A lazúrozás fortélyai

Építőanyag.hu

a lazúrozás fortélyai az építőanyag blogon

Ha faanyagokkal dolgozunk, védelmükről tartós bevonattal kell gondoskodnunk.

Az olyan természetes anyagok, mint a fa, mindig jelentős szerepet töltöttek be az építkezésben és a belsőépítészetben. A műanyagok megjelenésével kissé háttérbe szorult a fa, de mára ismét népszerű.

A fából készült épületelemek, a látható gerendák, kerítéslécek, kerti pergolák, garázsajtók, akkor szépek igazán, ha a fa erezete érvényesül. Mindez a lazúrozással megvalósulhat.

A beépített faanyag védelméről, tartósságáról is gondoskodni kell: ne támadják meg a gombák, ne korhadjon el, ne menjen tönkre, különösen kültéri felhasználásnál. Ilyenkor az időjárás – eső, hó, erős napsugárzás – is meggyorsítja az állagromlást, hamar tönkremehet a szépen megmunkált fa.

Nézzük, a lakk, pác, lazúr kategóriában található védőanyagról!

Esztétikus védelem

Olyan védőrétegre van szükség, ami egyrészt védi fát, másrészt érvényesülni hagyja annak természetes szépségét.

Ilyen anyag a méltán népszerű lazúr. Ez egy gyanta vagy műgyanta alapú keverék; a vékonylazúr rugalmas réteget képez a faanyagon, a pigmentjei pedig – az árnyalattól függően teljesen vagy részlegesen – átengedik a fényt. Ezért láthatjuk a fa erezetét akár egy sötét színű lazúr alatt is.

Ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki a termékből, érdemes megismerni a szép lazúrozás trükkjeit.

Beltérre vagy kültérre?

Az első kérdés, hogy hol fogjuk használni, mert a beltéri és a kültéri lazúr nem helyettesíthető egymással.

Ami kinti felhasználásra készült, óvja a faanyagot a csapadéktól, a fagytól, az UV sugárzástól, viszont olyan vegyületeket tartalmaz, amelyeket tilos beltérben használni.

A beltéri lazúr nem jelent veszélyt az egészségre, de nem véd az időjárás viszontagságai ellen.

Vékony vagy vastag lazúr?

Ha tudjuk, mire számíthatunk egyik vagy másik típusnál, könnyebb lesz a döntés. A vastag lazúr kevésbé hatol be a fa pórusaiba, összefüggő, dekoratív réteget alkot, amit könnyű tisztítani. Ez a vastagabb filmréteg azonban csak olyan felületre való, aminek a mérete nem változik, különben megreped, lepereg a fáról. Egy beltéri ajtóra például jó választás, de egy fenyőlambériából készült garázsajtóra nem. Ennek mérete, még, ha ezt milliméterekben mérjük is, párás, nedves időben más, mint száraz, meleg időben. Ilyen felületekre a vékony lazúr való.

A vékony lazúr tehát jobban követi a fa mozgását, többszöri festéssel ezzel is nagyon szép felületet tudunk kialakítani. Népszerű termék, mert minden fából készült elemre kiváló, gomba és UV sugárzás ellen is véd.

Oldószeres és vízbázisú lazúrok

Néhány tévhittel ezzel kapcsolatban is találkozhatunk, ugyanis régebben az oldószeres festék tartósabbnak bizonyult. Mára azonban eltűnt ez a különbség. A végeredmény, a felület minősége mindkettőnél ugyanaz, a választást legfeljebb környezetvédelmi szempontok befolyásolják. Itt fontos megjegyezni, hogy a vízbázisú lazúrban is lehetnek egészségkárosító anyagok, és az oldószeres is lehet környezetbarát, ha az oldószer természetes összetételű.

Hogy könnyebb legyen a döntés, adunk egy tippet. Az oldószeres lazúroknak erős, irritáló  az illata, ezért beltérre jobb a vízbázisú.

A lazúr színe

A megfelelő árnyalat kiválasztása természetesen az ízlésünktől függ, szerencsére színekből széles a kínálat. Azt azonban jó, ha tudjuk, hogy kültéren a sötétebb színek a tartósabban, az áttetsző vagy világos szín kevésbé áll ellen a napsugárzás károsító hatásának.

A biztos színválasztás titka a próbafestés. Sokan ezt takarékossági okokból nem teszik meg, pedig, ha éppen eltaláltuk, milyen színt szeretnénk, nem vész kárba az az egy doboznyi festék sem, ha meg nem jó, már tudjuk, hogy egy árnyalattal világosabb vagy sötétebb kellene. (Egy családi háznál semmilyen festék nem megy kárba, mindig lesz felújítandó felület.)

A színekkel kapcsolatban is érdemes egy tévhitet is eloszlatni. A lazúrozás nem divatjamúlt, csak attól függ, milyen színt választunk. A rugalmasabb gyártók kínálatában már megtalálhatók a ma divatos szürkés pasztellszínek, vagy az olyan árnyalatok, mint az ebony, a menta, a rose vagy az óceán.

Mennyi festéket vegyünk?

Minden gyártmány dobozán feltüntetik, hogy az adott adag hány négyzetméterre elég. Ennek segítségével ki lehet számolni, nekünk mennyire lesz szükségünk. Ez azonban csak egy általános adat, több tényezőtől függ, mekkora lesz a felhasznált mennyiség. Elsősorban fafajtától, mert a puha fák szívóképessége nagyobb. Attól is függ, hogy egy új fa festéséről van szó, vagy egy régebbi felújító lazúrozásáról, mivel az utóbbihoz az előírtnál kevesebb kell.

Általánosságban azt javasoljuk, mindig többet vegyünk, mit amennyi az ajánlás. Lehet, hogy nem tudunk ugyanolyan színt venni, ha mégsem lenne elég, és az is elképzelhető, hogy egy későbbi gyártmány árnyalatban vagy összetételben eltér.

Előkészítés

Ha már minden szempontot mérlegeltünk, és megvettük a festéket, kezdődhet a munka. Még nem festhetünk, előbb elő kell készíteni a felületet.

-     Mikor megvesszük a faanyagot, ellenőrizzük, hogy teljesen száraz-e. Ha nincs teljesen kiszáradva, nem lehet szépen lazúrozni.

-     Következik a hibák kijavítása. A lazúrozás nem takarja el azokat, inkább kiemeli. Csiszolással, távolítsuk el a nagyobb kiálló felületeket, a hiányokat, repedéseket pedig töltsük fel folyékony fával. Ez utóbbira, ha tökéletesen megszáradt, egy újabb csiszolást követően bátran felvihetjük a lazúrt, jól tapad rajta.

-     Erős napsütésben, esőben, fagyban és fagypont körüli hőmérsékleten nem tanácsos lazúrozni, nem lesz szép a végeredmény.

-     Ha szép munkát akarunk végezni, ahhoz új és jó minőségű ecset kell. Azokban az üzletekben, ahol a festéket árulják, ecsetet is tudnak ajánlani a lazúrhoz

-     A lazúrok előtt általában nem kell alapozni, a legújabb termékek már az alapozót is tartalmazzák, nincs szükség külön impregnálásra. Természetesen a gyártmánytól függ, milyen előkészítést igényel a festék, ezért érdemes még vásárlás előtt erről tájékozódni.

Hogyan lazúrozzunk?

A festéket mindig alaposan keverjük fel, mielőtt használnánk, így lesz egyenletes a pigmentáció és a felület.

Ügyeljünk arra, hogy minden belemártásnál ugyanannyi festék legyen az ecseten, a mozdulatok legyenek lazák, de határozottak, és mindig szálirányban dolgozzunk!

A lazúrozás menetének két fontos mozzanata a csiszolás és a festés. Így mindig a felület csiszolásával és portalanításával kezdjünk, majd ezután jöhet az első réteg. Hagyjuk jól megszáradni, mielőtt a következő réteget felhordanánk. Általában 2-3 rétegben visszük fel a lazúrt, és minden megszáradt réteg után csiszolni kell a felületet, természetesen az utolsó réteg kivételével.

Arra is ügyeljünk, hogy az első réteget jól dolgozzuk be a felületbe, mert fontos, hogy a festék bejusson a pórusokba.

Lazúrral színt és védelmet adhatunk új beltéri ajtóinknak, építhetünk lazúrral kezelt fából kerti pihenőhelyet, pavilont, ami még hangulatosabbá teszi otthonunkat.

Ne feledd, a faanyagok védelméhez a lazúrt webáruházunkban a lakk, pác, lazúr kategóriában rendelheted meg!

Kapcsolódó blogbejegyzések:

5 trükk, amivel tágasabbnak tűnik a lakásod

Így lehet luxus nappalink, ami a lakás értékét is növeli!

Milyen a jó kerítés?