Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Mire használjuk a kvarchomokot?

kvarchomok használata

A finom szemcséjű kvarchomokot nem csak a térkövezéshez, hanem építőanyagok bekeveréséhez is használhatjuk.

Ugyan a kvarchomokkal nap mint nap találkozhatunk, de ahhoz, hogy ott és úgy tudjuk felhasználni, ahol kell, érdemes alaposabban megismerni.

 

Mi is az a kvarchomok?

A kvarchomok az építőipar fontos alapanyaga. Mint minden homok, ez is a természetben található kőzetek és ásványi anyagok apró törmeléke, amelyek a természeti erők (csapadék, fagy, szél, napfény) hatására morzsolódtak fel.

A kvarc (szilícium-dioxid) a földkéregben leggyakrabban előforduló ásványfaj. Ennek ellenére jelentős, értékes anyag. Kristályokban előforduló változatai - mint amilyen a hegyikristály, az ametiszt, a rózsakvarc - voltak az első drágakövek. Mint kőzetek összetevője, a szilikát kőzetekben fordul elő. A kvarcról tudni kell, hogy nagy keménységű, emiatt a felszíni kőzetek lepusztulása során feldúsul, és tiszta kvarctörmelék, homok keletkezik.

A kvarchomok – egyéb ásványi törmelékkel együtt – a bomlásnak, oldódásnak erősen ellenálló kvarcszemekből áll.

 

Hasznosításáról röviden

A kvarchomokot az ipar számtalan területén használják. Többek közt az üveggyártás, a porcelán- és kerámia-előállítás, festékek, lakkok, ragasztók és a gitt előállításának egyik alapanyaga. Tisztításhoz is alkalmazt, homokfúvóval, kompresszorral régi bútorokról vagy fémtárgyakról lehet kíméletesen és eredményesen eltávolítani a festékréteget.

Ma már a fúvógépekben többféle anyagot használnak, részben a megmunkálandó felület anyagától, keménységétől függően.

 

A kvarchomok veszélytelen

Kvarchomokot, 0.01-1 mm szemcse átmérőjű sporthomokot használnak a sportpályák, például strandröpladához, mivel kopásállóságánál fogva nem keletkezik por, sérülésmentes játékot tesz lehetővé, nincsenek horzsolások, az ízületeket is jobban kíméli.

A 0,06-2 mm átmérőjű szemcsenagyságú gyephomokkal a füves sportpályák gyepének állagát javítják. A homokkal való felszórás után a fű könnyebben jut levegőhöz, a mohásodás és a gyomosodás visszaszorul.

Burkolólapok gyártásánál is felhasználják. Ez utóbbi különösen érdekes, mert a kvarchomok segítségével lesznek a lapok csúszásmentesek, ezzel növelik a járda érdességét.

Akár felújítás, házbővítés előtt állunk, akár most kezdünk építkezni, vagy akár csak a kertünket szeretnénk újjávarázsolni, célszerű megismerni az építőanyagokat. Nem árt, ha tudjuk, mit mire lehet használni, hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb anyagokat és azok közül is a jó minőségűeket. Az információszerzés mindig hasznos, mivel így tisztában leszünk azzal, hogy mit akarunk, és azt milyen minőségben, ezért a vásárlás is biztonságosabbá válik. Azért is jó eligazodni az építőanyagok között, mert a szakembereknek pontosabb útmutatást tudunk adni az elképzeléseinkről, emellett természetesen hatékonyabban tudjuk felügyelni az építkezés, felújítás menetét.

 

A besöprő homokról részletesebben

A kvarchomok az építőiparban is szívesen használt finom homok.

A nálunk is kapható besöprő homok néven forgalmazott kvarchomok használatáról érdemes többet tudni.

A besöprő homokról a térkövezés utolsó mozzanaival kapcsolatban szoktunk beszélni. A ház-és kerttulajdonosok tisztában vannak azzal, hogy mennyire fontosak a jól megtervezett és jól megépített kerti utak. Míg a korábbi évtizedekben nem volt ritka a betonágyba helyezett térkő a családi házaknál, ma már a környezettudatosságnak köszönhetően egyre inkább a kavicságyba épített kerti út a gyakoribb. A csapadék elvezetése, a kert vízháztartásának egyensúlyban tartása, az épület állagának megóvása érdekében kedvezőbb ez a megoldás, mivel a térkövek között a víz el tud folyni.

A térkövek ágyazásához és a köztük lévő rést olyan anyaggal kell kitölteni, ami kiváló vízelvezető, és megfelelő a fugázáshoz.

A kavicságyba fektetett térkövezés alap kiásásával kezdődik, ebbe kerül a tömörített zúzottkő, és a felső rétegre egyenletesen elterítve a kvarchomok. A lerakott térkövek közé szintén kvarchomok kerül, mégpedig az úgynevezett besöpréses módszerrel. Ezek az apró szemcsék jól kitöltik a réseket, így biztosítva a lerakott kövek stabilitását, ha a besöprést szakszerűen végezzük. Öntsük a felületre a homokot, majd addig söpörjük, amíg minden fugát kitöltöttünk. Ezután egy újabb tömörítés következik rezgőlapos döngölővel, majd egy ismételt besöprés.Végül a megmaradt anyagot távolítsuk el.

A kvarchomokot nem csak a térkövezésnél tudjuk használni, építőanyagok bekeveréséhez is kitűnő termék.

Kapcsolódó cikkek:

Gyönyörű térkövezési megoldások a kertben

Ezek a legnépszerűbb térkő típusok

Kerti járda építése

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Kvarchomok, besöprőhomok
  Bel- és kültéri felhasználás
  Tiszta kvarchomok
  Tüziszárított
  Osztályozott, 0-0,6 mm
  Felhasználásra kész
  Anyagszükséglet: igény szerint
  40 kg/zsák

  Raktáron, több mint 100 zsák
  3 090 Ft / zsák
  Megnézem

  Gyalogos forgalomra
  3,8 cm kővastagság
  Teraszok, járdák készítésére
  Kézzel válogatott
  Csúszásmentes felület
  Fagy- és olvasztósóálló
  Fugakeresztekkel egyszerűen beépíthető
  Bronz színű
  Beton
  4,1 db/m2 - 5mm fugával
  48 db/raklap

  Gyártói készleten
  1 680 Ft / db
  Megnézem

  Gyalogos és gépjármű forgalomra
  6 cm kővastagság
  Lakossági és közterületi alkalmazás
  3 méretű kombi kő
  Eltérhetünk a megszokott elrendezéstől
  Hamu színű
  Beton
  1,074 m2/sor
  10,74 m2/raklap

  Raktáron, több mint 100 m2
  5 990 Ft / m2
  Megnézem