Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Amit a geotextíliákról tudni kell

geotextília használata

Az egyik legkeresettebb és legnépszerűbb termékünk a geotextília. Nem véletlenül: rendkívül változatosan használható anyag.

A geotextíliák számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a sokoldalú felhasználást építkezéskor és a kertrendezésben egyaránt.

 

Mi az a geotextília?

A geotextíliák elnevezése két szó összetételéből született: a geo (föld) azt jelenti, hogy ezeket az anyagokat különféle föld- és mélyépítési munkáknál a talaj megerősítésére, stabilizálására használják. A textília a szövet szinonimája; ebben az esetben lágy, rugalmas szövetet jelent, amely felépítésénél fogva elsimítható és rögzíthető bármely felületen, ahol szükség van rá. A geotextíliák a geoműanyagok közé tartoznak, hiszen szintetikus, műanyag alapú szálas anyagokból állnak.

A geotextíliáknak két fajtája van: szőtt és a nem szőtt termékek. Utóbbiak általában tűnemezeléssel készülnek. A két terméktípus ránézésre is könnyen megkülönböztethető egymástól, mivel a szőtt geotextília fényes és egymástól elkülöníthető szálakból áll, míg a nem szőtt úgy néz ki, mint a kézműves foglalkozásokról jól ismert filc vagy nemez. A nem szőtt termékek hatékonyan képesek útját állni a növekvő gyökereknek, illetve ellenállnak szúrásnak, sok esetben kevésbé vagy egyáltalán nem károsodnak napsugárzás hatására (UV-állók) és a szakítószilárdságuk is fokozottabb.

 

A geotextíliák előnyei

Szintetikus alapanyaguknak köszönhetően biológiailag nem bomlanak le, kémiailag is semlegesek, ezért ellenállóak az időjárás viszontagságaival szemben. E tulajdonságuknak köszönhetően kiválóan alkalmazhatók és hosszú életűek földbe ásva; felhasználás területük kiterjed kertekre, vagy akár meredek talajtámfalak és rézsűk erősítésére is.

A nem szőtt geotextíliák szúrásálló tulajdonságokkal rendelkeznek, és a szakítószilárdságuk is nagy. Ezeket a paramétereket az egyes termékeken feltüntetik: a szúrásállóság jele a CBR (átnyomó szilárdság), a szakítószilárdság mértékegysége a kN/m. A másik fontos tulajdonság a sűrűség, amelyet a g/m2-ben adnak meg a gyártók a termékadatlapon. Minél sűrűbb a geotextil, annál jobban ellenáll a különféle mechanikai behatásoknak, így a kertben nem csak az ütés vagy szúrás, hanem a kártevők és rágcsálók ellen is védelmet nyújt. Ugyanakkor legyünk figyelmesek, mert az eltérő gyártástechnológiáknak köszönhetően a nagy sűrűség nem minden esetben jelent egyet a fokozottabb szúrásállósággal!

 

geotextília a kertben

 

Hol használják a geotextíliákat?

Rendkívül sokoldalú anyagról van szó, ezért a felhasználási területek is szerteágazóak. A legalapvetőbb funkciói a stabilizálás vagy erózióvédelem, a felületvédelem, a szűrés és az elválasztás.

A stabilizáló funkciót részben lejtőkön, rézsűkön alkalmazzák, azzal a céllal, hogy megakadályozzák a lefolyó eső vagy talajvíz okozta eróziót. Ugyanez a helyzet az útépítések esetében, ahol az út alapozása alatti gyenge altalajt hivatott megerősíteni. Természetesen csak a kreativitásunkon múlik, hogy hányféle hasonló jellegű probléma esetén fordulunk ehhez a megoldáshoz.

A felületvédelem azt jelenti, hogy a különféle ütési, szúrási veszélyeknek kitett érzékeny felületeket képesek megóvni. Ilyenek például a mesterséges tavak alján elhelyezett tófóliák, amelyek alá és fölé is érdemes geotextilt elhelyezni (az alá terített tófólia általában szerepel a használati utasításban is és a garancia feltétele!).

A szűrés szintén sokféle lehetőséget tár elénk. A geotextíliák alkalmasak folyadékok nagyléptékű szennyeződéseinek, fizikai szennyező anyagainak kiszűrésére. Így például ha a háztetőről esővizet gyűjtünk, a geotextília segítségével kiszűrhetjük a faleveleket, ágakat stb.

A geotextília elválasztó funkciójának megfelelően kiválóan alkalmas arra is, hogy különféle anyagok keveredését megakadályozza. Többek közt egy épített út rétegrendjének fenntartásához kínál könnyű és olcsó megoldást a méretre szabható, könnyen mozgatható, a kívánt alakra hajtogatható geotextil. Alkalmazható föld és kavics keveredésének megakadályozására is, például felszórt földút esetében. 

 

Néhány példa a geotextíliák használatára és a kiválasztás szempontjaira

A geotextilek egyik legfontosabb felhasználási területe a mélyépített építmények (süllyesztett tározók, tavak, pincék, medencék) falának és belső terének megóvása a növekvő gyökerektől, a talaj mélyében élő rágcsálóktól és a föld mozgásának következtében bekövetkező károsító hatásoktól (ütés, omlás). Emellett fontos feladata a kerti tavakban a tófólia megóvása a tóba pottyanó kövektől. Ehhez a felhasználáshoz a 200 g/m2 sűrűségű, nagy mértékű CBR-rel rendelkező terméket válasszunk.

További gyakori felhasználási terület a gyommentesítés, amely fontos lehet térburkolt területeken, például a kerti ösvény, kerti járda kialakításakor. A térkövezett, murvával, mulccsal felszórt terület alá terített geotextil megakadályozza mind a nem kívánt növényzet burjánzását, mind a kövek megsüllyedését, a terület vagy út-ösvény egyenetlenné válását. 

Rendkívül fontos felhasználási terület a kerti rézsűk, lejtők, útalapok stabilizálása, ehhez igen erős, nagy szakítószilárdságú termékeket szoktak választani, 300 g/m2 sűrűségben.

Kapcsolódó anyagok:

Mire ügyeljünk, ha medencét építenénk a kertbe?

Térkővel a szép kertért

Kerti támfalak építése

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Szűrő-elválasztó rétegeként alkalmazható
  Vízáteresztő, biztosítja a víz áramlását
  Elválasztja egymástól a különböző rétegeket
  Fehér színű
  2 méter széles
  200 g/m2
  200 m2/tekercs
  A terméket folyóméterben értékesítjük

  Raktáron, több mint 100 m2
  370 Ft / m2
  Megnézem

  Szűrő-elválasztó rétegeként alkalmazható
  Vízáteresztő, biztosítja a víz áramlását
  Elválasztja egymástól a különböző rétegeket
  Zöld vagy szürke színű
  2 méter széles
  130 g/m2
  100 m2/tekercs
  A terméket folyóméterben értékesítjük

  Raktáron, több mint 100 m2
  360 Ft / m2
  Megnézem

  Szűrő-elválasztó rétegeként alkalmazható
  Vízáteresztő, biztosítja a víz áramlását
  Elválasztja egymástól a különböző rétegeket
  Szürke színű
  2 méter széles
  100 g/m2
  100 m2/tekercs
  A terméket tekercsben értékesítjük

  Rendelésre
  320 Ft / m2
  Megnézem