Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

A fa mint építőanyag

Fa mint építőanyag

A fa mint építőanyag körülbelül az emberiséggel egyidős. Már az őskori leletek közt is találhatók facölöpökre épült házak, de az ókorban is népszerű eszköze volt az építkezéseknek.

 

A középkorban terjedt el

Tömeges és mai napig tartó népszerűségét igazán a középkorban érte el. Ennek fő oka a várfalak által meghatározott helyszűke volt, kénytelenek voltak az emberek felfelé építkezni, amire a faváz bizonyult a legalkalmasabbnak. Ráadásképp szintén ezidőtájt nyert igazán teret a malomipar és a hajózás is, amelyek szintén nagy mennyiségben nyúltak ehhez az anyaghoz.

 

Könnyű, de strapabíró

Hatalmas sikerét a fa számos pozitív tulajdonságának köszönheti. A súlya sok más építőanyaghoz képest kicsi. Ezzel fordítottan arányos nagyságban rendelkezik nyomó-, húzó- és hajlítószilárdsággal. Remek hőszigetelő, levegővel töltött sejtszerkezete révén kevéssé vezeti el a meleget. Minimális a hőtágulása.      

 

Kordában tartja a párát

Kevésbé ismert tulajdonsága, hogy remekül lehet vele szabályozni a lakás páratartalmát. A fa képes felvenni a levegő nedvességtartalmát, és ez fordított irányban is működik, azaz ha a levegő túl száraz, akkor a fa képes a sejtfalaiban lévő nedvességet leadni egészen addig, amíg ki nem alakul az egyensúlyi állapot.

 

Könnyű megmunkálni

Az is komoly érv mellette, hogy könnyen megmunkálható. Sőt ha megfelelően nyúlnak hozzá, akkor akár többször is felhasználható. Nem egyedi eset, hogy egy-egy elbontott ház fa építőanyag-maradványait, például fagerendáit, oszlopait – még ha más szerepben is, de – újrahasznosítják. Végső esetben az egykori építőanyag akár tüzelőanyagként is funkcionálhat.

 

Természetes

Ökológiai szempontból nézve a fa az egyetlen megújuló erőforrás az erdőtelepítéseknek köszönhetően. Más anyagokkal ellentétben az előállításához nem szükséges fosszilis energia, sőt növekedése közben csökkenti az üvegházhatást is, hisz elvonja a szén-dioxidot, s közben oxigént termel.

S persze a fa önmagában is szemet gyönyörködtető látványáról sem szabad megfeledkezni. Természetközelivé teszi otthonunkat, így nem csak a tartószerkezetben, hanem a felületek fedésében, díszítőelemként is szívesen nyúlnak hozzá az emberek.

 

Osztályozása

A fákat megmunkálhatóságuk szempontjából osztályozzák az építőiparban. Puhafának azokat nevezik, amelyek egyszerűbb eszközökkel, fűrésszel, faragókéssel is könnyedén megmunkálhatók. Tipikusan ilyenek a fenyőfélék (kivéve a vörösfenyő, az már a másik kategóriába tartozik). A másik típust keményfának hívják, s nevéből is adódóan már nagyobb erőfeszítés szükséges a megmunkálásukhoz. Ilyen például az előbb már említett vörösfenyő vagy a hársfa, nyírfa is.

A megmunkálhatóság mellett természetesen sokat számít az is, hol szeretnénk az adott faanyagot felhasználni. Például a kültérben alkalmazott fa állandó hőmérsékletváltozásnak van kitéve, részben lehet föld vagy víz alatt is, ezért itt a kemény fa ajánlott. Bár felületkezeléssel a puhafákat is ellenállóbbá tehetjük, de rájuk a beltéri alkalmazás jellemzőbb. Ezzel együtt teljesen általános kategorikus válasz nem adható, mert amíg például lambériaként a puha fát célszerű alkalmazni, addig egy rusztikus kialakítású, például a tetőszerkezetet belülről is látni engedő házban a kemény fa is jelentős szerepet játszik.

Ugyanakkor érdemes tisztában lenni vele, hogy a két fő kategórián belül az egyes fafajtáknak is egyedi erősségei és gyengeségei vannak. Nem mindegy, hogy egy fa mennyire vetemedik, zsugorodik, mennyire hosszú ideig használható. Ha pedig olyan helyen használjuk, ahol a látványa is számít, akkor a színe, erezete, fényezhetősége, pácolhatósága is számításba jön. Ezért faanyagok használata előtt mindig érdemes szakembertől tájékozódni a felhasználhatóságról.

Kapcsolódó
Házépítés lépésről lépésre – a tető megépítése
A rétegragasztott gerenda felhasználási területei, előnyei

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  5 m szálhossz
  5 cm széles
  3 cm vastag
  I. osztályú 
  Natúr fenyő tetőléc
  Légszáraz (szabadban tárolt)

  Raktáron, több mint 5000 fm
  290 Ft / fm
  Megnézem

  Tartóoszlopoknak és látszó födémeknek
  Hosszú fesztávok áthidalására alkalmas 
  I. osztályú lucfenyőből készült
  Származási hely: Ausztria
  Szálanként csomagolt
  Rendkívül tartós, nem csavarodik, nem reped

  Raktáron, 1 szál
  155 490 Ft / szál
  Megnézem

  3,872 m2/csomag
  12,1 cm széles (csappal együtt!)
  I. osztályú lucfenyőből
  Kezeletlen
  Egyszerűen építhető
   

  Rendelésre
  5 870 Ft / m2
  Megnézem

  2,904 m2/csomag
  12,1 cm széles (csappal együtt!)
  Fenyő fűrészáru
  I. osztályú minőség
  Nem járható
  Könnyen kezelhető felület
  Egyszerűen felhasználható
   

  Raktáron, több mint 100 m2
  7 620 Ft / m2
  Megnézem