Kő és kőhatású falburkolatok

Építőanyag.hu

kőhatású beltéri falburkoló

Ha az otthonunk belső tereiben is szívesen látjuk viszont a természetet, akkor erre ma már rengeteg lehetőség áll a rendelkezésünkre. Például a falainkat is dekorálhatjuk kövekkel, kőhatású falburkolatokkal.

Tévhit, hogy a kő csak rideg, hideg lehet. A kő, illetve kőhatású falburkolattal könnyedén elérhetjük a meleg, mediterrán otthon érzetét. Sőt segítségével kifejezetten egyedi ötletek valósíthatók meg otthonunkban. Ráadásképp kint és bent is egyaránt használhatóak.

 

Kőburkolat

Hazánkban még a kilencvenes években lett népszerű díszítési eszköz a házak lábazatán, homlokzatán. Az akkor divatos nagy, rusztikus, szabálytalan kőburkolatok ma már csak elvétve fordulnak elő. Helyüket két nagy irányzat vette át: A valódi kőből készült mediterrán kőcsíkok és kőpanelek, valamint a kőhatású falburkolók.

Előbbiek, azaz a mediterrán kövek különböző kőzetekből készülnek, s rengeteg színben kaphatók. Lehetnek tört vagy vágott felületűek, többféle méretben, vastagságban beszerezhetők. Ennek köszönhetően akár gipszkarton falra is feltehetők. Itt két megoldási lehetőség is rendelkezésünkre áll: Egyrészt panelként hálózva is feltehetjük, másrészt egyesével is felragaszthatjuk őket. Utóbbival igazán rusztikus hatást érhetünk el, mivel így a panellel szemben nem ismétlődő mintázatok lesznek a falon.

 

kő falburkoló lábazaton

 

 

Kőhatású falburkolók

A kőhatású falburkolók műkőből, szintetikus gipszből, betonból, polisztirolból stb. készülhetnek. Míg a természetes kőlapok színben rendszerint eltérnek egymástól, addig a mesterségesen előállított, kőhatású falburkoló lapok gyakran egységes színtónusúak. De itt is igaz, hogy a nagyobb méretek súlyosabb darabok, ezért választás előtt figyelembe kell venni a fal teherbírását is. Rögzítésük csemperagasztóval, kőragasztóval, ragasztóhabbal is történhet. A gyártók többsége saját ragasztót is kínál a termékeihez, de ha ez esetleg mégsem állnak rendelkezésünkre, akkor is mindig flexibilis csemperagasztót használjunk.

Hol használhatjuk a kőburkolatot és a kőhatású burkolatot?

Míg régebben inkább külterületeket díszítettek kövekkel, addigra ma már a belső terek izgalmas dekorációja is megvalósítható velük. Bátran kombinálhatóak fémmel, fával, kontrasztos színű bútorokkal és kiegészítőkkel. Megfelelő hangulatvilágítással pedig kifejezetten sejtelmes, misztikus hangulatot teremthetünk velük.

Meglepően széles a burkolatok felhasználási területe. Tehetjük őket homlokzatokra, lábazatokra, kerítéslábazatokra, oszlopokra, kéményekre, kocsibejárókra, boltívekre, kútgyűrűkre, üzlethelyiségek, bárpultok, csarnokok falfelületeire, kandallókra. Többségük homlokzati hőszigetelő rendszerekre is ragasztható.

Ha kövekkel, kőhatású falburkolattal díszítjük otthonunkat, mindig tartsuk szem előtt a kevesebb néha több elvét. Ugyanis ezek az elemek kifejezetten erősen vonják magukra a figyelmet. Ezért célszerűbb inkább csak egy-egy falfelületet dekorálni velük, s inkább több helyiségben térjen vissza a motívum.

Kapcsolódó cikkek:

Dekoratív falburkolatok: ha unod az egysíkú falakat

Hogyan vásároljunk építőanyagot a neten

Kapcsolódó termékek