Mikor milyen építési munkákat érdemes végezni?

Építőanyag.hu

Festés

A legtöbb tevékenységnek megvan a maga szezonalitása, és ez alól az építési munkák sem kivételek.  Gyakran hallani, hogy tavasszal és ősszel van az építkezési főidény, télen pedig a holt szezon. De valóban nem szabad a mínuszokban a legtöbb építőanyaggal dolgozni, vagy vannak olyan teendők, amelyeket nem befolyásol a hideg idő?

Házépítés vagy lakásfelújítás során fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen hőmérsékleten lehet egy-egy anyagot tárolni és használni, vagy melyik műveletet szabad adott évszakban vagy időjárási körülmények között elvégezni.

Az építkezés egyik első lépése a tervezés és az építőanyagok kiválasztása, és ennek kapcsán már el is dől, hogy melyek azok az évszakok, amikor lehet a munkával haladni, és melyek azok az időszakok, amikor nem ajánlott szinte semmibe sem belefogni.

Építési munkák szezonalitása

Tavasz és ősz

Az alapot nem tanácsos őszi, esős időben kiásni, vagy akár jó időben a kiásás után hosszabb szünetet tartani, mert pár nap alatt is könnyen tönkremehet a munkagödör. Amennyiben esőre lehet számítani, ne kezdjünk bele a vakolásba és színezésbe, mert könnyedén foltossá válhat a fal, ami utólag sem szárad meg, hanem úgy marad. Ha nem tudtuk az eső előtt időben végezni, akkor fóliával takarjuk le a kész munkálatokat, és az egyszer már lefestett, de megázott falat pedig száradás után célszerű homlokzatfestékkel átfesteni.

A vasalt aljzat kiépítésére a tavasz alkalmas leginkább, amikor még nincs kiszáradva a talaj, de már nem is nedves a téli időtől. Ennek során ügyelni kell arra, hogy a beton tökéletesen befolyjon a betonacél hálójába, és az alsó harmadánál helyezkedjen el.

Március elejétől már a hőmérséklet is engedi, hogy problémamentesen nekiállhassunk a falazásnak, és ne szóljon közbe a hideg vagy a csapadék.

A tavasz és az ősz a legoptimálisabb időintervallum a homlokzati hőszigetelés számára: ez ugyanis ragasztást igényel, és sem a magas, sem az alacsony hőmérséklet nem tesz jót neki, így sem télen, sem nyáron nem érdemes hozzáfogni.

Nyár

A nyári meleg és száraz időnek köszönhetően ebben az évszakban szinte csak egyetlen dolog tántoríthat el minket az építési munkálatoktól: a forróság. Kánikulában különösen ügyelni kell a munkások egészségére, védőitalt és árnyékos pihenőhelyet kell biztosítani. Nyáron egyébként gyorsan és szépen lehet dolgozni, hiszen a levegő hőmérsékletének köszönhetően minden hamarabb megköt és megszárad, nem nedves a talaj, beltéri változtatások esetén pedig könnyen lehet mozogni és szellőztetni.

Tél

Építkezés szempontjából a tél a lehető legrosszabb periódus. Legalábbis hosszú éveken át ebben a hitben éltünk és nem is foglalkoztunk a benne rejlő lehetőségekkel. Az utóbbi időben azonban egyre többen és bátrabban vágnak bele a ház falazásába ezekben a hónapokban is. Arra viszont ügyelni kell, hogy a habarcs megfagyása jelentős problémát okozhat, és a munkavédelmi előírások betartása sem egyszerű, ha nagyon zord az időjárás.

Ha egy beltéri tisztító festéshez szeretnénk hozzákezdeni, külső glettelés és faljavítási munkálatok nélkül, akkor azt télen is nyugodtan bevállalhatjuk, de temperáló fűtésre szükség lesz.

A falazáshoz hideg időben cementhabarcsot – vagy cementtel feljavított mészhabarcsot kell használni. Figyelni kell arra, hogy a hőmérséklet nehogy megfagyassza (4-12 óráig) a habarcsot, és ezzel megakadályozza a szilárdulását elősegítő vegyi folyamatot. Törekedni kell a megfelelő vízmennyiség adagolására a habarcskészítésnél: ne legyen sok, mert az a habarcs romlását okozhatja, és ne legyen túl kevés, mert a tégla egyébként is szív el a folyadékból. A hideg időben falazás során még nagyobb figyelmet kell szentelni a szerkezeti és technológiai követelményeknek.

Falazás télen

Télen a vakolás is beleférhet, de csakis és kizárólag akkor, ha a hőmérséklet minimum 5 Celsius fok, és ez alá éjszaka sem megy, különben esztétikai jellegű hibák léphetnek fel, vagy megfagy a vakolat. Külső vakolás esetén fóliázzuk le a kész felületet, illetve lakott épületnél használjunk fűtést vagy légbefúvókat.

Észben kell tartani, hogy a téli szezonban végzett építési munkák színvonala általában nem éri el a száz százalékot, ezért ha módunkban áll, akkor várjuk meg a jobb időt. Fagypont környékén egyáltalán nem szabad kültéri munkálatokat folytatni, hiszen több kárt okozunk, mint amennyi hasznot remélhetünk.

Blogunkban a továbbiakban részletesebben is ki fogunk térni az egyes szezonokban végezhető építési munkákra.

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    Raktáron
    1 940 Ft / zsák
     
    Megnézem
    • Expressz átvétel
    Raktáron
    2 300 Ft / zsák
     
    Megnézem