Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Mire jó az OSB lap?

OSB lap használata építőanyagként

OSB lapok különleges helyet foglalnak el az építőanyagok között, mert minden olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek a felhasználók számára kedvezőek.

Az OSB-lapok természetes alapanyagokból készülnek, szilárdságuk nagy, zsugorodásra való hajlamuk csekély, könnyen megmunkálhatók, és a súlyuk sem túl nagy. Jellemzőjük még a szeg- és csavartartó képesség, a mérsékelt vízállóság, mindez elérhető áron.

 

Miből áll az OSB?

Gyakran fenyő faforgácsból állítják elő. Az eljárás során a háncsdarabokat több rétegben, egymáshoz képest merőlegesen egymásra terítik, ezután műgyanta segítségével, magas hőmérsékleten, nagy nyomás alatt összepréselik. Az elnevezése, az Oriented Strand Board is az irányított szálelrendezésre utal.

Az összepréselt, szilárd lapok emulziós bevonatot kapnak, ami megvédi a kártevőktől, és egy bizonyos fokig a nedvességtől is. Egyes típusai, mint az úgynevezett OSB4, magas vízállóságúak, így akár nedvességnek kitett helyiségekbe vagy kültéren is felhasználhatók. Előnye még a fenyő deszkával szemben, hogy nem vetemedik meg, egyenletes, görcsöktől és repedésektől mentes felülettel rendelkezik.

Többféle méretben és típusban készülnek az OSB lapok, attól függően, hogy mire kívánjuk felhasználni. Például egy polcrendszer készítéséhez vékonyabb, míg válaszfalak felhúzásához vastagabb típus szükséges.

 

Házépítés OSB lapokkal

A könnyűszerkezetes házak kedvelt falazóanyaga lett, elsősorban külföldön.  Az elkészült vázszerkezetre kerülnek felszerelésre a legalább 15 mm vastag OSB lapok.

Magyarországon ritkán használják házépítésre. Inkább az a jellemző, hogy ideiglenes építményeket, kiállítási építményeket, kerti épületeket, barkácsolásra alkalmas műhelyeket, szerszámoskamrákat húznak fel OSB lapok segítségével, vagy zsindely alá tetőszerkezeteket, tetőhéjazatokat készítenek belőlük, illetve falburkolatot.

Előfordul, hogy gyorsan kell a lakótéren belül válaszfalat kialakítani, és mindezt a lehető legtisztábban, az évszaktól függetlenül. Ilyenkor kézenfekvő lehet az OSB lapokból kialakított válaszfal. Természetesen válaszfalak esetén is szükség van vázszerkezetre, amire a lapokat felszereljük. Különösen jó megoldás, ha a vázszerkezet mindkét oldalára OSB lap kerül, a kettő közé pedig hő- és hangszigetelő réteg, például kőzetgyapot.

Könnyű súlyának köszönhetően az OSB lap mozgatható térelválasztók készítésére is alkalmas, például a konyha és az étkező, vagy kis alapterületű lakásokban a nappali és a hálórész közé.

A beltér kialakításában sokoldalúan fel tudjuk használni, például padlóburkolóként, tetőtér beépítéskor, álmennyezet burkolataként. Ez utóbbi építésekor érdemes a gipszkarton és a fa lambéria mellett az OSB lapokra is gondolni. A lambériával szemben például igen költséghatékony megoldás, és szintén természetes anyag.

Kedvelt alkalmazása a belső falburkolás. Ezt a munkát is a vázszerkezet elkészítésével kell kezdeni, mert erre szerelik fel a lapokat. A fal és táblák között helyet kell hagyni a szellőzésnek, nem mellesleg ez a levegőréteg szigetelő szerepet is betölt.

 

OSB lap használata barkácsolásra

 

Hő- és hangszigeteléshez is felhasználható

A válaszfalak kialakításakor már szó volt a szigetelő réteg beépítéséről. Az OSB lapokat azonban kifejezetten hang- és hőszigetelő rendszer kialakítására is felhasználhatjuk, ha két lap közé kerül a szigetelőanyag.

Ha műhelyek, kerti épületek készülnek OSB lapokból, vagy ezekkel történik a falak burkolása, mindenképpen szükség van a hőszigetelésre, amelyre a legjobb választás a polisztirol szigetelés vagy a kőzetgyapot.

Belső helyiségekben kőzetgyapot hő- és hangszigetelő rétegre a szorosan és pontosan egymáshoz illesztett OSB lapok kerülnek, majd a lapok rögzítése következik.

 

A belsőépítészet kedvelt alapanyaga is

Mivel könnyű, jól megmunkálható alapanyag, szinte adja magát a lehetőség, hogy belsőépítészeti megoldásokra is felhasználjuk.

Így készíthetünk belőle polcot, polcrendszert, beépített bútorokat, asztallapokat, ajtókat, szekrénypolcokat. Könyvespolcokhoz kifejezetten hasznos, mert nagy teherbírású, és nem hajlik el a könyvek súlya alatt. A megfelelő felületkezeléssel, például festéssel a lakótér többi bútorához igazíthatjuk a stílusát.

Belsőépítészeti felhasználása a kreativitásunktól függ. Például csiszolással, lakkozással tehetjük egyedivé a felületét.

Az anyag kis súlyát figyelembe véve mozgatható térelválasztót is építhetünk belőle, például a konyha és az étkező rész, vagy kis alapterületű lakásokban a nappali és a hálórész közé.

De nem csak a lakásban, hanem például a műhelyben is használhatjuk a padló burkolására a legalább 25 cm vastag, nagy teherbírású lapokat. Műhelyekben kedvelt megoldás a lapok falra szerelésével szerszámos fal kialakítása, ahol jól látható helyen, könnyen hozzáférhetők a szerszámok.

Ha gyerekbútor készül belőle, színesre festhetjük, ha hálószobabútor lesz az OSB lapokból, akár tapétázhatjuk is. Az OSB4 vízálló lapokból akár fürdőszoba polcokat is készíthetünk.

Kapcsolódó cikkek:


Átépítés, utólagos falmozgatás, válaszfalak építése

Így teheted élhetőbbé kis alapterületű, de nagy belmagasságú lakásod!

Mi a haszna a kellőképpen szigetelt és beépített tetőtérnek?

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Nagyfokú szilárdság
  Mérsékelten vízálló
  125x250 cm (3,125 m2)
  Számtalan felhasználási terület

  Raktáron, több mint 100 tábla
  6 125 Ft / tábla
  Megnézem

  Nagyfokú szilárdság
  Mérsékelten vízálló
  125x250 cm (3,125 m2)
  Számtalan felhasználási terület

  Raktáron, több mint 50 tábla
  10 765 Ft / tábla
  Megnézem

  Nútféderes OSB3 lap
  Sokoldalú felhasználás
  Mérsékelten vizálló
  4 oldalon nútféderrel ellátott
  Pontosan illeszthető
  Könnyű kezelhetőség, kevesebb hulladék anyag
  22 mm vastag
  1,687 m2/tábla

  Raktáron, több mint 10 tábla
  7 795 Ft / tábla
  Megnézem