Miért népszerű a polisztirol szigetelés?

Építőanyag.hu

ezért népszerű a polisztirol szigetelés

Polisztirol, hungarocell, EPS, XPS – aki építkezett, felújított, vagy otthonán végzett utólagos szigetelést, találkozott már ezekkel a nevekkel.

Bár a felsorolt elnevezések hasonló szigetelőanyagot jelölnek, van köztük különbség.

Ideje többet tudni róluk: milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, mikor és melyiket használhatjuk szigeteléshez, miért kedvelt hő- vagy hangszigetelő anyagok.

Felhasználásuk széleskörű. A mindennapi életben szinte minden törékeny anyag csomagolásánál találkozunk polisztirollal, mert szerkezeténél fogva megvédi a tárgyakat a sérüléstől. De ennél sokkal többet is tud, a legnépszerűbb szigetelőanyagok egyike, akár homlokzati, akár tetőtéri, akár belső falszigetelésről legyen szó.

A polisztirol egyfajta műanyag

Az a műanyag, amiből áll, a polisztirol, és ahogyan készül, az az expandálás vagy extrudálás. Innen ered az előbbi típus elnevezése is, az EPS, vagyis expandált polisztirol.

Mivel habosított eljárással készül, a műanyag magába zárja a légbuborékokat, amelyek tartósan az anyagban maradnak. Mivel a polisztirol lapok több mint 90 százaléka levegőből áll, rendkívül jó hőszigetelő képességekkel rendelkezik, és könnyű súlyát is részben ennek köszönheti.

A polisztirol legfőbb tulajdonságai

Hosszú élettartamú, évek során sem változik szerkezete. Egyedül akkor van probléma, ha tartósan ki van téve a nap sugárzásának, ennek hatására ugyanis elsárgulhat, elporladhat. Ha azonban helyesen építették be, ilyesmi nem fordulhat elő.

Nem hőálló, kb. 70 ºC után romlik a terhelhetősége és a mérettartóssága, mivel hőre lágyuló anyag.

Tűz esetén éghető, de önkioltó tulajdonságú, tehát a tüzet nem terjeszti tovább. 

Részlegesen vegyszerálló. A szokásos építőanyagok, mint a mész, a cement, a gipsz, a gyenge savak, a sóoldatok nem ártanak a polisztirolnak, de az erős savakkal szemben részlegesen ellenálló. A polisztirol alapú anyagoknak kifejezetten ártanak a szerves oldószerek, például az aceton vagy a benzin.

A polisztirol szigetelőanyag könnyű súlyú és könnyen vágható, törhető, ezért szívesen dolgoznak vele.

A polisztirol önmagában nem szennyezi a környezetet, nem hat károsan az élő szervezetre. Nem telepednek meg rajta gombák, baktériumok, nem szolgál táplálékul a rágcsálóknak. (Itt meg kell jegyezni, hogy beépítésnél se hagyjunk lehetőséget a rágcsálók beköltözésére, mert az anyag jó hőszigetelő tulajdonságát kihasználva az állatok hajlamosak megtelepedni benne.)

A polisztirol nyomószilárdsága

Ezt a típusú hőszigetelő anyagot a különböző nyomószilárdságú termékek szerint csoportosíthatjuk. A nyomószilárdság vagy nyomófeszültség a tényleges terhelhetőséget jelenti, vagyis ameddig nem nyomódnak össze a cellák és nem károsodik az anyag. Ennek mértékét számmal jelölik. Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb ránehezedő nyomást bír ki az anyag.

AZ EPS 30-70 még nem terhelhető, ezért oldalfalak, tetőterek vázszerkezete közé szokták használni.

Az EPS 80 nem terhelhető, kizárólag homlokzati hőszigetelésre használható.

Az EPS 100 már lépésálló, terhelhető, például felhasználható padlóba hőszigetelő rétegként.

Az EPS 150 még jobban terhelhető, például otthoni felhasználásra garázs vagy terasz burkolata alá, vagy lapostetőhöz is alkalmazható.

Az EPS 200 a legjobban terhelhető, ipari létesítményekben, hűtőházakban, zöldtetők építésénél használható, ez már járműforgalommal is terhelhető.

Az EPS, az expandált polisztirol nem vízálló. Szállítás, raktározás, beépítés során óvni kell a nedvességtől, mert a víz hatására elveszti kiváló tulajdonságait. Minimális nedvesség még nem árt neki, de igényli a víztől való védelmet.

Az EPS lapok egyik altípusa a grafitos változat. Mint a neve is mutatja, a gyártás során grafitporral keverik, ez megnöveli amúgy is jó hőszigetelő tulajdonságát. Ugyanakkor a szürke szín nagyobb odafigyelést igényel beépítéskor, mert napsütésben gyorsan átmelegedik, a hozzá használt ragasztó is gyorsabban köt. Ennek ellenére érdemes fontolóra venni a grafitos szigetelőanyag használatát, mert olyan helyeken, ahol nem tudunk vastag szigetelőanyagokat behelyezni, egy vékonyabb, grafitos EPS lap is nagy hatékonyságú lehet.
Létezik védőbevonatos változata is, ahol a fent említett felmelegedés kiküszöbölhető, mivel a bevonat színe miatt az anyag kevésbé melegszik fel. 

Extrudált polisztirol

Szintén a polisztirol termékek családjába tartozik az extrudált polisztirol, vagyis az XPS, de nyomószilárdságban és vízállóságban messze meghaladja az eddig megismert EPS-t.

Az eltérő gyártási technológia eredményeként sokkal keményebb az anyag, hőszigetelő tulajdonsága kiváló, már a legvékonyabb lap felhelyezésével is mérhető a hőmérséklet különbség.

Zárt cellaszerkezetének köszönhetően a vízfelvétele minimális. Akár talajszint alatt is lehet vele dolgozni, nem tesz benne kárt sem a talajvíz, sem a fagy.

Könnyű már első látásra megkülönböztetni az EPS lapoktól, mert nem fehér vagy szürke színűek, hanem színesek: sárga, kék, akár rózsaszín vagy lila színben is készülnek. A színnek nincs megkülönböztető jelentőségük, csak a gyártóra utalhatnak.

A polisztirol felhasználási területei

Az EPS és a XPS tulajdonságai alapján könnyű választani, milyen területen alkalmazzuk őket.

XPS lapokkal végezhetjük a pincék falának vagy a ház lábazatának a hőszigetelését. Alkalmas lapostetők, zöldtetők nagy terhelésnek kitett padlók hőszigetelésére, kihasználva terhelhetőségét és a nedvességgel szembeni ellenállását.

Az EPS lapokat leggyakrabban homlokzati szigetelésre használják. Nagyon könnyű vele dolgozni, költséghatékony és jó megoldás, ha figyelembe vesszük a felsorolt tulajdonságait. Mivel nem engedi át a párát, akadályozhatja a ház természetes szellőzését. Ezt azonban a megfelelő szellőző rendszerek kialakításával könnyen ellensúlyozni tudjuk.

Miért jó a polisztirol szigetelés?

Ma már nem kérdés, hogy a családi házak, társasházak szigetelése nagy jelentőséggel bír. Elsősorban a fűtési és hűtési energiaköltséget csökkenthetjük, de emellett komfortérzetünket is növeljük, mert biztosítani tudjuk a helyiségekben az egyenletes hőmérsékletet.

A legnagyobb eredményt a homlokzati szigeteléssel érjük el, ám szükség lehet belső védelemre is, például hideg oldalfalak vagy padlásterek esetében.

Mindez jelentős költséggel és munkával jár, így nem mindegy, milyen szigetelőanyagot választunk. Polisztirollal jelentős költségmegtakarítást érhetünk el, szállítása, felhelyezése is kevesebb energiát igényel.

Webáruházunkban néhány kattintással megrendelhetők a szigetelés megfelelő alapanyagai.

Kapcsolódó cikkek:

A külső és belső szigetelés szerepe az energiahatékonyságban

Mit kell tudni a hungarocell szigetelésről?

Hőszigetelés helyhiány esetén

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel