Mire jó az OSB lap?

Építőanyag.hu

OSB lap használata építőanyagként

OSB lapok különleges helyet foglalnak el az építőanyagok között, mert minden olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek a felhasználók számára kedvezőek.

Az OSB-lapok természetes alapanyagokból készülnek, szilárdságuk nagy, zsugorodásra való hajlamuk csekély, könnyen megmunkálhatók, és a súlyuk sem túl nagy. Jellemzőjük még a szeg- és csavartartó képesség, a mérsékelt vízállóság, mindez elérhető áron.

 

Miből áll az OSB?

Gyakran fenyő faforgácsból állítják elő. Az eljárás során a háncsdarabokat több rétegben, egymáshoz képest merőlegesen egymásra terítik, ezután műgyanta segítségével, magas hőmérsékleten, nagy nyomás alatt összepréselik. Az elnevezése, az Oriented Strand Board is az irányított szálelrendezésre utal.

Az összepréselt, szilárd lapok emulziós bevonatot kapnak, ami megvédi a kártevőktől, és egy bizonyos fokig a nedvességtől is. Egyes típusai, mint az úgynevezett OSB4, magas vízállóságúak, így akár nedvességnek kitett helyiségekbe vagy kültéren is felhasználhatók. Előnye még a fenyő deszkával szemben, hogy nem vetemedik meg, egyenletes, görcsöktől és repedésektől mentes felülettel rendelkezik.

Többféle méretben és típusban készülnek az OSB lapok, attól függően, hogy mire kívánjuk felhasználni. Például egy polcrendszer készítéséhez vékonyabb, míg válaszfalak felhúzásához vastagabb típus szükséges.

 

Házépítés OSB lapokkal

A könnyűszerkezetes házak kedvelt falazóanyaga lett, elsősorban külföldön.  Az elkészült vázszerkezetre kerülnek felszerelésre a legalább 15 mm vastag OSB lapok.

Magyarországon ritkán használják házépítésre. Inkább az a jellemző, hogy ideiglenes építményeket, kiállítási építményeket, kerti épületeket, barkácsolásra alkalmas műhelyeket, szerszámoskamrákat húznak fel OSB lapok segítségével, vagy zsindely alá tetőszerkezeteket, tetőhéjazatokat készítenek belőlük, illetve falburkolatot.

Előfordul, hogy gyorsan kell a lakótéren belül válaszfalat kialakítani, és mindezt a lehető legtisztábban, az évszaktól függetlenül. Ilyenkor kézenfekvő lehet az OSB lapokból kialakított válaszfal. Természetesen válaszfalak esetén is szükség van vázszerkezetre, amire a lapokat felszereljük. Különösen jó megoldás, ha a vázszerkezet mindkét oldalára OSB lap kerül, a kettő közé pedig hő- és hangszigetelő réteg, például kőzetgyapot.

Könnyű súlyának köszönhetően az OSB lap mozgatható térelválasztók készítésére is alkalmas, például a konyha és az étkező, vagy kis alapterületű lakásokban a nappali és a hálórész közé.

A beltér kialakításában sokoldalúan fel tudjuk használni, például padlóburkolóként, tetőtér beépítéskor, álmennyezet burkolataként. Ez utóbbi építésekor érdemes a gipszkarton és a fa lambéria mellett az OSB lapokra is gondolni. A lambériával szemben például igen költséghatékony megoldás, és szintén természetes anyag.

Kedvelt alkalmazása a belső falburkolás. Ezt a munkát is a vázszerkezet elkészítésével kell kezdeni, mert erre szerelik fel a lapokat. A fal és táblák között helyet kell hagyni a szellőzésnek, nem mellesleg ez a levegőréteg szigetelő szerepet is betölt.

 

OSB lap használata barkácsolásra

 

Hő- és hangszigeteléshez is felhasználható

A válaszfalak kialakításakor már szó volt a szigetelő réteg beépítéséről. Az OSB lapokat azonban kifejezetten hang- és hőszigetelő rendszer kialakítására is felhasználhatjuk, ha két lap közé kerül a szigetelőanyag.

Ha műhelyek, kerti épületek készülnek OSB lapokból, vagy ezekkel történik a falak burkolása, mindenképpen szükség van a hőszigetelésre, amelyre a legjobb választás a polisztirol szigetelés vagy a kőzetgyapot.

Belső helyiségekben kőzetgyapot hő- és hangszigetelő rétegre a szorosan és pontosan egymáshoz illesztett OSB lapok kerülnek, majd a lapok rögzítése következik.

 

A belsőépítészet kedvelt alapanyaga is

Mivel könnyű, jól megmunkálható alapanyag, szinte adja magát a lehetőség, hogy belsőépítészeti megoldásokra is felhasználjuk.

Így készíthetünk belőle polcot, polcrendszert, beépített bútorokat, asztallapokat, ajtókat, szekrénypolcokat. Könyvespolcokhoz kifejezetten hasznos, mert nagy teherbírású, és nem hajlik el a könyvek súlya alatt. A megfelelő felületkezeléssel, például festéssel a lakótér többi bútorához igazíthatjuk a stílusát.

Belsőépítészeti felhasználása a kreativitásunktól függ. Például csiszolással, lakkozással tehetjük egyedivé a felületét.

Az anyag kis súlyát figyelembe véve mozgatható térelválasztót is építhetünk belőle, például a konyha és az étkező rész, vagy kis alapterületű lakásokban a nappali és a hálórész közé.

De nem csak a lakásban, hanem például a műhelyben is használhatjuk a padló burkolására a legalább 25 cm vastag, nagy teherbírású lapokat. Műhelyekben kedvelt megoldás a lapok falra szerelésével szerszámos fal kialakítása, ahol jól látható helyen, könnyen hozzáférhetők a szerszámok.

Ha gyerekbútor készül belőle, színesre festhetjük, ha hálószobabútor lesz az OSB lapokból, akár tapétázhatjuk is. Az OSB4 vízálló lapokból akár fürdőszoba polcokat is készíthetünk.

Kapcsolódó cikkek:


Átépítés, utólagos falmozgatás, válaszfalak építése

Így teheted élhetőbbé kis alapterületű, de nagy belmagasságú lakásod!

Mi a haszna a kellőképpen szigetelt és beépített tetőtérnek?

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    Raktáron
    6 020 Ft / tábla
     
    Megnézem
    • Expressz átvétel
    Raktáron
    10 070 Ft / tábla
     
    Megnézem
  • Rendelésre
    5 110 Ft / tábla
     
    Megnézem