Hogyan kezdj a füvesítéshez a kertben?

Építőanyag.hu

így kezdj füvesíteni a kertben

Összegyújtöttük a legfontosabb tudnivalókat a talaj előkészítésétől a fűmagok kiválasztásáig.

A szép pázsit meghatározza a kert hangulatát. A füvesített területek emelik a ház, a beültetett virágok szépségét, élhetőbbé, használhatóbbá teszik a díszkertet, mivel helyet biztosítanak a pihenésnek, a szabadidős tevékenységeknek, a társasági eseményeknek.

A szép pázsitért azonban tenni kell. Körültekintően kell telepíteni, öntözni, szellőztetni, tápanyaggal ellátni.

Korábbi cikkeinkben a kerttervezés szempontjaival és a kerti munka megszervezésével kapcsolatban már megosztottunk néhány hasznos információt, most ahhoz adunk segítséget, hogyan kezdj a füvesítéshez.

 

Mikor füvesítsünk?

A legalkalmasabbak a késő tavaszi vagy kora őszi napok. A lényeg, hogy ne legyenek már fagyok, vagy ősszel túl meleg. Ha ideális időt választunk, a fűmagtól fajtájától függően már egy hét után látható a munkánk eredménye, kibújnak az első fűszálak.

A tavaszi munkával meg kell várnunk, amíg kicsit átmelegszik a talaj, és napsütéses napokra számíthatunk. Addig is van tennivaló, elő kell készíteni a területet a gyep kialakítására.

 

Régi fű eltávolítása

Az évek során a gyep elmohásodhat, az agresszív gyomnövények elnyomhatják, kiszoríthatják a fűcsomókat, már nem puha, süppedős, selymes a felület. Ha korábbi pázsitot akarunk felújítani, előbb el kell távolítani a régi fűszálakat, mégpedig a gyökérzettel együtt.

Ezt a legkönnyebben gyepfelszedő géppel tehetjük meg. Sima, egyenletes felületet kapunk, ami azonban még nagyon tömör, fel kell lazítani.

 

Az öntözőberendezés kerüljön a helyére

Ha szeretnénk, hogy évekig szép legyen a pázsit, a folyamatos és optimális nedvességről muszáj gondoskodnunk. Ezt egy víztakarékos automata öntözőberendezéssel elérhetjük, amit füvesítés előtt telepítünk.

Ha megterveztük a szórófejek helyét, kiáshatjuk az öntözőcsövek nyomvonalát, és miután felszereltük a rendszer szükséges elemeit, már működőképes az öntöző berendezés. A telepítést ugyan el lehet végezni meglévő pázsit esetén is, de sokkal előnyösebb mindezt a füvesítés előtt megtenni.

Amire még érdemes figyelmet fordítani, az a víz megfelelő elvezetése a kertben.

 

A talaj előkészítése

A következő lépés a talajlazítás. Kisebb területet akár kézi erővel is fel lehet ásni, de ahol lehetséges, a rotálást javasoljuk. Ezután a felrotált területet egyengessük el egy úgynevezett univerzális gereblyével, ami erős, speciális szögben elhelyezett fogakkal és egy lapos felületű simító résszel rendelkezik.

Ezt a munkát jóval a fűmag vetése előtt érdemes elvégezni, hogy ülepedjen a talaj.

Mielőtt hozzáfogunk a füvesítéshez, érdemes hengerrel tömöríteni a talajt. Ilyenkor kiderül, hol egyenetlen, amit egy újabb gereblyézéssel elsimíthatunk. Ekkor dolgozzuk bele a talajba a szerves marhatrágya granulátumot, ami majd biztosítja az első időkben a tápanyagot.

 

Milyen fűmagot vegyek?

Pázsitfű

Ha elegáns pázsitot akarsz kialakítani, ez a jó választás. Finom fűszálak, üde zöld szín jellemzi. Minél jobb minőségű a fűmag, annál szebb lesz a látvány, megéri vásárlás előtt tájékozódni.

Szárazságtűrő fűmag

Ahol kevés a fa, mindenképpen érdemes ezt a keveréket választani. Egyre inkább számíthatunk extrém hőségre, perzselő napsütésre, készüljünk fel rá.

Árnyéktűrő

A közhiedelemmel ellentétben árnyékos területet is füvesíthetünk, csak a megfelelő keveréket kell megtalálnunk. Ha rendszeresen gondoskodunk tápanyag utánpótlásról, ha az öntözésnél is körültekintőek vagyunk, vagyis ritkábban, de akkor bőségesen öntözzük. A rendszeres vízutánpótlás mellett az is fontos, mikor és hogyan kerül sor a fűnyírásra. Az első vágást 10 cm magasságnál érdemes elkezdeni. Az új füvet soha ne vágjuk túl rövidre, így sokáig szép lesz.

Sport fűmag

Bár sportpályák, játszóterek füvesítésére ajánlott, de házikertekben is igen népszerű keverék, mert olyan felületet lehet vele kialakítani, ami taposható, gyakori igénybevételnek kitett. A gyerekek és házi kedvencek szabadon szaladgálhatnak rajta, ez a pázsit sokat kibír.

Virágos rét fűmag

A különlegességek és a természetes kert kedvelőnek, az átlagosnál nagyobb kertek tulajdonosainak állították össze azt a keveréket, amelyben évelő és egynyári virágok magjai is megtalálhatók.

 

Amíg kibújnak az első fűszálak

Ahhoz, hogy a magokból kibújjon a fűszál, folyamatosan nedvesen kell tartani a talajt. Vigyázzunk, ne áztassuk túl, ne álljon a víz, csak legyen nedves. Ezt permetező öntözéssel érhetjük el.

Ha szépen kikelt a fű, áttérhetünk a szokásos öntözésre. Amíg nincs túl nagy meleg, vagyis 30 C° alatt van a hőmérséklet, elég hetente kétszer, 30 C° fölött jobb kétnaponta vagy naponta öntözni.

Az új fű tavaszi telepítésnél majd csak a következő évben lesz terhelhető, őszi vetésnél a következő nyáron.

 

Jó megoldás a gyepszőnyeg is

Gyepszőnyeggel pár nap alatt olyan felületet varázsolhatunk, amit csak hosszú hónapok munkájával lehetne elérni. A gyors látvány azonban nem azt jelenti, hogy számunkra csak az a jó megoldás. A körülményektől függ, hogy mikor melyik telepítési módot választjuk.

Ha a fűmagvetést választjuk, alkalmazkodni tudunk kertünk fényviszonyaihoz és igénybevételéhez, vagyis jobban ki tudjuk választani, melyik fűmag a legmegfelelőbb. Gazdaságosabb, nincsen szállítási költség, kevesebb az anyagköltség is.

A gyepszőnyeggel szinte azonnal használható felületet tudunk létrehozni, ami ráadásul egyenletes, kevésbé érzékeny a fertőzésekre, jobban elnyomja a gyomnövényeket. Lejtős területek füvesítésére is kitűnően alkalmas.

Mindezekkel szemben a gyepszőnyeg többe kerül, és a fű gondozása ennél is fontos, mert ugyanúgy tönkre tud menni, mint a vetett fű.

 

Fű és térkő csak együtt szép!

Amikor egy új ház kertjének kialakításába vagy egy meglévő kert teljes felújításába kezdünk, a füvesítés az utolsó lépések egyike. A térkövezésnek mindenképpen meg kell előznie. Először készüljenek el a járdák, a pihenőhelyek, a sütögető helyek, folyókák, magaságyások; ültessük el a nagyobb fákat, cserjéket, füvesíteni csak ezután érdemes.

Az elkészült pázsitos területeket akár szegély kialakításával is védhetjük, kiemelhetjük. Ha elég mélyre helyezzük, a fűnyírónak sem lesz útban.

A pázsitos kert nemcsak szép, de hasznos is. Az összefüggő zöldfelület segít a hőség mérséklésében, otthont ad számtalan apró élőlénynek, és ha nem törekszünk a hibátlan, más növénytől mentes felületre, idővel megjelenik közte néhány ibolya vagy százszorszép is.

Kapcsolódó cikkek:

A térkő kiválasztásának szempontjai

Nagy tavaszi teraszfelújítás

Kerti bútorok és virágtartók zsalukőből

Kapcsolódó termékek