Hogyan érdemes az építőanyagokat szállításhoz becsomagolni?

Építőanyag.hu

Téglák raklapon

Amikor megvásároljuk és elhozzuk, illetve kiszállíttatjuk magunkhoz az építkezéshez szükséges anyagokat, azok szakszerűen, biztonságosan, szállításra alkalmas állapotban indulnak neki az útnak. Azonban előfordul, hogy nem megfelelő terméket rendeltünk, esetleg a szükségesnél többet vettünk, ezért vissza kell azt juttatnunk az üzletbe. Ilyenkor is vannak szabályok, amelyeket be kell tartanunk ahhoz, hogy az üzlet vissza tudja venni azokat tőlünk.

Visszaküldéskor a vásárló felelőssége, hogy a termékek épségben kerüljenek vissza a forgalmazóhoz. Ha sérülnek, összetörnek szállítás közben, az üzlet nem tudja azt átvenni. Épp ezért összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amelyekre oda kell figyelnünk a csomagoláskor, feladáskor.

Az építőanyagokat szállítás szempontjából két típusra lehet bontani: Vannak a dobozosok és a raklaposok.

 

Doboz

Ha dobozos terméket kell feladnunk, figyeljünk arra, hogy azt csak erre a célra készült kartondobozban tegyük. Ehhez standard 5 rétegű hullámkarton (500x400x400 mm vagy 750x700x550 mm) kartondobozt vásároljunk. Ha ugyanabban a dobozban küldjük vissza, mint amiben mi magunk is kaptuk, akkor mindenképp távolítsuk el a korábbi címkéket, szállításból eredő jelöléseket róla. Az új csomagcímkét pedig jól olvasható módon, gyűrődésmentesen kell felhelyezni.

Ellenőrizzük, hogy a doboz sehol sem sérült a szállítás vagy a kibontás során. Sérült dobozban ne küldjük vissza azt, mert nagy a kockázata, hogy sérülni fog benne az áru. Használjunk úgynevezett térkitöltő anyagot, hogy ne sérüljön, ne nyomódjon össze, ne mozogjon benne a termék. Vannak kifejezetten csomagolóanyagokra specializálódott webáruházak, ahol többek között térkitöltő anyagok széles választékát is lehet kapni, különféle hab, chips, gél, papír és fólia formájában.

Ha elkészültünk vele, lezárásként nem elegendő az oldalak egymásba hajtása, minden esetben ragasztószalaggal is le kell zárni és körbe is kell fóliázni a dobozt. Ez alól csak a személyes átvétel a kivétel. Ebben az esetben is be kell csomagolni a termékeket, de a dobozt az átvételig nyitva kell hagyni.

 

Raklap

Ha raklapos terméket küldünk vissza, akkor is vannak szabályok, amelyeket be kell tartanunk. Az egyik legfontosabb, hogy olyan módon csomagoljuk be, hogy az villás targoncával emelhető legyen. Alaposan vizsgáljuk meg a raklapot, sérült, törött raklapon ne küldjük azt vissza, hisz az szállítás, emelés közben eltörhet, leeshet és összetörhet a rajta lévő termék.

 

Pántolt építőanyag

 

A raklapra úgynevezett téglakötéses elrendezésben helyezzük el az építőanyagot. Ez azt jelenti, hogy a raklap minden irányból mozgatható legyen, egyensúlyban marad, bármelyik irányból is emeljék meg azt. Fontos, hogy terméknek nem szabad lelógnia a raklapról. Mindenképp rögzítsük rajta az árut fóliázással vagy pántolással. Utóbbi esetében használjunk élvédőket is. A kész csomagot pedig teljes egészében fóliázzuk is.

Raklapos építőanyag esetében is szedjük le a korábbi szállításból eredő jelöléseket, címkéket, ne tévesszék meg a kiszállító céget. Az új címkét pedig jól látható helyre, jól olvasható formátumban tegyük fel. Ügyeljünk arra is, hogy a címke ellenálljon az időjárási körülményeknek is, ne essen le, ne váljon olvashatatlanná, ha eső éri.

Figyeljünk a méretekre is! A raklapos küldemények mérethatárai MPL-s szállítás esetén kétfélék lehetnek:

  • MPL (normál) raklap: 80x120x 160 cm (szélesség x hossz x magasság), max. 1000 kg.
    MPL terjedelmes raklap: 120x160 x180 cm, max. 1000 kg.

MPL-es szállítás esetén a gyártói raklapok össztömege sem lehet a megengedett 1000 kg-nál több.

Ha esetleg bizonytalan lenne a csomagolás, visszaszállítás módjában, keressen meg minket bátran, szakképzett kollégáink szívesen adnak tájékoztatást!

 

Kapcsolódó cikkek
Mikor kell behajtási engedély?
Hogyan vásároljunk építőanyagot a neten
Fontos tudnivalók az építőanyag kiszállítási díjáról