Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Üveggyapot vagy kőzetgyapot - melyiket mikor használjuk?

üveggyapot és kőzetgyapot közti különbségek

Hatalmas az igény a természetes alapú szigetelőanyagok – üveggyapot és kőzetgyapot – használatára, előnyös tulajdonságaik miatt. Mi a különbség köztük? Melyiket válasszuk? Az alábbiakban segítünk.

A ház hőszigetelése nem csak a fűtési szezon előtt és alatt lényeges téma. A belső tér kellemes klímájának megteremtése alapvető, különösen, amióta Magyarországon is egyre jellemzőbbek a forró nyarak. A jó szigetelés nem csak a falak között tartja a fűtéssel keletkező meleget, hanem alkalmas a kánikula elleni védelemre, sőt hangszigetelési feladatokat is ellát. Ezen felül fontos, hogy ellenálljon különféle természeti hatásoknak, mint amilyen a környezeti nedvesség, az időjárás, az idő amortizáló hatása, vagy a tűz.

Korábban többször írtunk már a hőszigetelés módozatairól, vagyis arról, hogy milyen anyagokkal, milyen lépésekben szigetelhetjük az ingatlant a házépítés során, illetve utólag. Foglalkoztunk a különféle szigetelőanyagok jellemzőivel, illetve előnyeivel és hátrányaival. Külön cikkben esett szó az üvegyapot paramétereiről és felhasználásáról is.

 

Ásványi gyapotok

Az ásványi alapú gyapotok természetes alapanyagokból, hevítéssel gyártott, hosszú szálakból álló szigetelőanyagok. Szigetelő tulajdonságuk a szálak közé zárt nagy levegőmennyiségnek köszönhető. Az üveggyapot üvegipari melléktermékekből, üveghulladékból, kvarchomokból készül, a kőzetgyapot pedig bazaltból vagy más ásványból.

Szigetelési tulajdonságaik nagyon hasonlóak, hiszen kiváló hő- és hangszigetelők. Mivel szervetlen anyagokból állnak, nem bomlanak, és nem lépnek reakcióba más anyagokkal, öregedés folyamatuk lassú.

Minden ásványgyapot terméket teljes mélységében hidrofobizálnak, azaz a vízzel szemben ellenállóvá tesznek, ugyanakkor megtartják tökéletes páraáteresztő képességüket, így nem kell tartani attól, hogy befüllesztik a házat vagy penészedést okoznának. Emellett viszont a felhasználás során a helyi nedvességviszonyokat figyelembe kell venni, mert a tartós ázás gyors és nagy mértékű minőségcsökkenést okoz a termékek hőszigetelési tulajdonságaiban. És – mint minden szigetelés során – a párazárás kérdését ezek esetében is nagyon komolyan kell venni és gondosan megtervezni. gyártáshoz használt adalékanyagok elenyésző mennyiségűek a termék össztömegén belül, így hozzájárulnak a természetes otthon és környezet érzetéhez.

Mind az üveg-, mind a kőzetgyapot viszonylag könnyű, ezért könnyen szállítható és kezelhető termék. A kezelésük során nem keletkezik az egészségre káros vagy kellemetlen hatású melléktermék, vágásuk, darabolásuk egyszerű, rögzítésük könnyen kivitelezhető.

 

Mi a különbség az üveggyapot és a kőzetgyapot között?

Bár fizikai, valamint hő- és hangszigetelési tulajdonságaikat tekintve nagyon hasonlók, néhány alapvető különbség miatt érdemes mérlegelni, hogy a különféle szigetelési feladatokhoz melyiket választjuk.

Az üveggyapot-táblák a méretükhöz viszonyítva könnyebbek, mint a kőzetgyapot. Kiválóan alkalmasak könnyűszerkezetes házak teljes szigetelésére, illetve főleg födémek, tetők szigetelésére ajánlják őket. A kőzetgyapot “terepe” inkább a homlokzati szigetelés, aminek több oka is van: a masszívabb táblák állítva kevésbé deformálódnak, jobban ellenállnak a környezeti hatásoknak (legyenek azok fizikai vagy éppen időjárási jellegűek) és a párával szemben is ellenállóbbak.

Az üveggyapot nem lépésálló, ezért födémszigetelésnél mindig gondolni kell arra, hogy a födém fölötti teret mire és hogyan akarjuk használni. Hasznosítatlan padlástérben esetleg elég lehet szervízút kialakítása, de ha lakás céljára akarjuk használni ezt a helyiséget, akkor masszív szerkezetű járófelületet kell kialakítanunk.

Az üveggyapot táblák rugalmasak, ebből következik néhány probléma, amelyet az alkalmazásuk során meg kell oldanunk. A rugalmasság miatt a táblák nem önhordozóak, változtathatják az alakjukat (összerogyhatnak, deformálódhatnak), ezért a rögzítés során ezt figyelembe kell venni (pl. rögzítőháló alkalmazása). A formaváltozások miatt a toldások és illesztések helyén rések keletkezhetnek, ami hőhidak keletkezéséhez vezethet. Ezért az üveggyapotot gyakran több rétegben, eltolt illesztésekkel helyezik el. Ez megnövelheti a felhasznált alapanyag-mennyiséget és némi költségnövekedést eredményezhet. Ugyanakkor a kőzetgyapot termékek valamivel drágábbak, de jó eséllyel emiatt kisebb mennyiségre van szükség belőlük.

Az üveggyapot, bár a gyártás során igyekeznek ellenállóvá tenni a nedvességgel szemben, alapvetően rosszabb pára és nedvességtűrő képességgel rendelkezik, ezért nem alkalmas lábazat, koszorú, pincefal és a legtöbbször padló szigetelésére, illetve külön gondot kell fordítani a párazására, ami a kőzetgyapot esetében könnyebben orvosolható probléma.

Kapcsolódó cikkek:

Az üveggyapot tulajdonságai és használata

Útmutató a megfelelő tetőszigeteléshez

Belső falak hőszigetelése

Hőszigetelés fűtési szezon előtt

Szigetelési kisokos

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Kis testsűrűségű hőszigetelő lemez
  Szarufák közötti szigetelés kiegészítője
  Nem járható padlásfödémre, zárófödém hőszigetelésre
  Magas akusztikai és tűzvédelmi követelményű gipszkarton falakba
  A terméket bálában értékesítjük
  7,2 m2/bála; 0,6 m2/tábla

  1 660 Ft / m2
  Megnézem

  Univerzális szigetelés beltéri használatra
  Szarufa közökbe, válaszfalakba, padlásfödémbe
  Rugalmas, önhordó
  Nem lépésálló
  A1, nem éghető
  560x120x10 cm
  6,72 m2/tekercs

  Rendelésre
  2 650 Ft / m2
  Megnézem

  Tekercses ásványgyapot szigetelés
  Nyomással nem terhelhető
  Páraáteresztő, mérettartó
  Nem éghető, tűzveszélyességi osztály: A1
  Hővezetési tényező: λd=0,040 W/mK
  10 cm vastag
  9,6 m2/tekercs (1,2x8 m)

  Rendelésre
  1 750 Ft / m2
  Megnézem