Külső vakolatok

Építőanyag.hu

külső vakolat felhordása

A külső vakolatok ellenállóvá, esztétikussá teszik a ház falait, ráadásul a hőszigetelésben is segítségünkre vannak. Sőt, a hangokat is tompítja, ellenáll az időjárás viszontagságainak, a külső vakolattal vízállóvá és moshatóvá válhatnak a falaink. Épp ezért érdemes vásárlás előtt alaposan körbejárni a témát, és a pénztárcánkhoz képest a lehető legjobb minőséget választani.

A beltéri vakolatokkal ellentétben nem csak a felületük, az anyagok minősége és a technológia szerint osztályozhatjuk, hanem az is lényeges, hogy a külső vakolatok nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Két nagyobb csoportra oszthatjuk őket: alap- és színvakolatokra.

Mindent a vakolatokról!

Az alapvakolat

Az alapvakolat elkészítéséhez ma már kaphatók késztermékek, nem kell a helyszínen kikeverni, mint korábban. Ezeknek a termékeknek az előnye, hogy csak víz kell hozzájuk, és már lehet is velük dolgozni. Vannak kézzel és géppel felhordható alapvakolat változatok is. A kész termékekkel való munka egyrészt meggyorsítja a folyamatot, másrészt biztosítja az egyenletes minőséget is. Feladatuk, hogy kiegyenlítsék a falfelület egyenetlenségeit, és gondoskodjanak a páraáteresztésről.

A kültéri vakolat ritkán kerül fel egy rétegben, inkább kettő szükséges. A vastagsága 1,5-2 centiméter. Fontos, hogy az alapvakolat minimum olyan szilárdságú és cementtartalmú legyen, mint a rákerülő színvakolat, máskülönben lehúzza azt a falról. Annak érdekében, hogy az alapra jobban tudjon a második réteg tapadni, mindkét irányban, viszonylag sűrűn – kb. 5 centiméterenként – meg kell karcolni.

A színvakolat vagy színező vakolat

Építkezéskor, illetve házfelújtáskor az elkészült beton- vagy téglafalra egy alapvakolat kerül. Ennek a felületét úgy képezik ki, hogy alkalmas legyen a külső, színező vakolat felvitelére. Ez a színező vakolat lehet fröcskölt, dörzsölt vagy kapart felületű lehet. Az első típust főként felújításokhoz ajánlják, a másik kettőhöz új alapvakolat kell. A vakolattípustól és a gyártótól függően több szín közül választhatunk, és bizonyos esetekben színkeverésre is lehetőségünk van, ám erről érdemes előzetesen információt kérni.

ház külső vakolata

A lábazatvakolat vagy lábazati vakolat

A lábazat az egyik olyan része házunknak, ami a leginkább ki van téve a viszontagságoknak, terheléseknek. Épp ezért minden építési folyamatnál körültekintően kell vele dolgozni, érdemes minőségi anyagokat választani a lábazati vakolathoz. Itt a tökéletes vízszigetelés egész egyszerűen elkerülhetetlen. Ellenálló, cement kötőanyagú vakolatot érdemes erre a fázisra használni. A zsákos kiszerelésű alapesetben szürke, anyagában nem színezhető. A vödrös kiszerelésű - például a Baumit, a MosaikTop vagy a Revco Remix Granit - színezhető.

A nemesvakolat

A köznyelvben is az egyik legismertebb vakolóanyagtípus a nemesvakolat. Két fő típusa van: a kapart és a dörzsölt. A kapart esetében a szemcsék méreténél vastagabban, a dörzsöltnél a szemcsék méretével megegyező vastagságban kell felhordani a habarcsot.

Kötőanyagát tekintve háromféle van belőle: szilikát, szilikon és műgyanta. A szilikát változat zsákos, illetve előre kikevert, vödrös változatban is kapható. Az olcsóbb árkategóriába tartozik, jó a páraáteresztő képessége, ugyanakkor könnyebben fakul. A szilikon változat előre kikeverten kapható. Drágább árkategória, cserébe rugalmas, víztaszító, páraáteresztő. A műgyanta változat szintén csak kikeverten vásárolható meg. Rugalmas anyag, alacsonyabb árfekvésű, viszont minőséget itt csak a megbízható márkáktól várhatunk igazán.

Miért fontos a jó minőség?

Ha gyengébb minőségű vakolatot választunk, egyben számolnunk kell azzal is, hogy a színező festést 2-3 évente meg kell ismételni. Könnyebben megadja magát, és így a hőszigetelést is tönkre teheti. Ezzel szemben a magasabb minőségű habarcsok festése akár 20-30 évet is kibír. Óvja a hőszigetelést, gyorsan elpárologtatja a nedvességet, ezáltal pedig csökkenti a homlokzat terhelését és nem indul meg alatta a penészesedés, algásodás sem. Esztétikai szempontból pedig szebb és egyenletesebb felület érhető el vele az azonos méretű gördülőszemcséknek köszönhetően.

Ne feledd, a vakolathoz (akár nemesvakolatról, színezővakolatról, lábazati vakolatról vagy vakolat kiegészítőről van szó) webáruházunkban néhány kattintással megrendelheted az alapanyagokat!

Korábbi cikkeink:

Minden, amit a vakolóanyagról tudni érdemes

Kő és kőhatású falburkolatok

Hőszigetelés fűtési szezon előtt

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel