A leghasznosabb szerszámgépek a lakásfelújításhoz!

Építőanyag.hu

a legjobb szerszámgépek és kéziszerszámok lakásfelújításhoz között szerepel a fúró, a szegbelövő és a fűrész is

Színvonalas lakásfelújításhoz megfelelő kézi és gépi szerszámokra van szükség. Az utóbbi különösen jó beruházás, mert a szerszámgépeket nem csak egy alkalommal, hanem hosszú évekig tudjuk használni.

Egy lakásfelújítást megtervezni, megszervezni, az anyagokat beszerezni és jó mesterekkel dolgozni nem egyszerű. A legnehezebb olyan iparosokat találni, akik rövid határidővel, elérhető áron igényes munkát végeznek. Tapasztalatunk szerint a rövid határidővel van a legnagyobb probléma. Ezért, aki amúgy is szeret barkácsolni, kézügyessége és szépérzéke is van, inkább maga végzi el a felújítási munkákat.

A saját munkának számtalan előnye van azon kívül, hogy a jelentős összeget spórolunk meg. A felújítás olyan lesz, amilyenre mi szeretnénk, szabadon változtathatunk a terven, mert nincsenek határidős kötöttségek.

Összegyűjtöttük, melyek a leghasznosabb szerszámgépek egy lakásfelújítás során, melyiket milyen feladatokra tudjuk használni, miért lesz profibb a végeredmény egy jó gépi szerszámmal.

Festék- és habarcskeverőgép

Nem véletlenül kezdjük vele a felsorolást, mert a lakásfelújításhoz szükséges gépek között alapvetőnek számít. Mint minden szerszámgép, a festék- és habarcskeverő is az emberi erőt helyettesíti. Ennél az eszköznél még hozzátehetjük, hogy egyrészt gyorsabban haladunk vele, másrészt a végeredmény sokkal tökéletesebb lesz.

Leggyakrabban arra használjuk, hogy a folyékony vagy folyadék hozzáadását igénylő poralapú anyagokat homogén állagúvá keverjük vele.

Egy lakásfelújításnál széles az alkalmazási területe. Használhatjuk glettanyag, festék, aljzatkiegyenlítő, csemperagasztó keveréséhez, de a hőszigeteléshez használt ragasztó esetében is, hogy csak a leggyakoribb alkalmazási területeit említsük.

Különböző erősségű keverőszárakkal, a sebesség, fordulatszám szabályozásával híg és sűrűbb állagú anyaghoz egyaránt alkalmas.

Festékszóró

Ez a gép a festékek gyors és egyenletes felvitelére alkalmas egy szórófejen keresztül.

Ha nagyobb felület festése előtt állunk, festékszóróval sokkal hamarabb készen leszünk, mintha ecsettel és hengerrel dolgoztunk volna. További előnye, hogy nincsenek ecsetnyomok, és ha jól használjuk, a festékréteg is egyenletes.

A festékszóró alkalmazásának módján ugyanis sok múlik. Be kell állítani a festék sűrűségét és a szórási távolságot is, hogy profi munkát tudjunk végezni.

A választásnál a legfőbb szempont, hogy egyszeri alkalommal akarjuk-e használni, vagy hosszú távra tervezünk, és falfestéken kívül más típusú anyagot is szórunk-e vele. A magasabb kategóriába tartozó festékszórók ugyanis a lakktól a lazúron át az impregnáló anyagokig több mindenre is alkalmasak. Ezeket már festékszóró rendszereknek hívjuk: szórásmennyiség szabályozással, állítható szeleppel, legalább két fúvókával, sőt, vállhevederrel is rendelkeznek.

Csiszológép

Egy felújítás több szakaszában is szükség lehet a csiszológépre. Az előkészítésnél, például a régi festékek vagy a rozsdás felületek eltávolításánál vagy közvetlenül a festék, lazúr vagy lakkréteg felhordása előtt a már tiszta felületek simítására. De akár egy új konyhabútor készítésekor is használhatjuk felületcsiszolásra.

Többféle csiszolót ismerünk, aszerint, hogy milyen feladatra alkalmazzuk.

A szalagcsiszolók nagy felületek tisztítására, megmunkálására alkalmasak, de nem tudjuk az éleket, sarkokat, gömbölyű elemeket kezelni. Erre az excentercsiszolók kellenek, amelyekkel nem csak gömbölyű, hajlított, hanem nagy felület is megmunkálhatunk.

A nehezen hozzáférhető helyekhez a különböző profilokkal rendelkező deltacsiszolók kellenek. Lassabban lehet vele haladni, kisebb felületre alkalmasak.

A csiszológépek nem hagynak nyomot, teljesen sima lesz a végeredmény.

Csempevágó gép

A csempézés, a járólapok lerakása olyan része a lakásfelújításnak, amelyet nem érdemes házilag kivitelezni. Nem elég minőségi csempét, járólapot vásárolni, ismerni is kell az alapszabályokat, ami a felület előkészítésére, a szintezésre, a kötési időre és még számos dologra vonatkozik.

Kell egy olyan eszköz, amellyel a csempéket hibátlan vágásfelülettel a megfelelő méretre tudjuk vágni, ugyanis ez a lelke az egész munkának. A kő nem törhet el vágás közben, a széleknek, sarkoknak egyenesnek és hibátlannak kell lenniük.

A csempevágó gépet nem tudjuk másra használni, mégis érdemes egy jó eszközt vásárolni, egy családi háznál mindig hasznát vesszük. Aki pedig kőművesmunkát szeretne vállalni, annak nem kérdéses, hogy egy minőségi csempevágó gép jó befektetés.

A legjobb, ha saját lábakkal és munkaasztallal rendelkezik, mint az állványos csempevágó gép, ami gyémánt vágókoronggal működik, és amihez 3 féle vágási magasságot is beállíthatunk.

Betonvágó gép, bontókalapács, sarokcsiszoló

Egyes szerszámgépekre a bontással járó átalakításnál van szükség. Ilyen lehet például egy téglaépületben egy boltív kialakítása, két kisebb helyiség összenyitása, ajtók, ablakok áthelyezése, régi betonjárdák feltörése, födém áttörése padlástér beépítésnél.

Különösen kemény anyagokhoz betonvágók valók. Vásárlásnál három fő szempontot érdemes figyelembe venni: a vágási teljesítményt, ami a fizikai megterhelést csökkenti; a zajszintet, ami nem csak kezelőt, de a házban lakókat is érinti; és a porkezelést, vagyis, hogy minél kevesebb szálló por jusson a levegőbe. Ezekre a paraméterekre akkor is érdemes figyelni, ha védőruházatban, védőszemüvegben, zajcsillapító fülvédővel dolgozunk.

A bontókalapács magas ütési energiával rendelkező eszköz, ami bontáshoz vagy vésési feladatokhoz alkalmas. A vésőfej nekiütődik a bontandó felületnek, így lazítva annak szerkezetét. Ezt a gépi szerszámot bontáson kívül másra nem használhatjuk. Különböző teljesítménnyel kaphatók, attól függően, hogy egy egyszerű vésett járatot akarunk-e kialakítani például egy új vezetéknek, vagy komolyabb bontási munkára szánjuk, mint egy fal, járda, födém. Még így géppel végezve is fárasztó ez a feladat, különösen, hogy a használója ki van téve a gép nagyfokú rezgésének.

A sarokcsiszoló vagy flex, ami az első ilyen gyártmány neve után maradt meg a köztudatban, fémek, csempék, kövek, beton vágására alkalmas, az anyag keménységéhez kiválasztott koronggal.

Fűrészgépek

Ez a kategória leggyakrabban két gépi fűrésztípust takar, a körfűrészt, és a dekopír- vagy szúrófűrészt. Mindkettőnek nagy hasznát vesszük egy lakásfelújításnál.

A körfűrész leginkább az egyenes vonalú hosszú vágáshoz nagy segítség.

Faanyag, OSB lapok, vagy akár fém vágása elképzelhetetlen nélküle. Így parkettázáshoz, hajópadló vagy laminált padló lerakásához, polcok és állványok készítéshez, házilag kivitelezett konyhabútorhoz vagy kisbútorhoz használhatjuk. Ehhez a munkához a kézi körfűrész a praktikus, mert ott tudunk vele dolgozni a lakásban, ahol éppen szükség van rá. A mobilitás mellett a sokoldalúság jellemzi. Olyan típust keressünk, amelyen állítható a fűrészlap mélysége, dőlésszöge.

Munkavédelmi szemüveg és porvédő maszk nélkül ne fogjunk a munkához, így védjük magunkat a kicsapódó szilánkoktól és a szálló portól, de egy hangvédő sem árt a fülünkre.

A szúrófűrész, vagy dekopírfűrész az anyagválasztás szempontjából, a megfelelő penge kiválasztásával a legsokoldalúbb fűrész. Alkalmas fához, fémhez, üvegszálas anyaghoz. Nyugodtan mondhatjuk, hogy egy lakásfelújításnál ez is nélkülözhetetlen.

Egyenes vonalú vágásokon kívül alkalmas ívek kialakítására is. Mivel mobil, kézben fogható szerszám, remekül tudjuk helyben használni, minden olyan helyen, ahol az ívekkel ki akarunk kerülni valamit, mint például fűtéscsöveket padlólerakásnál, de akár beépített bútorok készítésénél is remek segítség.

Szerszámok belsőépítészeti munkákhoz is

A következő gépi szerszámokat nem csak a felújítás során, de az azt követő lakberendezési szakaszban is használhatjuk

Fúró-csavarbehajtó gépek

Univerzális eszközök, amelyek fúrásra és csavarozásra egyaránt használhatók. A csavarozást a megfelelő méretű bitfejjel végezzük, de készíthetünk vele furatot is, amibe majd a csavar kerül. A fúró méretét ebben az esetben is a csavar méretéhez választjuk ki.

Szegbelövők, tűzőgépek

Számtalan alkalommal hasznosíthatjuk a szegbelövőt nagyobb vagy kisebb lakásfelújításnál egyaránt, legyen az tetőfedés, kerítéskészítés, padlók szegélyének rögzítése, mennyezet alatti díszítő elem felhelyezése, belső fali szigetelés vázszerkezetének összeállítása. Fához, gipszkartonhoz, műanyaghoz, kátránypapírhoz egyaránt alkalmazható, bútorkészítésnél is alapvető.

A tűszegezőket olyankor használjuk, ha nem akarjuk, hogy a szeg nyomot hagyjon maga után, hiszen a fej nélküli szegek szinte láthatatlanok lesznek az anyagban. Asztalos és kárpitosmunkához, lambériázáshoz is használhatjuk.

A szerkezetépítő szegbelövők komolyabb faszerkezetek összeállításához alkalmasak, a mélységállítással elérhetjük, hogy a szeg feje minden esetben a munkadarab síkja alá legyen belőve. LED munkafény világítja meg a munkafelületet a pontosabb szegbelövés érdekében.

Az elektromos tűzőgépek a szegbelövőkhöz hasonló elven működnek, tűzőkapoccsal rögzítenek. Hasznos eszköz egy nagyszabású felújításnál, belsőépítészeti munkáknál, így a szigetelőanyagok rögzítésénél, kárpitozásnál. Bútorkészítésnél és régi bútorok felújításánál szekrény hátlapok rögzítéséhez, fiókok összeállításához.

Egy felújítás vagy építkezés során többféle szerszámgépre lehet szükséged. Első körben azokat szerezd be, amelyek nélkülözhetetlenek és amelyeket később is használni fogsz!

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan érdemes összeállítani az otthoni barkácskészletet?

Tárolók, rendszerezők, dobozok a barkácsműhelyben

A gipszkartonozás eszközei

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel