Ezekre a kerti gépekre lesz szükséged egy új kert kialakításához

Építőanyag.hu

Ezekre a kerti gépekre lesz szükséged egy új kert kialakításához

Ha családi házad van és túl vagy az építkezésen vagy a ház felújításán, következhet a kert! Ehhez nagyszerű kerti gépeket ajánlunk.

Akár egy régi kertet alakítasz újjá, akár a még üres telket népesíted be növényekkel, lelki szemeid előtt már látod az árnyékot adó fákat, a puha, zöld pázsitot, a színes virágokat, a kis kerti teraszt, ahova majd nyári estéken kiülhettek. Addig azonban sok a tennivaló.

Kerti gépekkel azonban gyorsabban és hatékonyabban haladsz a munkával.

Kezd a teljes körű tervezéssel!

Ehhez mérni, rajzolni, számolni, információkat kell gyűjteni. Hova kerülnek a fák, cserjék, hova a virágok, lesz-e magaságyás, a kerti utak és kövezett részek helyét is előre ki kell jelölni, az öntözés módját is meg kell tervezni.

Ahhoz, hogy igazán szép környezet tudj kialakítani, megfelelő kerti gépekre is szükséged lesz. Ezek beszerzése ugyanolyan tervezést igényel, mint maga a kert. Senki nem szeretne fölöslegesen költeni, így ilyenkor a kertépítés lépési alapján írd össze, mire lesz szükséged azonnal, mi az, ami várhat pár hetet vagy hónapot.

Más eszközökre lesz szükség, ha a korábbról ottmaradt, de kiszáradt, korhadt fákat kell kivágni, ha az elöregedett pázsitot kell felszedni, mint ha egy üres területet ültetsz be. Az igények a kert méretétől, jellegétől, a beültetett növények típusától, az öntözés módjától is függenek. Nem ugyanazokat a kerti gépeket használod, ha sok a gyümölcsfa, vagy ha sövényt alakítasz ki, ha jórészt pázsit foglalja el a teret, vagy ha lugasok, magaságyások, örökzöldek népesítik be a kertet.

Kerti gépek a terület megtisztításához

Ha régi házat újítasz fel, valószínűleg a kert is elhanyagolt. Szánj rá időt, nézd meg többször a növényeket, mi marad, mi megy, melyik fán, bokron kell alakítani, mekkora területet kell megtisztítani a gaztól.

Kezdd azzal, amit sajnos el kell távolítani. Lehet ez egy kiszáradt fa, túl sűrűn beültetett terület, ahol nem jutnak elegendő napfényhez és levegőhöz a növények. Mindenképpen vásárolj láncfűrészt, mivel még évekkel később is ki tudod használni, ha nagy a kerted és több fa is nő rajta. A már korhadt fák eltávolítása sem képzelhető el nélküle, de nagyobb ágak levágása is csak láncfűrésszel sikerülhet. Később a kivágott fa vagy levágott gally elszállításáról is gondoskodni kell, amit előbb kisebb méretű darabokra kell vágni, amihez a láncfűrész szintén jó szolgálatot tesz.

Az akkumulátoros vagy benzines üzemeltetésű eszköz szabad mozgást tesz lehetővé; aszerint válassz, hogy milyen teljesítményűre lesz szükséged. Ezeknél az eszközöknél nem jelenti automatikusan, hogy a benzines változat nagyobb teljesítményű, mert számos akkumulátoros is felül tudja múlni azt. Külön kategóriát képvisel a rövidebb ágvágó láncfűrész, ami kis átmérőjű ágak vágására alkalmas.

A rotációs kapa vagyis a kapálógép nélkülözhetetlen eszköz a kert kialakításakor, majd később is. Segítségével mélyen át tudod forgatni a talajt, előkészítheted az ültetéshez, akár dísznövényekről, akár veteményeskertről van szó. Elektromos és robbanómotoros típusok közül is választhatsz: az előbbi esetében kisebb a zajterhelés, az utóbbival pedig nem vagy helyhez kötve, és a gép teljesítménye is nagyobb.

A kert kialakítása gyakran egybeesik a tavaszi metszés idejével. Ilyenkor jó szolgálatot tesz az akkumulátoros ágvágó, amellyel biztonsággal erőteljes vágásokat tehetsz. Sűrűn benőtt fák, bokrok vagy sövények ritkításához ritkító ágvágó fűrészt használj. Magasra nőtt növényeket akár a talajon állva is vághatsz, alakíthatsz, mert az ágvágó-sövényvágó 90°-kal elforgatható rátéte könnyű, vízszintes vágást biztosít. 

Az elvadult, de egészséges sövények rendbetételéhez csak egy jó akkumulátoros sövényvágó kell, és pár óra alatt már látványosan megújul a régi kert. A jó sövényvágó alkalmas sövények, bokrok nyírására, terhelés alatt sem akad el, kézvédő kialakítással rendelkezik.

Ha olyan szerencsés vagy, hogy a kert füvesítése még elfogadható, és a teljes pázsitcserét későbbre szeretnéd halasztani, egy gyepszellőztető-talajlazító géppel eltávolíthatod a mohát és azt a filcréteget, ami megakadályozza, hogy a fűszálak tövéhez eljusson a víz és a tápanyag. A talajlazító és gyepszellőztető egy nagyteljesítményű és megbízható kombinált kerti készülék, amelyet a kert talajának fellazítására és szellőztetésére terveztek.

Kerti gépek a füvesítéshez

Ha már nem menthető meg a régi pázsit, vagy más méretben, formában képzelted el a füves területet, gondolj arra, hogy mindig az új fű a legszebb, ezért érdemes venni a fáradságot, megtisztítani a talajt az előző vetés maradékától, és friss fűmagot vetni.

Ehhez olyan kerti gépeket szerezhetsz be, amelyek nem csak megkönnyítik, hanem kiváltják a nehéz kézi munkát, lerövidítik a kerti munka idejét.

Ha például nagyra nőtt gaz is a kiszemelt területen, először fűkaszával érdemes eltávolítani. Alkalmas lejtőn, részűn, peremsávok mentén, sűrű aljnövényzettel benőtt területen, ahol általában nehéz a fűnyírás. Ezeken a helyeken is tökéletes eredményt érhetsz el.

Praktikus kerti gép a gyepfelszedő gép, ami szinte leborotvája területet, egyenletes, sík terepet hagyva maga mögött.

Ismét előkerülhet a rotációs kapa, mert ez a megtisztított talaj még kemény, nem alkalmas a fűmagok fogadására. A kapálógép alaposan átforgatja, ezután várj pár napig.

A talajt többször is el kell egyengetni, ha nem szeretnéd, hogy hepehupás legyen a pázsit. A magokat kézi szórással nagyon nehéz egyenletesen elteríteni, de erre is van egy praktikus eszköz, a szórókocsi, ami ugyan nem gép, ne nagyban segíti a munkánkat. Később a pázsit tápanyaggal való ellátásához is hasznos eszköz.

Az új fű gyorsan nő, mire az első vágásra sor kerül, érdemes beszerezni a fűnyírót is, ami ezentúl nélkülözhetetlen kerti gépünk lesz. A kínálat nagy: elektromos, benzinmotoros vagy akkumulátoros fűnyírót is vehetsz igényeidnek megfelelően. Nagyobb területhez, ha az áramforrás és a lakótér is messze esik, inkább benzinmotoros fűnyíró való. Kisebb kert karban tartásához akkumulátoros, vagy elektromos fűnyíró is elegendő.

Ha kicsi a kert és a pázsit, akár robotfűnyírót is választhatsz. Nem csak elvégzi a munkát helyetted, de olyan egyenletessé teszi a pázsitot, ahogyan fűnyíróval nem tudnád.

Hamar szükséged lehet egy fűszegélynyíróra is, ha nem szeretnéd, hogy a járdák mellett vagy az épületek tövénél fűcsomók maradjanak.

Milyen szempontok alapján vásárold meg a legfontosabb kerti gépeket?

Mekkora a kert?

Egy nagyobb kertbe érdemesebb nagyobb teljesítményű kerti gépeket vásárolni, amivel gyorsabb és eredményesebb a munka. Ugyanakkor arra is kell gondolni, hogy mekkora távolságra kell vinni a gépeket, és elérhető-e az áramforrás.

Lesznek-e gyümölcsfák?

A gyümölcsfák csak megfelelő gondozás mellett teremnek, amihez a tél végi, kora tavaszi metszés is hozzátartozik. Ezt a munkát nem csak a szokásos metszőollóval, hanem ágvágóval is elvégezheted.

A gondozáshoz a növényvédelem is hozzátartozik, amihez érdemes permetezőt beszerezni.

Milyen arányban lesznek lombhullató fák?

Ha kevés a lombhullató fa a kertünkben, könnyen megbirkózol a levelekkel. Ha több lombhullató fát ültetsz, gondoskodnod kell ősszel a lehulló falevelek eltávolításáról, ha a fa lombja az utca felé is kinyúlik. A járdákra hulló levelek ugyanis balestveszélyesek, mert esős időben a felület csúszóssá válik., Ha gyorsan járhatóvá tennéd a házad előtti járdát, szerezz be egy lombfújó gépet. Ezek a könnyű, viszonylag kisméretű akkumulátoros eszközök alkalmasak arra, hogy pillanatok alatt tisztává varázsold a területet.

Ki fogja használni a kertet?

A kerti gépek között akad súlyosabb, amit nehezebb mozgatni, kezelni. A nőknek ezt a szempontot is érdemes figyelembe venniük. A benzines fűnyíró például rendszerint nehezebb, mint az elektromos. Ha nincs az áramforrástól messze a füves terület, a kisebb súlyút érdemes választani.

Bármilyen kerti gépet vásárolsz, nézd meg a fogantyúkat, mennyire biztonságos a fogásuk a számodra.

Barkácsolóknak magaságyások!

Mostanában népszerűvé váltak a magaságyások, mert könnyebb a növények gondozása, jól elkülöníthetők egymástól a különböző növények, és még mutatósak is. Ha nem akarsz készen vásárolni magaságyást, mert a mérete nem megfelelő, viszonylag könnyű asztalosmunkával magad is elkészítheted. Ilyenkor jó szolgálatot tesz a házi barkácsműhely, és néhány, a fa megmunkálására alkalmas szerszámgép, mint a körfűrész, a csavarbehajtó, csiszológép, fúrógép.

Ha arra vállalkozol, hogy kőből építsd meg, egy sarokcsiszoló a segítségedre lesz. A sarokcsiszoló, közismert nevén flex egyaránt alkalmas kövek, csempék, fémek vágásra, csiszolásra, polírozására az anyagnak megfelelő korongok cserélésével.

Az öntözőrendszer is része a kert kialakításának

Nem csak megtervezni és megépíteni kell a kertet, de folyamatosan gondoskodni az öntözésről is. Ezért az új kert kialakítása együtt jár az öntözőrendszer kialakításával is.

Már a tervezésnél ki kell jelölni a helyét, még mielőtt a füvesítés, a növények ültetése és a térkövezés elkezdődne.

A kerti öntözőberendezések leggyakoribb vízforrása a kertben fúrt, talajvizet felhasználó kút.

Ahhoz, hogy a víz eljusson az öntözőberendezésbe, szükséged lesz egy kerti szivattyúra. A kutakból kinyert talajvíz, természetes víz, vízkőtől, illetve mindenféle tartósító és fertőtlenítő anyagtól mentes. Így nem csak költséghatékony megoldás, hanem a növények számára is jobb életfeltételeket biztosítanak.

Ha az esővizet szeretnéd hasznosítani, akkor esőgyűjtőket kell kialakítani, ahonnan búvárszivattyúval lehet kinyerni a vizet. Nem csak az esővizet szivattyúzza ki a gyűjtőhelyről, de medencék és pincék víztelenítésére alkalmas.

A szép kert kialakítása sok munkával jár, de megkönnyítheted praktikus kerti gépekkel, amelyek elvégzik helyetted a fizikai megterheléssel járó feladatokat. A webáruházunkban néhány kattintással beszerezhető kerti gépekkel időt takarítasz meg, hatékonyabb lesz a munka, szebb eredményt érhetsz el.

Kapcsolódó cikkek:

A víz megfelelő elvezetése a kertben

Így tervezd meg a füvesítést és a kerti munkát!

A magaságyás előnyei a kertben

Kapcsolódó termékek