Így válaszd ki a tetőablakhoz a megfelelő árnyékolót

Építőanyag.hu

tetőablak

Ha a tetőtér beépítése mellett döntünk, mindenképp szükségünk lesz tetőtéri ablakokra is, hisz mind a komfortérzetünk, mint az egészségünk igényli a fényt. Ha a már beépített ablakokra a későbbiekben szeretnénk árnyékolót, szúnyoghálót tenni, a vásárláshoz tudnunk kell annak pontos méretét. De honnan is tudhatjuk meg ezt utólag?

A melegebb évszakokban nem árt, ha külső hővédő és esetleg belső fényzáró rolóval is ellátjuk a tetőtéri ablakainkat. Ilyenkor az egyik legjellemzőbb kérdés, hogy vajon melyik méret lesz a megfelelő számunkra. Ennek kiderítéséhez első lépésként ki kell nyitnunk a tetőtéri ablakot és a szárny élének jobb vagy bal oldalán meg kell néznünk az ott szereplő kódot. A kód értelmezése gyártónként eltérő lehet.

 

Velux tetőtéri ablak méretének meghatározása

Velux márkájú tetőablak esetében a kódsor első pár eleme a típus kódja, a méret meghatározásában nincs szerepe. Ahogyan a végén álló négy számjegynek sincs. Ezek a tetőablak üvegezésére vonatkoznak. A kettő közötti betűből és számból álló kombináció az, amire nekünk jelenleg szükségünk van, például 308, M08, MK08. Az árnyékoló megrendelésekor ezt a kódot kell megadnunk.

 

tetőablak mérete

 

Roto tetőtéri ablak méretének meghatározása

Roto tetőablakoknál típustól függően eltérő helyen találjuk a kódokat tartalmazó adattáblát. Ez lehet a szárny felső élén vagy a szárnyborító lemez alatt. Egy piros műanyag, kinyitható adattáblát kell keresnünk.

 

tetőablak méretének ellenőrzése

 

 

méretezés kód tetőablakon

 

A kódsor eleje az ablak típusát határozza meg, pl. WDF R65. Az azt követő számsor szolgál a méret beazonosítására. Így például a 07/11 a Roto mérettáblázata alapján 74x118 cm méretű ablaknak felel meg.

 

Fakro és Optilight tetőtéri ablak méretének meghatározása

Fakro és Optilight márkájú tetőtéri ablakok esetében is hasonló a helyzet, a kódsor eleje itt is a típust határozza meg. Pl. FTS-V, FTP-V. A méret meghatározásához ezekre nincs szükség. Azt követő számok viszont pontosan megadják az ablak méretét: 66/118, 78/140. Ezeket egyszerűen átfordíthatjuk szélességgé és hosszússága: 66 cmx118 cm, 78 cmx140 cm.

 

fakro tetőablak méret

 

Hogyan határozzuk meg a szúnyogháló méretét?

A fenti, fényzáró rolóra vonatkozó trükk nem állja meg a helyét, ha szúnyoghálót szeretnénk vásárolni a tetőtéri ablakunkra. Ezt ugyanis nem a tetőablakra kell szerelni, hanem a fal síkjára, ezért itt a tetőablak körül kialakított nyílás mérete alapján tudjuk kiválasztani a számunkra megfelelő szúnyoghálót. Ehhez elegendő egy mérőszalag, hogy megkapjuk a szükséges adatokat.

Képek forrása: rototetoablak.huuk.dst.roto-frank.com

Korábbi cikkeink:

Tetőablak - anyag és szín

Tetőablak - nyitási mód

Tetőablak - mikor érdemes cserélni?

Kapcsolódó termékek