríteni, a kivitelezéshez pedig hasznos tanácsokkal szolgál a Minden, amit a térkövezésről tudni érdemes című blogposz

Az újonnan telepítendő virágok helyét is megtervezhetjük, mert nincs az a kert, ahová ne férne még néhány tő mutatós, illatos növény. Ha már a kertbe nem tudunk többet ültetni, tegyük kőedényekbe: ezeket a teraszon vagy a ház tövében, a járdán is elhelyezhetjük. A kő textúrája egyébként sem csak a burkolatokban jelenhet meg, a virágvályú, kerti pad, falikút, virágtartó, lámpatartó rusztikus vagy mediterrán hangulatot idéz.

A pázsit méretét, formáját és elhelyezkedését, a burkolatok és növényekkel beültetett területek szabják meg. Azt azonban jó tudni, hogy fák, különösen tűlevelűek alatt nehezen marad szép a fű. Sokkal több gondozást, tápanyagot igényel, és nem lesz annyira dús, egészséges, mint a napsütötte helyeken.

Igazán érdekes színfolt lehet a kertünkbe, ha zsalukőből tervezünk és állítunk össze bútorokat és virágtartókat, de látványos zöld fal és függőkert is készíthető belőlük.

 

kerttervezés először papíron

 

Mikor és hogyan füvesítsünk?

Füvesítésre azok a hónapok a legalkalmasabbak, amikor se nem túl hideg, se nem túl forró a talaj, amikor a napsütés már elegendő, de a napfény még nem éget.

Ha tavasszal végezzük a füvesítést, a megfelelő időjárásra várva előkészíthetjük a talajt. Ha régi, kiöregedett fű helyére akarunk újat, akkor azt előbb el kell távolítani, majd lazítani és porhanyósítani a tajt. Nem árt utána pár hetet várni, hogy leülepedjen, és csak azután érdemes hozzáfogni a füvesítéshez.

Amikor már nem várhatók fagyok, hozzá is kezdhetünk a füvesítéshez. Olyan időpontot kell választani, amikor lesz idejük a fűszálaknak megerősödni, szakszóval, amikor beindulhat a tarackosodás. Erre a munkára általában az április a legmegfelelőbb. Mire a forró nyári napok eljönnek, már megfelelően erős lesz a pázsit.

A nyár végi-őszi füvesítés is ugyanilyen talajelőkészítő munkát igényel, a magok elvetésével meg kell várni a hőség elmúltát, és olyan időpontot célszerű választani (augusztus vége vagy a szeptember hónap), amikor az első fagyok beállta előtt megerősödhet a fű.

 

Kavics és pázsit a kertben

Tervezésnél érdemes arra gondolni, hogy a kavicsos  és pázsitos részek hogyan mutatnak majd egymás mellett. Fokozható a hatás, ha például színes folyami kavicsot használunk, és melléjük vörös levelű díszítő növények kerülnek, hiszen tavasztól őszig rendkívüli látványban lesz részünk.

A kavicsos részek alá geotextíliát tegyünk. Ennek jelentőségéről érdemes pár szót szólni. A geotextília ugyanis megakadályozza a gyomnövények feltörését, ugyanakkor a lehulló csapadékot átengedi a talajba. A kavics sem mosódik a földbe, ráadásul, ha szegélykővel erősítjük meg, akár évtizedekig is a helyén marad.

 

Magaságyás, kerti sütő

Ha igazán egyedivé, otthonossá és használhatóvá szeretnénk tenni a kertünket, akkor a tervezésnél gondoljunk a magaságyásra és a kerti sütőre is.

A magaságyás egyre népszerűbb a hazai kertekben, mert rendkívül praktikus. Könnyű a növények ültetése, mert nem a talaj szintjén van, kevésbé gyomosodik, a szélsőséges időjárás ellen is véd, ráadásul rendkívül mutatós. A környezetbarát építőelemekből összeállítható Durisol magaságyás falazatát egyedi méretűre és formára szabhatjuk. Előnye, hogy a növényeink alatt lévő földet tetszés szerinti rétegezéssel állíthatjuk össze.

Egyre több kertbe kerül kerti sütő, ami nagyobb vendéglátást tesz lehetővé, egész nyáron a rendelkezésünkre áll nagy előkészület nélkül, és a kert szépségét is emeli. Különösen az olyan kő építmények praktikusak, amelyek ragasztás vagy habarcs nélkül felépíthetők, könnyen szétbonthatók és bárhol újra összeállíthatók.

A siker titka mindig a megfelelő előkészítés. Igaz ez a szép kert kialakítására is. Tervezzük meg, nézzünk utána, milyen anyagokra, eszközökre lesz szükségünk, valósítsuk meg az elképzeléseinket, és nyáron már csak élvezni kell a szép kert látványát és kényelmét.

 

élvezzük a pihenőkertet

 

Kapcsolódó cikkek:

A víz megfelelő elvezetése a kertben

Kényelmes és szép kert az egész családnak

Amit a geotextíliákról tudni kell

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    Raktáron
    725 Ft / db
     
    Megnézem
    • Expressz átvétel