Hogyan érdemes összeállítani az otthoni barkácskészletet?

Építőanyag.hu

Otthoni barkácskészlet összeállítása az Építőanyag webáruházból

Az alapszerszámok mellé a speciális tevékenységekhez vagy hobbihoz használt szerszámokat sem árt beszerezni.

Szerszámos készletre minden háztartásnak szüksége van, attól függetlenül, hogy lakótelepi lakásban vagy családi házban, és egyedül vagy többen élünk. A mindennapokban lépten-nyomon előfordulnak kisebb vagy nagyobb szerelési és javítási feladatok, amelyeket a megfelelő eszközzel elvégezhetünk.

A téli hónapok nagyszerűek ahhoz, hogy átgondoljuk, mi kerüljön a szerszámkészletbe, de arra is alkalmasak, hogy a meglévő szerszámokat átnézzük, a hibás darabokat kicseréljük, a hiányzó darabokkal pedig kiegészítsük a készletet.

Az alapkészleten kívül más eszközökre is szükségünk lehet

De nem csak az alapvető szerszámokról kell gondoskodnunk. Sokan szívesen barkácsolnak a garázsban vagy a saját, otthoni műhelynek kialakított helyiségben. A barkácsolás remek hobbi, mert azon kívül, hogy kikapcsolódást nyújt, hasznos is: például egy-egy új, házilag összeállított bútor és tároló kiegészítheti a berendezést.

A hobbi barkácsolás eszközei általában speciálisak, minden feladatnak megvannak a saját, rá jellemző eszközei; más kell az asztalosmunkához, más a fémmegmunkáláshoz.

Ebben a blogbejegyzésben azoknak is segítünk, akik először állítják össze otthoni szerszámos készletüket, és azoknak is, akik már a meglévőt bővítik.

 

Kalapács, szögek, csavarok

Kalapácsból legalább két méretet vásároljunk, egy kisebbet, amivel szűkebb helyen vagy apróbb tárgyak esetén dolgozhatunk, és egy nagyobbat, amivel nagyobb erőt tudunk kifejteni.

Szögeket, csavarokat érdemes készletben vásárolni, hiszen ezek többféle méretet és típust tartalmaznak.

 

Csavarbehajtók, fúrók

A csavarok behelyezéséhez és a meglévők kivételéhez hasznos eszköz a csavarbehajtó. Egyes csavarbehajtó szerszámok a fej cseréjével fúrásra is alkalmasak. Fontos, hogy ezeket háztartási, és nem ipari munkára tervezték, egy nagyobb felújításnál a szakemberek nagyobb teljesítményű eszközökkel dolgoznak, mint amilyen például az ütvefúró. Érdemes akkumulátoros típust vásárolni, mert akkor nem helyhez és áramforráshoz kötött a munka.

A fúrókat speciális korongokkal csiszolásra is tudjuk használni lakásfelújításoknál, ezért mindenképpen hasznos a beszerzésük.

 

otthoni barkácskészlet alapszerszámai

 

Mérőeszközök

Apróságnak tűnik, de nélkülözhetetlen a rugós mérőszalag is. Jó, ha mindjárt kettőt veszük belőle, egy legyen a műhelyben vagy a garázsban, egy pedig a házban. (A varráshoz szükséges mérőszalag nem alkalmas a precíz méréshez, ha egy kép helyét, például magasságát kívánjuk megmérni, vagy egy bútor elhelyezéséről döntünk.) Olyankor is szükség lehet mérőszalagra, amikor a helyiség berendezését tervezzük, vagy bútorokat vásárolunk, és a szoba pontos méreteivel indulunk el a bútordarabok összeválogatásához.

Tolómérővel a csavar, cső, furat, falvastagság stb. átmérőjét mérhetjük meg.

A vízmérték egy egyszerű és praktikus szerszám, de annál hasznosabb tud lenni, ha azt szeretnénk, hogy az egyenes tényleg egyenes, a sík pedig tényleg sík is legyen.
 

Csavarhúzók

Csavarhúzókat készletben érdemes vásárolni, amelyben többféle méret és nyélvastagság is megtalálható. Válasszunk olyat, amiben csillagcsavarhúzó is van, nagy hasznát fogjuk venni a lapra szerelt bútorok összeállításánál. Csavarhúzókészletből soha nincs túl sok, mivel előre nem tudhatjuk, mikor milyenre lesz szükségünk.

 

Fogók

A fogókat ugyancsak készletben érdemes vásárolni. Figyeljünk a minőségre is, ne csak az árra! Nem érdemes olyat vásárolni, aminek pár használat után eltörik a nyele.

Kombinált fogóból is jó, ha kettőt tartunk otthon, gyakrabban lehet rá szükség egy háztartásban, mint gondolnánk, a drótok, vezetékek lecsípésétől a szögek biztonságos megfogásáig.

Régi bevált szerszám a harapófogó. Szögek kihúzására, vágásra kiváló. A kiválasztásnál ügyeljünk arra, hogy a nyél csúszásmentes legyen!

 

Lámpa

Az erős fényű elemes lámpa nélkülözhetetlen, amikor olyan helyen dolgozunk – például a mosogató alatt cseréljük a lefolyót – ahol nincsen elegendő fény, vagy ahol nem látjuk jól a munkaterületet.

Ennél is többet tudnak a kifejezetten erre a célra gyártott szerelő lámpák és a műhelylámpák. Nagy könnyebbség a fejlámpa is, ha mindkét kezünket használnunk kell a munkához.

 

Kulcskészlet

A kulcskészlet szintén az alapfelszerelés elengedhetetlen kelléke. (Ha egyenként akarnánk beszerezni, ismernünk kellene a kulcsok típusait.) Háztartásban a legyakrabban használt eszköz a villáskulcs és az imbuszkulcs, de ha teljes készletet szeretnénk, jól jön a dugókulcs vagy hatszögkulcs készlet is.

 

Akkumulátoros fűrész

Kerttulajdonosok a megmondhatói, mennyire hasznos egy kis akkumulátoros kézi fűrész a ház körüli teendőkhöz. Gyorsan le lehet vágni egy elszáradt ágat, nem kell kézi fűrésszel bajlódni.

 

Speciális fa-és fémfűrészek

Ha kifejezetten barkácsoláshoz kell a fűrész, fontos megkülönböztetnünk egymástól a fafűrészeket és a fémfűrészeket.

 

Tároló doboz

A szerszámokat mindig jól elérhető helyen, de gyerekektől, háziállatoktól elzárható módon érdemes tartani. A legjobb egy vagy több szerszámos doboz, amelyben mindent megtalálunk.

Ha ki tudunk alakítani a garázsban vagy a műhelyben külön polcrendszert a barkácskészlet tárolására – akár dobozokba rendszerezve – soha nem kell keresgélni a megfelelő eszközt.

Kapcsolódó cikkek:

Mire jók az egyes munkavédelmi kesztyűk?

Milyen szerszámokat vásároljunk, ha mi is részt veszünk a felújításban vagy építkezésben?

Így lesz jó a glettelés

Fotók forrása: Annie Gray, ppo Fond / Unsplash.com

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel