5 érv a zsindely mellett

Építőanyag.hu

Zsindely

Tetőépítés kapcsán – legyen szó akár új ház építéséről, akár régi cseréjéről -, a többségnek a cserép jut csak az eszébe, mint tetőfedő anyag. Holott vannak más opciók is, amelyek egyes esetekben akár előnyösebbek is lehetnek a hagyományos cserépnél. Ilyen például a zsindely is.

A zsindely nem más, mint egy nagyon erős hordozórétegre felhordott bitumen, amelynek felületét granulátum borítja, és öntapadása révén helyezhető fel a kívánt felületre. Megbízhatóságát jól mutatja, hogy például Észak-Amerikában szinte az összes házat ezzel fedik. Nézzük meg közelebbről is, minek köszönheti népszerűségét!

Könnyű

Ennek a tetőszerkezet építésénél van nagy jelentősége, hisz a zsindely kis súlya miatt kisebb terhet kell elbírnia a tetőnek, nem terheli azt még a cserép is. Ez különösen felújítás esetén lehet hasznos, amikor teherbírás terén gyakran korlátozottak a lehetőségek.

Egyszerű a felhelyezése

Kialakításából adódóan hajlítható, rugalmas, méretre szabható. Ennek köszönhetően akár bonyolultabb formák, íves tetők is beboríthatók vele. Kisebb felületek esetében – mint például kutyaházak, szerszámtárolók, kisebb kerti épületek – még csak különösebben szakemberre sincsen szükségünk. Minimális barkácsvénával már mi magunk is fel tudjuk helyezni a zsindelylapokat. Természetesen komolyabb épületek, nagyobb felületek esetén érdemes szakembert hívni, mivel ezeknél már komolyabb építőipari tudásra is szükség lehet.

 

Tető

 

Gazdaságos

Igaz, hogy a zsindely mellé szükség van még alátétlemezre és a fogadószerkezetre is, és ezek költsége miatt nem tartozik a legolcsóbb tetőfedő anyagok közé. Ugyanakkor a korábban már említett méretre szabhatósága, hajlíthatósága miatt kisebb anyagveszteséggel és gyorsabban lehet vele dolgozni. Ezeknek köszönhetően pedig kifejezetten pénztárcabarát megoldás lehet.

Tartós

Házépítésnél a tetőfedésre hatványozottan igaz, hogy olyan megoldásokat keressünk, amelyek ellenállnak az időnek, hogy akár évtizedekig ne legyen szükség javításra vagy cserére. A zsindely hordozóanyaga üvegfátyol, ami korhadásmentes, a bitumenréteg lehetetlenné teszi a nedvesség bejutását, a felületére kerülő zúzalék pedig ellenáll az UV-sugárzásnak. Ezeknek köszönhetően egy kifejezetten tartós, erős ellenállóképességgel rendelkező tetőfedőanyagról beszélünk.

Széles választék

A zsindely kifejezetten dekoratív, könnyű kezelhetőségének köszönhetően íves, különlegesebb formavilágú tetők is könnyedén boríthatóak vele. Ráadásképp sem színben, sem formavilágban nincs megkötve a kezünk, a gyártóknak köszönhetően hatalmas választék áll a rendelkezésünkre.

Kapcsolódó cikkek
Házépítés lépésről lépésre - tető megépítése
Jelek, hogy eljött a tetőcsere ideje
Megéri-e drágább, energiatakarékosabb tetőablakot venni?

Kapcsolódó termékek