Ezek a legnépszerűbb térkő típusok

Építőanyag.hu

ezek a legnépszerűbb térkő típusok

Amikor meg akarjuk újítani kertünkben a járdákat, utakat, teraszokat, kocsibeállót, vagy újakat akarunk építeni, a térkő használata a legjobb választás.

A térkövezés nem csak azért fontos, mert mutatós, kiemeli a kert, a ház szépségét, hanem azért is, mert praktikus: például egy jól megépített és megfelelő járólappal burkolt terasszal a lakóteret is növelni tudjuk, vagy a kerti útvonalakat, pihenőket tehetjük dekoratívvá, egyben biztonságossá.

A térkővel való burkolásnak a kincset érő víz megtartásában is szerepe van az összefüggő felületet jelentő betonozással szemben. Térkő használatakor a fugák között az alapozást jelentő kavics és homok biztosítja, hogy a csapadékvíz egyenletesen a talajba szivárogjon, így óvjuk szűkebb környezetünk vízháztartását.

Számtalan térkő közül választhatunk, dönthetünk az ár, a méret, az anyag, a szín és az éppen aktuális trendek alapján egyaránt.

A térkövek anyaga

A kültéri felületeket mesterséges ‒ pontosabban gyári ‒ és természetes anyagokkal is lefedhetjük.

Gyári burkoló a beton (mint amilyen a Leier Kaiserstein Taverna kombi térkő vagy Leier Solido térkő), a kerámia, az égetett agyag (mint a Semmelrock Penter Dresden), a gumi, vagy a teraszokon előszeretettel alkalmazott WPC (fa-műanyag kompozit). Természetes pedig többek közt a fából és a kövekből, ásványokból darabolással, vágással, csiszolással stb. készült burkolóanyag.

A legelterjedtebbek a betonból, a bazaltból készült térburkolatok, illetve a klinker burkolók, akár járdalapként, akár téglaként, kockakőként használjuk.

A legdivatosabb színek

Mielőtt kiválasztanánk egy színt, vegyük figyelembe a ház, a tető, az épített környezet színeit. Melyik illik ezekhez legjobban? Biztosan fogunk a divatszínek között is ilyet találni.

Az idei év kedvelt színe továbbra is a szürke, annak is a legsötétebb árnyalata. Valóban elegáns szín, de nem szabad túlzásokba esnünk. Ha például egy ház esetében a tetőcserép, a teraszburkoló, a kerti bútor, a kerti járda és tipegő is sötétszürke, az egyrészt unalmas látványt nyújt, másrészt komor hatást kelt. Ha ragaszkodunk a szürkéhez, szerencsésebb a világosabb árnyalataival variálni, és egy-egy üdítő színnel megtörni az egyhangúságot.

népszerű térkövek

 

A mediterrán színek, mint amilyen a terrakotta vagy a vörösréz, nem tudnak kimenni a divatból. Nem is csoda, melegséget sugároznak, az otthonosság érzetét keltik. Ezekből is érdemes legalább két színt kombinálni, túl sokat nem, mert akkor zavaróan tarka lesz az összkép. Újdonság, hogy a mediterrán színek között megjelent a szalmasárga, ami napsütésessé teszi az atmoszférát.

Népszerű anyagok

Nem véletlen, hogy az egyszerű beton térkövek annyira népszerűek. Univerzálisan használhatók utak, járdák, kocsibeállók, kerti teraszok készítéséhez. Népszerűségük töretlen, mert elérhető áruk mellett strapabíró, mutatós felületeket lehet létrehozni belőlük. Szerencsére már nem csak a „betonszürke” változat kapható, hanem színezett felülettel is rendelkeznek.

A beton térkövek fagyállók, csúszásmentesek, különböző vastagságban és formában kaphatók, jól variálhatók. Egy kis kreativitással csodát lehet vele tenni a kertünkben.

gyönyörű térkövek

 

Egyre többen választanak valamilyen elegáns megoldást, így került a népszerűségi listára a porcelán burkolólap teraszok, kerti medencék környékének lefedésére. Valóban minden jót el lehet mondani róla. Megjelenésben impozáns nagy méret, csillogó felület. Tulajdonságairól elmondhatjuk, hogy csúszásmentes, ellenáll a vegyszereknek, fényre nem érzékeny.

térkövezési megoldások

 

Kedveltek lettek, a rusztikus hatású bazalt kövek is, amelyek a 20. század elejének hangulatát idézik fel. Nagy teherbíró képessége miatt családi házaknál kocsibeállók készítésére kiváló. Nagyon jól variálható más kövekkel is.

A kínálatunkban kapható KK Budapest burkolókő valódi gránit és bazalt őrleményből készült, vastagsága, csúszásmentes felülete már a modern kor követelményeinek is megfelel. Gránit és homokkő térkővel jól variálható, a múltat idéző minták kirakásához remek megoldás.

népszerű térkövezési megoldások a kertben

 

A legkedveltebb méretek, formák

Ami a formát illeti, a kisméretű beton és nagyméretű porcelán kövek mellett igen kedveltek az úgynevezett kombi lapok. Négyzetméterenként csomagolva különböző méretű, de egymáshoz illeszthető elemekből áll. Népszerűsége a mutatós megjelenésében rejlik.

Felhasználható teraszokhoz, kerti járdákhoz, pihenőkhöz, lakóépületek járdáihoz, kocsifelhajtókhoz, parkolókhoz, csobogó medencéhez. Ami jellemzi: egyszerű formák, szép színek, stabil felület, biztonságos használatát. Felülete még nedves állapotban is csúszásbiztos.

 

térkövek a kertben

 

Kapcsolódó cikkek:

Gyönyörű térkövezési megoldások a kertben

Beton gyeprács kialakítása a kertben

Kreatív ötletek a kerti térburkolat kialakításához

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel