Mire használjuk a kvarchomokot?

Építőanyag.hu

kvarchomok használata

A finom szemcséjű kvarchomokot nem csak a térkövezéshez, hanem építőanyagok bekeveréséhez is használhatjuk.

Ugyan a kvarchomokkal nap mint nap találkozhatunk, de ahhoz, hogy ott és úgy tudjuk felhasználni, ahol kell, érdemes alaposabban megismerni.

 

Mi is az a kvarchomok?

A kvarchomok az építőipar fontos alapanyaga. Mint minden homok, ez is a természetben található kőzetek és ásványi anyagok apró törmeléke, amelyek a természeti erők (csapadék, fagy, szél, napfény) hatására morzsolódtak fel.

A kvarc (szilícium-dioxid) a földkéregben leggyakrabban előforduló ásványfaj. Ennek ellenére jelentős, értékes anyag. Kristályokban előforduló változatai - mint amilyen a hegyikristály, az ametiszt, a rózsakvarc - voltak az első drágakövek. Mint kőzetek összetevője, a szilikát kőzetekben fordul elő. A kvarcról tudni kell, hogy nagy keménységű, emiatt a felszíni kőzetek lepusztulása során feldúsul, és tiszta kvarctörmelék, homok keletkezik.

A kvarchomok – egyéb ásványi törmelékkel együtt – a bomlásnak, oldódásnak erősen ellenálló kvarcszemekből áll.

 

Hasznosításáról röviden

A kvarchomokot az ipar számtalan területén használják. Többek közt az üveggyártás, a porcelán- és kerámia-előállítás, festékek, lakkok, ragasztók és a gitt előállításának egyik alapanyaga. Tisztításhoz is alkalmazt, homokfúvóval, kompresszorral régi bútorokról vagy fémtárgyakról lehet kíméletesen és eredményesen eltávolítani a festékréteget.

Ma már a fúvógépekben többféle anyagot használnak, részben a megmunkálandó felület anyagától, keménységétől függően.

 

A kvarchomok veszélytelen

Kvarchomokot, 0.01-1 mm szemcse átmérőjű sporthomokot használnak a sportpályák, például strandröpladához, mivel kopásállóságánál fogva nem keletkezik por, sérülésmentes játékot tesz lehetővé, nincsenek horzsolások, az ízületeket is jobban kíméli.

A 0,06-2 mm átmérőjű szemcsenagyságú gyephomokkal a füves sportpályák gyepének állagát javítják. A homokkal való felszórás után a fű könnyebben jut levegőhöz, a mohásodás és a gyomosodás visszaszorul.

Burkolólapok gyártásánál is felhasználják. Ez utóbbi különösen érdekes, mert a kvarchomok segítségével lesznek a lapok csúszásmentesek, ezzel növelik a járda érdességét.

Akár felújítás, házbővítés előtt állunk, akár most kezdünk építkezni, vagy akár csak a kertünket szeretnénk újjávarázsolni, célszerű megismerni az építőanyagokat. Nem árt, ha tudjuk, mit mire lehet használni, hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb anyagokat és azok közül is a jó minőségűeket. Az információszerzés mindig hasznos, mivel így tisztában leszünk azzal, hogy mit akarunk, és azt milyen minőségben, ezért a vásárlás is biztonságosabbá válik. Azért is jó eligazodni az építőanyagok között, mert a szakembereknek pontosabb útmutatást tudunk adni az elképzeléseinkről, emellett természetesen hatékonyabban tudjuk felügyelni az építkezés, felújítás menetét.

 

A besöprő homokról részletesebben

A kvarchomok az építőiparban is szívesen használt finom homok.

A nálunk is kapható besöprő homok néven forgalmazott kvarchomok használatáról érdemes többet tudni.

A besöprő homokról a térkövezés utolsó mozzanaival kapcsolatban szoktunk beszélni. A ház-és kerttulajdonosok tisztában vannak azzal, hogy mennyire fontosak a jól megtervezett és jól megépített kerti utak. Míg a korábbi évtizedekben nem volt ritka a betonágyba helyezett térkő a családi házaknál, ma már a környezettudatosságnak köszönhetően egyre inkább a kavicságyba épített kerti út a gyakoribb. A csapadék elvezetése, a kert vízháztartásának egyensúlyban tartása, az épület állagának megóvása érdekében kedvezőbb ez a megoldás, mivel a térkövek között a víz el tud folyni.

A térkövek ágyazásához és a köztük lévő rést olyan anyaggal kell kitölteni, ami kiváló vízelvezető, és megfelelő a fugázáshoz.

A kavicságyba fektetett térkövezés alap kiásásával kezdődik, ebbe kerül a tömörített zúzottkő, és a felső rétegre egyenletesen elterítve a kvarchomok. A lerakott térkövek közé szintén kvarchomok kerül, mégpedig az úgynevezett besöpréses módszerrel. Ezek az apró szemcsék jól kitöltik a réseket, így biztosítva a lerakott kövek stabilitását, ha a besöprést szakszerűen végezzük. Öntsük a felületre a homokot, majd addig söpörjük, amíg minden fugát kitöltöttünk. Ezután egy újabb tömörítés következik rezgőlapos döngölővel, majd egy ismételt besöprés.Végül a megmaradt anyagot távolítsuk el.

A kvarchomokot nem csak a térkövezésnél tudjuk használni, építőanyagok bekeveréséhez is kitűnő termék.

Kapcsolódó cikkek:

Gyönyörű térkövezési megoldások a kertben

Ezek a legnépszerűbb térkő típusok

Kerti járda építése

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    Raktáron
    3 490 Ft / zsák
     
    Megnézem
    • Expressz átvétel