Milyen felújítási és építési munkák végezhetők a téli hónapokban?

Építőanyag.hu

Télen végezhető felújítási munka

Egyes beltéri és kültéri munkákhoz most is bátran hozzáfoghatsz, a tervek megvalósításával nem kell minden esetben megvárnod a jó időt.

Nem csak az építőiparban, de a ház- és lakásfelújításnál sem áll meg az élet a téli hónapokban. Számtalan feladatot végezhetsz el ilyenkor is.

Elkészítheted a felújítás terveit, költségvetést állíthatsz össze, körülnézhetsz a webáruházakban, hogy mi mindent tudsz beszerezni. Természetesen előre megrendelheted az építőanyagokat a soron következő felújítási vagy építkezési fázishoz - különösen most, hogy újabb áremelkedés várható 2022-ben.

Ha van olyan száraz tároló hely, ahol a felújításhoz szükséges anyagokat tárolhatod, mindenképpen vedd meg minél előbb. A téli hónapokban még nagyobb is lehet a választék, mint tavasszal, amikor megrohamozzák az üzleteket. A webes rendeléssel ráadásul biztonságossá teheted az építőanyag-vásárlást.

 

Beltéri munkák

Lambéria

A lambéria még mindig nem ment ki a divatból. Kisebb vagy nagyobb falfelületet, mennyezetet burkolhatunk vele, kezelhetjük lazúrral, de akár festhetjük is. Ezt a munkát télen is elvégezhetjük, de arra ügyeljünk, hogy a megvásárolt faanyagot száraz helyen, fektetve tartsuk, és erre a szállításnál is ügyeljünk.

Üvegtégla dizájn

Ha valamilyen mutatós megoldást keresel a lakás átalakításakor, akkor az üvegtégla megfelelő lehet a célra. Használható dekorációként, plusz fényt engedhetsz be egy helyiségbe - például a kamrába vagy a műhelybe - a beépítésével, készíttethetsz belőle válaszfalat, használhatod a fürdőszobai tusolókabin kialakításához. Fűtött helyiségben a hideg évszakokban is elvégeztetheted a beépítését, mert ki fog száradni.

 OSB lapok felhasználása

Készíthető belőle polcrendszer, bútor a műhelybe, beburkolhatók vele a falak - az OSB lap univerzálisan felhasználható anyag. Ha festeni, lakkozni szeretnéd, nyitott ablakok mellett ezt is megteheted.

Laminált padló minden évszakban

A laminált padló lerakását akár télen is elvégzik, ha egyébként a lakás fűtött. A méretre vágás is kivitelezhető egy arra alkalmas helyiségben. Ami viszont fontos: a padlólapokat ne érje csapadék, de még pára se: száraz helyen, vízszintesen, egyenletes felületen tárold és szállítsd.

Gipszkartonozás

Gipszkartonnal is dolgozhatsz a hideg idő ellenére a fűtött vagy fűtetlen beltérben. A gipszkarton rendszert hő- és hangszigetelő rétegként, álmennyezetként, válaszfalként, egyenetlen falfelületek beborítására egyaránt használható.

Ha sürgős a munka befejezése, vékony rétegben glettelheted, majd a teljes száraz glettelést festheted. Közben gondoskodj a fűtésről, és nem utolsó sorban a gyakori vagy folyamatos szellőztetésről.

 

Kültéri munkák

Tetőcsere minden évszakban

Kezdd a tervezéssel, és válassz olyan tetőcserepeket, amelyek az igényeidnek a legjobban megfelelnek - a tetőcserepek típusairól és a kiválasztás szempontjairól korábban már írtunk.

Egész évben kivitelezhető a tetőcsere, amikor minimum egy héten át nincs csapadék. A teljes tetőépítés általában egy hét alatt elkészül. Télen talán könnyebb szakembert kapni, és a munkadíj is kedvezőbb lehet.

Cseréljünk ereszcsatornát!

Ugyanígy az ereszcsatorna teljes cseréje is megoldható enyhébb, csapadék -és fagymentes téli napokon. A rossz csatornarendszert nagyon megviseli a sok eső, a hó súlya. Ha leszakad, ha eltömődik, ha a jég szétfeszíti, a lezúduló víz a házfalat rongálja, ami sokkal nagyobb anyagi kárt jelent, mint amennyibe egy új csatorna megvásárlása és felrakása kerül.

A gyeprács is könnyen lerakható

A legegyszerűbb módja mutatós, megfelelő teherbírású út vagy épület melletti szegély, kocsibeálló, vagy olyan kertrészlet kialakításának, ahol kerülni akarjuk a nagyobb betonfelületeket: a beton gyeprács.

Lerakása egyszerű, mindössze egy olyan mély tükröt kell ásni, hogy a rá terített sóderrel és a bele helyezett beton gyeprács elemekkel néhány centiméterrel legyen csak magasabb, mint a talaj. A közökbe folyami kavicsot szórhatsz, vagy kerti földet, amibe tavasszal fűmagot vethetsz. Fagymentes, csapadékmentes időben bármikor megvalósíthatod.

Tetőkijárat és tetőlépcső

A tetőkibúvókat, kijáratokat is megcsináltathatod a hideg hónapokban, csapadék-és fagymentes napokon. Ezek a praktikus ajtók és ablakok biztosítják a tetőre való biztonságos kilépést, az ereszcsatorna, a kémény, a cserepek karbantartását, a padlástér szellőzését és a fény beáramlását. Hőszigetelt és hőszigetelés nélküli padlásra különböző típusok készülnek, akár három rétegű üveggel is. Ezt a munkát bízd szakemberre! A tetőkijárathoz pedig szerezz be tetőlépcsőt, amivel biztonságosabbá teheted a tetőn végzett munkát.

Padlásfeljáró beépítése

Tél van? Itt az ideje, hogy a beltérben lévő padlásfeljárót is kicseréltesd újabbra. Ez nem csak esztétikai kérdés, hiszen nagyon fontos a balesetmegelőzés miatt is. Az elkorhadt lépcsőfokok, a régi kapaszkodók veszélyesek. Az új padlásfeljárók hőszigetelt ajtóval készültek, a lábakat és a lépcsőfokokat csúszásgátló anyaggal vonják be. A padlásfeljáró cseréje tipikusan téli munka, hiszen a nyári forróságban nem célszerű a padlástérben dolgozni.

Mivel télen sem áll meg az élet, bátran hozzákezdhetsz az olyan felújításokhoz, amelyeket nem befolyásol a zord időjárás.

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan használhatod fel az SZJA-visszatérítést a ház, lakás tuningolására?

Így legyen tökéletes irodád a saját otthonodban! – A home office alapszabályai

Az otthonfelújítási támogatáshoz nálunk ezeket az építőanyagokat rendelheted meg

Kapcsolódó termékek