Amit a geotextíliákról tudni kell

Építőanyag.hu

geotextília használata

Az egyik legkeresettebb és legnépszerűbb termékünk a geotextília. Nem véletlenül: rendkívül változatosan használható anyag.

A geotextíliák számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a sokoldalú felhasználást építkezéskor és a kertrendezésben egyaránt.

 

Mi az a geotextília?

A geotextíliák elnevezése két szó összetételéből született: a geo (föld) azt jelenti, hogy ezeket az anyagokat különféle föld- és mélyépítési munkáknál a talaj megerősítésére, stabilizálására használják. A textília a szövet szinonimája; ebben az esetben lágy, rugalmas szövetet jelent, amely felépítésénél fogva elsimítható és rögzíthető bármely felületen, ahol szükség van rá. A geotextíliák a geoműanyagok közé tartoznak, hiszen szintetikus, műanyag alapú szálas anyagokból állnak.

A geotextíliáknak két fajtája van: szőtt és a nem szőtt termékek. Utóbbiak általában tűnemezeléssel készülnek. A két terméktípus ránézésre is könnyen megkülönböztethető egymástól, mivel a szőtt geotextília fényes és egymástól elkülöníthető szálakból áll, míg a nem szőtt úgy néz ki, mint a kézműves foglalkozásokról jól ismert filc vagy nemez. A nem szőtt termékek hatékonyan képesek útját állni a növekvő gyökereknek, illetve ellenállnak szúrásnak, sok esetben kevésbé vagy egyáltalán nem károsodnak napsugárzás hatására (UV-állók) és a szakítószilárdságuk is fokozottabb.

 

A geotextíliák előnyei

Szintetikus alapanyaguknak köszönhetően biológiailag nem bomlanak le, kémiailag is semlegesek, ezért ellenállóak az időjárás viszontagságaival szemben. E tulajdonságuknak köszönhetően kiválóan alkalmazhatók és hosszú életűek földbe ásva; felhasználás területük kiterjed kertekre, vagy akár meredek talajtámfalak és rézsűk erősítésére is.

A nem szőtt geotextíliák szúrásálló tulajdonságokkal rendelkeznek, és a szakítószilárdságuk is nagy. Ezeket a paramétereket az egyes termékeken feltüntetik: a szúrásállóság jele a CBR (átnyomó szilárdság), a szakítószilárdság mértékegysége a kN/m. A másik fontos tulajdonság a sűrűség, amelyet a g/m2-ben adnak meg a gyártók a termékadatlapon. Minél sűrűbb a geotextil, annál jobban ellenáll a különféle mechanikai behatásoknak, így a kertben nem csak az ütés vagy szúrás, hanem a kártevők és rágcsálók ellen is védelmet nyújt. Ugyanakkor legyünk figyelmesek, mert az eltérő gyártástechnológiáknak köszönhetően a nagy sűrűség nem minden esetben jelent egyet a fokozottabb szúrásállósággal!

 

geotextília a kertben

 

Hol használják a geotextíliákat?

Rendkívül sokoldalú anyagról van szó, ezért a felhasználási területek is szerteágazóak. A legalapvetőbb funkciói a stabilizálás vagy erózióvédelem, a felületvédelem, a szűrés és az elválasztás.

A stabilizáló funkciót részben lejtőkön, rézsűkön alkalmazzák, azzal a céllal, hogy megakadályozzák a lefolyó eső vagy talajvíz okozta eróziót. Ugyanez a helyzet az útépítések esetében, ahol az út alapozása alatti gyenge altalajt hivatott megerősíteni. Természetesen csak a kreativitásunkon múlik, hogy hányféle hasonló jellegű probléma esetén fordulunk ehhez a megoldáshoz.

A felületvédelem azt jelenti, hogy a különféle ütési, szúrási veszélyeknek kitett érzékeny felületeket képesek megóvni. Ilyenek például a mesterséges tavak alján elhelyezett tófóliák, amelyek alá és fölé is érdemes geotextilt elhelyezni (az alá terített tófólia általában szerepel a használati utasításban is és a garancia feltétele!).

A szűrés szintén sokféle lehetőséget tár elénk. A geotextíliák alkalmasak folyadékok nagyléptékű szennyeződéseinek, fizikai szennyező anyagainak kiszűrésére. Így például ha a háztetőről esővizet gyűjtünk, a geotextília segítségével kiszűrhetjük a faleveleket, ágakat stb.

A geotextília elválasztó funkciójának megfelelően kiválóan alkalmas arra is, hogy különféle anyagok keveredését megakadályozza. Többek közt egy épített út rétegrendjének fenntartásához kínál könnyű és olcsó megoldást a méretre szabható, könnyen mozgatható, a kívánt alakra hajtogatható geotextil. Alkalmazható föld és kavics keveredésének megakadályozására is, például felszórt földút esetében. 

 

Néhány példa a geotextíliák használatára és a kiválasztás szempontjaira

A geotextilek egyik legfontosabb felhasználási területe a mélyépített építmények (süllyesztett tározók, tavak, pincék, medencék) falának és belső terének megóvása a növekvő gyökerektől, a talaj mélyében élő rágcsálóktól és a föld mozgásának következtében bekövetkező károsító hatásoktól (ütés, omlás). Emellett fontos feladata a kerti tavakban a tófólia megóvása a tóba pottyanó kövektől. Ehhez a felhasználáshoz a 200 g/m2 sűrűségű, nagy mértékű CBR-rel rendelkező terméket válasszunk.

További gyakori felhasználási terület a gyommentesítés, amely fontos lehet térburkolt területeken, például a kerti ösvény, kerti járda kialakításakor. A térkövezett, murvával, mulccsal felszórt terület alá terített geotextil megakadályozza mind a nem kívánt növényzet burjánzását, mind a kövek megsüllyedését, a terület vagy út-ösvény egyenetlenné válását. 

Rendkívül fontos felhasználási terület a kerti rézsűk, lejtők, útalapok stabilizálása, ehhez igen erős, nagy szakítószilárdságú termékeket szoktak választani, 300 g/m2 sűrűségben.

Kapcsolódó anyagok:

Mire ügyeljünk, ha medencét építenénk a kertbe?

Térkővel a szép kertért

Kerti támfalak építése

Kapcsolódó termékek