A rétegragasztott gerenda felhasználási területei, előnyei

Építőanyag.hu

Rétegragasztott gerenda

Fával az ember az ősidők óta dolgozik, és igen régre nyúlik vissza az építkezésben való felhasználása is. Megújuló forrás, ami ráadásképp sokoldalúan formálható is. Kívül-belül egyaránt használható, kerítés, tető, parketta is készíthető belőle. Az egyik legfontosabb funkciója az építészetben mégis talán a tartó funkció, melyet leginkább gerenda formájában lát el.

Ennek egyik típusa a rétegragasztott gerenda, amely hagyományos társaihoz képest masszívabb, így akár maga a ház is biztonságosabb lehet.

 

Mi a rétegragasztott gerenda?

A rétegragasztott gerendát nem magából a kivágott fából fűrészelik ki, hanem a szárított, gyalult, vizuális szilárdsági osztályozáson átesett lamellákból épül fel, és egy speciális anyaggal ragasztják össze. Az eljárásból adódóan a már korábban említett masszívságon túl nem hajlik, nem csavarodik. A ragasztóanyagnak köszönhetően pedig a vizet sem szívja be, ellenáll a gombásodásnak, kártevő rovaroknak is.

Nagy előnye az is, hogy a szokványos szortírozási eljárásokon túl húzószilárdság-ellenőrző gépsorokon is tesztelik a rétegragasztott gerendákat, így az addig fel nem ismerhető belső repedések, fagyrepedések, fakitermelési károk és egyéb fahibák is feltárhatók. Így nemcsak azokat a darabokat szanálják ki a leválogatás során, melyek jól látható külsérelmi nyomokkal rendelkeznek, hanem azokat is, amelyek szemmel nem láthatóan, belül sérültek. Ez tovább növeli a tartósságukat, biztonságos felhasználásukat.

Mivel sokkal tartósabb, erősebb, ráadásul nagyobb fesztávokat is át tud hidalni, mint hagyományos társai, így Európa szerte közkedvelt építőanyag. Ráadásképp a hosszúsága is megválasztható, adott igényeink szerint szabják méretre azt.

 

Mire jó a rétegragasztott gerenda?

A rétegragasztott gerendákat előszeretettel használják könnyűszerkezetes házak vázához. Mivel ezek az építmények költséghatékonyak és nagyon rövid idő alatt készülnek el, hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Építésüknél azért részesítik előnyben a rétegragasztott gerendát a hagyományos gerendával szemben, mert utóbbiak a csavarodásukból, vetemedésükből adódóan elmozdulnak eredeti helyükről, maradandó károsodást okozva a ház szerkezetében. Rétegragasztott esetében ettől nem kell tartanunk.

Persze, nemcsak tartógerenda funkciójában gondolkozhatunk róla. Ha az árakon és a praktikumon túl a minőség és az esztétikum is fontos számunkra, számos további területen gondolkozhatunk benne. Kerti bútorok, padok, teraszok, fafödémek és tetőszerkezetek építésére is ideális. A külseje gyalulva szemet gyönyörködtető külsővel bír, így remekül használható beltéri bútorokhoz, de akár különböző használati tárgyakhoz is.

Kapcsolódó cikkeink:

Teljes útmutató a skandináv stílushoz

A fa mint építőanyag

Lakásfelújítás eladás előtt? Megéri!

Kapcsolódó termékek