Nélkülözhetetlen kerti gépek és szerszámok a kert rendezéséhez

Építőanyag.hu

Védőszemüveget viselő fiatal férfi sövényvágó kerti szerszám használatával rendezi a sövénnyírást a kertben

A kerted gondozása az évszaktól függetlenül rendszeres odafigyelést és megfelelő eszközöket igényel. Az alábbiakban felsoroljuk a nélkülözhetetlen kerti gépeket és kertészkedéshez szükséges szerszámokat, amelyek segítségével szebbé varázsolhatod a kertedet, valamint hatékonyan végezheted el a parkosítási munkákat.

Hogyan fogj a kertészkedéshez? A barkács eszközökön belül a kerti és kézi szerszámok közül mire lesz szükséged? Milyen gépekkel halad a kerti munka? Rendszereztük számodra a legfontosabb tudnivalókat a kertrendezésről!

Pázsit, gyep kialakítása

Kerted elképzelhetetlen összefüggő zöld felület nélkül, ez köti meg a szálló port, párolgásával pedig nem csak a légkör páratartalmát növeli, hanem érezheted hőmérséklet-csökkentő hatását is.

Igényeidnek megfelelően létrehozhatsz gyepes területet, ami nagyobb tűrőképességű, többféle fűféléből és akár mezei virágokból áll. Vagy telepíthetsz pázsitot, ami vékony szálú finom fűfajtából áll, kevésbé strapabíró és több ápolást igényel, mint a gyep.

Bármelyik mellett döntesz, kerti gépek és szerszámok nélkül nem tudod elvégezni a munkát.

Először is, hogy tiszta lappal kezdhess, el kell távolítani az olyan, előző években, évtizedekben telepített füvet, ami már nem is szép, és nem is praktikus.

Ha nagyra nőtt gazzal, egyenetlen felülettel van dolgod, először használj fűkaszát, amivel eltávolíthatod a szálakat. Fűnyíróval az ilyen helyen nehéz boldogulni.

Ezután egy gyepfelszedő géppel eltávolíthatod a régi füvet. Segítségével sima, egyenes, de tömör felületet kapsz.

Mielőtt elvetnéd a fűmagot, még számos teendő vár rád. Ilyen például a talaj lazítása, amit kézi erő helyett rotációs kapával, vagyis kapálógéppel is megtehetsz. Ez a kerti gép a füvesítés előkészítésén kívül alkalmas az őszi nagyobb talajlazításra, a gyomirtásra, veteményeskertben a vetést előkészítő talajmegmunkálásra. Ha nagyobb alapterületű a kerted, és a pihenőkert mellett veteményest is kialakítottál, ahol a család számára megteremnek a friss zöldségfélék, érdemes kapálógépet beszerezni, mert ki tudod használni.

El kell dönteni, hogy elektromos vagy robbanómotoros üzemeltetésű gépet vásárolj. Az elektromos kapagép előnye, hogy a zajterhelés kisebb, nem kerülnek káros anyagok a közvetlen környezetedbe és a légkörbe sem. Feltétele, hogy a közelben áramforrás legyen. A robbanómotoros rotációs kapával egyrészt függetleníteni tudod magad az áramforrástól, másrészt ezek a gépek nagyobb teljesítményűek.

A talaj egyengetésére a legjobb eszköz a gereblye, ami amúgy is nélkülözhetetlen szerszám egész évben, gondolj csak az őszi lombok összegyűjtésére, vagy a veteményeskertben végzett munkára.

Célszerű kialakítani az öntözőberendezést is, mert az mondani sem kell, hogy a folyamatos öntözésről gondoskodnod kell ahhoz, hogy mindig szép zöld legyen a fű.

Az öntözőrendszer automatizálja a növények locsolását, így időt és vizet takaríthatsz meg. Csepegtető rendszerrel vagy szórófejjel felszerelt öntözőberendezéseket is választhatsz a kerted méretéhez és igényeihez igazodva.

Ezekkel az eszközökkel tarthatod rendben a füves területet

Attól kezdve, hogy kikelt a fű, egészen a téli fagyokig mindig lesz dolgod vele. Néhány munkát megkönnyíthetsz kerti gépekkel, de a kézi szerszámokra is szükség lesz.

Az alapvető kerti gépek között a fűnyíró egyértelműen az első helyet foglalja el. A rendszeres fűnyírás megőrzi a gyep egészségét és esztétikáját. Választhatsz elektromos, benzinmotoros vagy akkumulátoros fűnyíró közül a saját igényeidnek megfelelően.

A rendszeres nyírástól sűrűsödik és erősödik a fű, megjelenése szebb, tömörebb. Rendszerint forgókéses típust használunk, amit érdemes karbantartani, hogy a vágott felület szép legyen. Ez az évenként élezésből és a gép tisztán tartásából áll. Választásnál vedd figyelembe, mekkora a felület, mert egy kisebb kertben, ahol elérhető az áramforrás, környezetkímélőbb az elektromos és az akkumulátoros változat.

Külön figyelmet érdemelnek a robotfűnyírók. Ha nagy a kert, érdemes megkönnyíteni a fűnyírás időigényes feladatát ezzel a kerti géppel.

Újratölthető akkumulátorral működik, előzetes telepítés után és a határoló vezetékek beállítását követően kikerüli az akadályokat, ilyenkor behúzza a késeket és irányt változtat.

Véletlenszerűen dolgozik, így nem hagy maga után csíkokat. A pázsit egyenletes, egészséges, szép felületű lesz, ugyanis, ha folyamatosan működtetjük, naponta levág 1-2 millimétert, ezt összedarálja, ami gyeptrágyaként lehullik.

Magas fű levágására nem alkalmas – ezt előbb fűkaszával, majd hagyományos fűnyíróval vágd le –, ám a pázsit folyamatos gondozására kiváló.

Nem mindenhol használható a fűnyíró, például járdák mellett, virágágyásoknál, fal vagy kerítés közelében magasra nőtt fűcsomók maradhatnak. A szegélynyíróval precízen vágott szélekkel gondoskodhatsz a kert rendezettségéről és esztétikájáról.

A mutatós, zöld pázsit titka a rendszeres öntözésen kívül a tápanyaggal való ellátás. Egyenletesen a fűszálak közé juttathatod műtrágyaszóróval. Pihenőkert gondozásához elég egy szórókocsit beszerezned, nagyobb megművelt területhez már a gépi műtrágyaszóró szükséges. Ezzel könnyedén eloszthatod a tápanyagot a növények között, így támogathatod növekedésüket.

Nem nélkülözheted a kertben a gyepszellőztetőt sem. A talaj ugyanis egy idő után összetömörül, a fűszálak gyökeréig nehezen jut el a víz és a tápanyag. Ezek a kisgépek eltávolítják a száraz fűszálakat, a mohát, a filcszerű száraz fűréteget, ezzel levegőhöz jutnak a tövek, és hozzájutnak a növekedéshez szükséges folyadékhoz és tápanyaghoz.

Hasznos dolgok a kertben

Néhány kellék nem csak a kerti munkát, hanem az eszközök tárolását vagy a zöld hulladék hasznosítását is megkönnyíti.

Egy jó minőségű kerti szekrényben rendszerezheted a szerszámokat és kerti kellékeket az időjárástól védve.

A talajmérők segítenek megérteni a talaj összetételét és pH-szintjét, így pontosan tudod, milyen növényeket ültess a kertedbe. Ez sokkal hasznosabb, mint gondolnád, megkímélheted magad a próbálkozásoktól, a kipusztult növények cseréjétől.

A komposztálóval a kerti hulladékot hasznos trágyává alakíthatod át, amely segít a növények tápanyagellátásában. Ahhoz, hogy komposztálással hasznosítani tudjuk a zöld hulladékot, apró darabokra kell vágni. Ebben segít az aprítógép. Akár ágakat is darabolhatsz vele, alkalmassá téve az elszállításra.

Esővíz tárolók

Az esővíz egyre értékesebbnek számít, érdemes összegyűjteni és a szárazabb időszakokban felhasználni. A legjobb megoldás a profi esővíz tároló kiépítése, de addig is állíts fel néhány esővizes hordót.

Gépek a fák, cserjék karbantartásához

A fák és bokrok alakításához, nagyobb ágak levágásához legtöbbször nem elég a kézi erő, ilyenkor azokat a praktikus kerti szerszámot veheted elő, amelyekkel gyerekjáték a munka.

Az ágfűrészek és ágvágók a kisebb ágak eltávolításhoz alkalmasak, de egy fakivágáshoz már láncfűrész kell.

Az ágvágók leginkább ott jönnek jól, ahol magas fákat kell megmetszeni. A magassági ágvágókkal létra használata nélkül megoldható. Választhatsz elektromos típust, ezen belül akkumulátoros vagy kábeles megoldásút, illetve benzinmotorost.

A láncfűrészek leggyakrabban hordozható robbanómotoros gépek, bár létezik villamos energiával működő is. Kisebb kerti munkához az utóbbi is megfelelő.

Jellemzően faaprításra, rönkvágásra, fakivágásra alkalmas, az emberi erő kímélésével. Amilyen hasznos, olyan veszélyes is tud lenni, ezért nem csak a védőfelszerelés (kesztyű, bakancs, szemüveg stb.) beszerzését, hanem a rendszeres karbantartást sem szabad kihagyni. Többek közt azt is meg kell tanulni, hogy milyen testhelyzetben kell dolgozni vele, hova fog esni a levágott darab, hogyan történik a szakszerű indítás.

Mindkettőnél fokozottan ügyelj a biztonságra és a rendszeres karbantartásra.

Nélkülözhetetlen kézi szerszámok

Az ásó, kapa és a gereblye a kerti munkák alapvető szerszámai. Az ásóval ásást és talajmunkát végezhetsz, a kapával a gyomokat távolíthatod el, míg a gereblyével a leveleket gyűjtheted össze és a talajt teheted egyenletessé.

Az ollók és metszőollók segítségével gondoskodhatsz a növények rendszeres metszéséről és formázásáról.

Ezek a kerti gépek és szerszámok hozzájárulnak a kerted ápolásához és szépítéséhez.

Ha azt akarod, hogy hosszú ideig hatékonyan segítsék a kerti munkát, gondoskodj a rendszeres tisztán tartásról és karbantartásról.

Ne feledd: a kerti munkákhoz webáruházunkban a Barkács kategóriára kattintva a Szerszámgép oldalon találod a kerti gépeket.

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan kezdj a füvesítéshez a kertben?

A magaságyás előnyei

A víz megfelelő elvezetése a kertben

Kényelmes és szép kert az egész családnak

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel