Alapfelszerelés otthoni falfestéshez és tapétázáshoz

Építőanyag.hu

alapfelszerelés otthoni szobafestéshez és tapétázáshoz

Otthonunk felújítása során vannak olyan munkálatok, amiket akár mi magunk is megcsinálhatunk, mint például a falfestés és a tapétázás. Ha még nincs kellő rutinunk ezekben a tevékenységekben, felmerül a kérdés, milyen eszközökre lesz szükségünk hozzájuk.

Mi mindenre lehet szükségünk, ha a lakásfelújítás során mi magunk végezzük a falfestést és tapétázást a glett anyagok és a falfesték beszerzésétől kezdve? Íme néhány hasznos tipp.

Otthonunk védelme

Még az alapanyagok megrendelése előtt át kell gondolnunk a munkafolyamatokat.

Ha nem egy üres otthon felújításába kezdünk, akkor gondoskodnunk kell a berendezések védelméről. A bútorok eltolásához jól jöhet egy hordozókocsi vagy bútorszállító heveder, hogy ne karcoljunk össze a tologatással a padlót. Az összetolt bútorokat és a munkálatok alá nem kerülő részeket pedig érdemes fóliával letakarni, hogy ne porosodjanak, ne fröcsköljük össze őket a festékkel.

Saját biztonságunk

Az apróbb sérülések, felesleges koszolódás ellen jól jöhet néhány pár erős anyagból készült védőkesztyű is. A páraáteresztő verziókba még a kezünk sem fog beleizzadni. Ha nagyobb porral járó munkálatokra vállalkozunk, akkor érdemes védőruházatot, védőszemüveget is beszereznünk.

Glettelés

Mielőtt nekiesnénk a festésnek, tapétázásnak, érdemes átnéznünk a falat, mennyire egységes a felülete, mindenhol síkban van-e. Ha szükséges a javítás, akkor glettelni is kell. A gletteléshez véső, spatula segítségével el kell távolítani a még mozgó, töredező részeket, egy kefével pedig portalanítanunk kell a felületet. Ezt követően a spatulával, nagyobb felület esetén glettvassal fel tudjuk vinni a glettet. A glettanyag vízzel való kikeveréséhez szükségünk lesz egy vödörre is.

Festés, tapétázás

Az olyan evidens dolgokon túl, mint az ízlésünknek, otthonunk dizájnjához illeszkedő tapétán, festéken és ragasztón kívül még jó pár dologra szükségünk lehet. Ilyen például egy megfelelő magasságú festőlétra, amellyel akár a plafont is elérjük.

A kisebb részek, rések eléréséhez szükséges festőecseteken túl jöhet egy minőségi festőhenger és az ahhoz szükséges lehúzórács is. Ezekkel gyorsabban, egyszerre nagyobb felületet tudunk befedni. És ha már festés: nem csak színes festékekben gondolkozhatunk. A fehér festékhez akár porfestéket is választhatunk, és mi magunk keverhetjük ki a számunkra tetszetős színárnyalatot.

Ezekre is szükségünk lehet még

Hogy az egyenes tényleg egyenes, a sík pedig tényleg sík is legyen, érdemes szert tennünk egy megfelelő hosszúságú vízmértékre is.

A munkálatok alatt – különösen, ha már korábban is volt tapéta a falon, amit leszedtünk – sok szemét is keletkezhet. Ezek összeszedéséhez jól jöhet egy erős, nehezen kiszakadó sitteszsák is.

A tapéta, a zsákok, egyéb anyagok kibontásához vágásához pedig segítségünkre lehet néhány vágókés, illetve plusz törhető pengékről sem árt gondoskodni.

Ne feledd: a glett anyagok és a falfesték beszerzésétől kezdve a barkácseszközökig mindent megrendelhetsz webáruházunkban.

Kapcsolódó cikkek:

Így lesz jó a glettelés

Vegyük webshopban és szállíttassuk házhoz

Tippek a stresszmentes építkezéshez

Kapcsolódó termékek