Gyakori hibák, amelyeket gipszkarton szerelés közben követhetsz el

Építőanyag.hu

Gipszkarton lapok és a gipszkartonozás eszközei láthatók a fotón

A gipszkarton szerelés nem nehéz, de figyelmet igénylő munka.

A gipszkarton rendkívül népszerű építőanyag, hiszen a vele való munka nem nehéz: vágható, vagy vágás mentén törhető.

Sokoldalúan felhasználható a gipszkarton: egyenetlen falfelületeket burkolhatsz vele, fal vagy tetőszigetelés belső zárórétegeként használhatod, készíthetsz belőle bútort, tárolórendszereket, panellakásokban a villanyvezetékek elrejtésére kiváló megoldást nyújt, díszítőelemként is alkalmazható.

Ám ne tévesszen meg a könnyű felhasználhatóság – ha hibát követsz el a gipszkarton beépítésénél, a várt eredmény elmarad. Bosszantó esztétikai, vagy a szakszerűtlenségből adódó építési problémák is előfordulhatnak.

Összegyűjtöttünk néhány gyakran előforduló hibát a gipszkarton rendszer kialakításával kapcsolatban, és segítséget is adunk ahhoz, hogy ezeket elkerüld.

Elmarad a gipszkarton rendszer tervezése

A gipszkartonozás nem az alapanyag megvásárlásával kezdődik, nem az üzletben kell eldönteni, milyen vastagságú és mennyiségű gipszkarton lapot vásárolsz, milyen kiegészítő termékek kellenek még hozzá. Mindez már a tervezés időszakában eldől, amikor meghatározod, mi a célod a gipszkartonozással.

A legtöbb buktatót a falak és a mennyezet burkolása rejti magában. Ha falat fedsz le gipszkartonnal, a lapok vastagsága attól is függ, milyen terhelésnek lesz kitéve a felület, akarsz-e képet, polcot akasztani rá, kerül-e a falra hidegburkolat. Fontos, hogy nyirkos falnál először a vizesedés problémáját kell orvosolni.

Oldalfalaknál is célszerű, de a mennyezet burkolásánál elengedhetetlen a vázszerkezet megépítése.

Négyzetméterre számold ki, mennyi anyagra lesz szükséged. Mint más burkolóanyag esetén, mindig vegyél többet, mivel eltörhet egy-egy darab, és lehet, hogy a lehullott maradékot burkolásra már nem tudod használni.

Szükség lesz még gipszkarton profilokra, és jó, ha a szerszámokat is előre beszerzed.

A tervezés azért is fontos, mert ez az anyag érzékeny, és az elemek helyét nem érdemes változtatni, mert megsérülhet.

A gipszkarton nem megfelelő tárolása

A lapokat óvni kell a nedvességtől, mert még az impregnált gipszkarton sem vízálló. Száraz, szobahőmérsékletű hely a legjobb a tároláshoz, ahol nem éri pára. Különösen ősszel és télen óvd attól, hogy a kint maradjon.

Mindig vízszintesen helyezd el, lehetőleg faalátétre, a csomagok között pedig hagyj helyet a szellőzésre. A nem kellő körültekintéssel tárolt lemezek sérülhetnek, deformálódhatnak, ilyen lapokkal nem lehet dolgozni.

Az is lényeges, hogy a lapokat hozzászoktasd annak a helyiségnek a klímájához, ahova be lesz építve. Erre elég 48 óra.

Hazaszállításra csapadékmentes, száraz időt válassz, és ne pakolgasd egyik helyről a másikra, egyenesen oda kerüljön, ahol a beépítés lesz.

Az is baj, ha spórolsz a szerszámokon

Minden munka sikere a jó előkészítésen múlik, és ez a gipszkartonozás eszközeire is vonatkozik. A munka megtervezésekor gyűjtsd össze, milyen szerszámokra lesz szükséged. Téved, aki azt hiszi, hogy egy kés meg egy vonalzó elég a minőségi végeredményhez.

Szükség lehet vízmértékre, mérőszalagra, ceruzára, szögvonalzóra és párhuzamvágóra, vágókésre (sniccer), gipszkarton fűrészlapra és gyalura, csavarbehatóra. Ha glettelésre is sor kerül, akkor glettanyagra, gépi keverőre, üvegszálas szalagra, gipszkarton spatulára, glettvasra.

Illesztési és rögzítési hibák gipszkartonozáskor

Gipszkarton lapokkal való burkolásnál mindig egy vázszerkezetre rögzítjük azokat. A stabilitást és a résmentes, egyenletes felület kialakítását veszélyeztetjük, ha rossz sorrendben haladunk a munkával. A lemezeket ugyanis mindig a vázhoz kell rögzíteni, és nem egymáshoz.

A csavarokkal történő rögzítésnél előforduló hiba a csavarok túlhúzása, amitől azok besüllyednek az anyagba, mélyedéseket, lyukakat hagyva.

A gipszkarton álmennyezet készítésének hibái

Gyakori és kedvelt megoldás bizonyos helyzetekben álmennyezet készítése. Ilyen lehet a helyiség belmagasságának csökkentése, gépészeti elemek vagy a födémszerkezet elrejtése.

A gipszkarton álmennyezet készítésével érdemes külön foglalkozni, mert számos hibalehetőséget rejt, ezek közül hármat emelünk ki.

A problémák már a nem megfelelő gipszkarton lemez választásával kezdődhetnek. A választást a helyiség páratartalma is befolyásolja. Fürdőszobába például az a jó, ha a lapok nedvszívó képessége 3% alatt van és penészedés elleni védelemmel is el vannak látva. Álmennyezetnél a tűzgátló tulajdonság is fontos, a legjobb, ha erre a célra impregnált és egyben tűzgátló gipszkartont vásárolsz.

Hiba lehet, ha nem a megfelelő vázat választod, illetve a vázhoz nem megfelelő a felfüggesztés típusa. A fémprofilokból készített váz lehet egyszintes vagy kétszintes, utóbbi nagyobb merevséget biztosít. A rögzítés módja pedig attól függ, hogy az építmény milyen távolságra lesz az eredeti mennyezettől.

Nagyobb területű gipszkarton álmennyezet esetén sem lehet dilatációs hézagokat hagyni.
 

Nem megfelelő hőmérséklet és páratartalom

A hézagolásra és a glettanyag felhordására keress alkalmas időpontot, amikor a hőmérséklet és a páratartalom megfelelő. A túl alacsony vagy túl magas hőmérséklet, az átlagosnál magasabb páratartalom szintén hézagolási hibához, a glettelés repedéséhez vezet. Állandó, legalább + 10 C°-ra van szükség, ahol a hangsúly az állandón van. Bár a gipszkartonozás beltéri munka, a nem lakott házakban áthűlt falakat alacsony hőmérsékleten nem tanácsos burkolni.

A túl magas páratartalom is árt, nehezíti a száradást. Emiatt ezt a glettelést hagyd arra az időre, amikor már nagy mennyiségű páraképződéssel járó munkát nem végzünk, mint például az aljzatkiegyenlítés.

Nem megfelelő sorrend az utolsó simításoknál

A felerősített lapok már csak a szépítésre várnak, aminek érdemes megadni a módját, hogy sima, szép felületet kapjunk.

A helyes sorrend a következő: a hézagok kitöltése (hézagolás), az élvédők felhelyezése, a teljes felület glettelése, a teljes felület csiszolása majd a festés.

Szakszerűtlen hézagolás

Már a lapok illesztésénél is figyelmesen kell dolgozni, mert minimális, akár milliméternyi eltérés a lapok között később látszani fog és repedést okozhat.

Ha vázrendszerre építed az elemeket, akkor egy csavar erőteljes meghúzásával is létrejöhet ez a minimális különbség, ha pedig függőleges falra ragasztással rögzíted az elemeket, akkor a falfelület előkészítése a fontos. Ezt legegyszerűbben csiszolással tudod megoldani.

Fontos, hogy a hézagkitöltő anyag alakváltozásra is képes legyen, ez az egyik biztosítéka hosszú távon az egyenletes felületnek.

Ha hidegburkoló kerül a gipszkarton falra, akkor a fugázó és a ragasztó is flexibilis legyen, különben elköveted azt a hibát, hogy az anyagok merevsége miatt a burkolat nem tudja követni a gipszkarton mozgását.

Glettelés és festés hibái

Glettelésnél a leggyakoribb hiba a nem megfelelő glettelőanyag kiválasztása. A gipszkartonozás szárazépítési megoldás, ezt a felületet erre a célra kifejlesztett glettelőanyaggal érdemes végezni. Ezek hézagolásra és simításra egyaránt alkalmasak, kiválóan tapadnak a felülethez, kötésidejük ideális, használatuk könnyű.

Nem érdemes kihagyni a panelek találkozásánál lévő hézagok üvegszalaggal vagy papírszalaggal való megerősítését, különben a munka a szép végeredmény rovására mehet.

A glettmassza felhordásánál is véthetsz hibát. Mélyedések alakulhatnak ki a lapok találkozásainál, ha nem megfelelő irányban simítod el az anyagot a glettvassal. Akár hézagolsz, akár a teljes felületet simítod, a következő réteget mindig csak az előző megkötése után vidd fel, különben nem lesz egyenletes a felület.

Mindig a teljes felületet gletteld, mert hiába végzel szép munkát a hézagoknál, az egyenetlenségek festés után, illetve bizonyos fényviszonyoknál feltűnőek lesznek.

Ha már csak a festés van hátra egy új válaszfalnál vagy mennyezetnél, és hogy szép legyen a végeredmény, előtte ne sajnáld az időt és energiát a felület finom átcsiszolására. Ennek elmaradása az egyenetlenségeket láthatóvá teszi.

Az is problémát okoz, ha nem várod meg a glettelés teljes száradását, és elkezded a festést.

Ha megtervezted a gipszkarton rendszert, a gipszkartont és a gipszkarton profilt néhány kattintással megrendelheted webáruházunkban!

Kapcsolódó cikkek:

Gipszkarton vizes helyiséghez

Beltéri gipszkarton megoldások

Profil kiválasztása a gipszkartonhoz

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel